Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Анатомя, методи досл. в гнеколог.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
199.68 Кб
Скачать

7. Менструальні цикли - ановуляторні із недостатністю лютеінової фази (нлф) – прогестерон-дефіцит, який є причиною дисфункціональних маткових кровотеч у цьому віці.

Перименопаузальний період - пременопаузальний та 2 роки після менопаузи;

Менопауза - остання менструація, середній вік 50 років;

Постменопаузальний період - починається після менопаузи і триває до смерті жінки.

Постменопауза - інволютивні процеси прогресують швидше, ніж у пременопаузі.

Характерним є:

позаяєчниковий синтез естрогенів;

якщо в репродуктивному віці основним естрогеном був Е2, то в постменопаузі - естрон, біологічна активність якого нижча.

андростендіон, тестостерон утворюються в клітинах строми яєчників і найбільш інтенсивно метаболізуються в клітинах жирової тканини в естрон і естрадіол (Е2);

два типи старіння яєчників:

І тип - атрофічні процеси охоплюють весь яєчник;

ІІ тип - на фоні помірної атрофії спостерігається гіпертрофія строми яєчників.

атрофічні зміни відбуваються і в інших органах репродуктивної системи.

Статеві гормони та їх роль в регуляції специфічних функцій жіночого організму.

Стероїдопродукуючими тканинами яєчника є клітини гранульози, що вистелюють порожнину фолікула, внутрішньої теки і в значно меншому ступені строма.

Клітини гранульози і текаклітини синергічно беруть участь у синтезі естрогенів. Клітини текальної оболонки є головним джерелом андрогенів, які в незначній кількості утворюються і в стромі; прогестерон синтезується в тека- клітинах і клітинах гранульози.

Субстратом для всіх естрогенів є холестерин – ліпопротеїн низької щільності, який потрапляє в яєчник із течією крові.

У синтезі стероїдів беруть участь гонадотропіни ФСГ та ЛГ, які визначають перші етапи синтезу, а також ферментні системи.

Під впливом ферментів відбуваються кінцеві етапи синтезу, а саме перетворення андрогенів (андростендіону і тестостерону) в естрогени (естрадіол, естрон). У текаклітинах під впливом ЛГ синтезуються андрогени, котрі з течією крові потрапляють у гранульозні клітини фолікула і в них ароматизуються в естрогени.

В яєчнику в ранню фолікулінову фазу менструального циклу секретується до 100 мкг естрадіолу, у період овуляції – 400-900 мкг на добу, у лютеїнову фазу - 250-270 мкг. Біля 10% Е2 естрадіолу ароматизуються з тестостерону поза гонадно. Кількість естрону у фолікуліновій фазі приблизно така, як і естрадіолу, до моменту овуляції синтез його зростає до 600 мкг на добу. Тільки половина його утворюється в яєчнику. Друга половина ароматизується в естрадіол.

Естріол є малоактивним метаболітом естрадіолу та естрону. Естрогенні гормони впливають на організм, визиваючи складні біологічні ефекти.

Естрогени в пубертатному періоді сприяють розвитку статевих органів, вторинних статевих ознак, а також формуванню скелета за жіночим типом.

Естрогени стимулюють гіпертрофію та гіперплазію міометрія під час вагітності, забезпечують проліферацію функціонального шару ендометрія в І-фазі менструального циклу, а також дозрівання та диференціацію клітин епітеліального покриву слизової оболонки піхви.

Під впливом естрогенів у матці посилюється синтез м’язового білка, підвищується чутливість міометрія до скорочувальних речовин, що сприяє підвищенню тонусу та скоротливій діяльності матки.

Завдяки естрогенним гормонам збільшується секреція цервікального слизу, посилюється моторика маткових труб у період овуляції, що створює умови для прискореної міграції сперматозоонів.

Естрогени також підвищують інтенсивність процесів обміну, сприяють затримці азоту, натрію в організмі, кальцію і фосфору в кістковій системі, знижують рівень холестерину в крові.

Естрогенні гормони безпосередньо й опосередковано через гіпофіз діють на яєчники, забезпечують розростанню гранульозних клітин, стимулюють трофічні процеси під час дозрівання фолікула. На гіпофіз естрогени діють залежно від дози - стимулюючи чи блокуючи викид ФСГ та ЛГ.

Г е с т а г е н н і г о р м о н и секретуються лютеїновими клітинами жовтого тіла, а також лютеїнізуючими клітинами зернистого шару та оболонок фолікулів. Окрім того, синтез гестагенів відбувається в корі наднирникових залоз та в плаценті під час вагітності.

Дія прогестерону на організм носить специфічний характер. Він забезпечує секреторні зміни в ендометрії та утворення децидуальної оболонки під час вагітності, зменшує збудливість та скоротливу активність матки, шляхом зниження чутливості рецепторів міометрія до скорочувальних речовин.

Прогестерон зменшує продукцію цервікального слизу, знижує моторику маткових труб. Він також готує молочні залози до лактації, бере участь у регуляції водно-електролітного обміну, посилює виділення шлункового соку, гальмує виділення жовчі тощо. В невеликих дозах прогестерон стимулює секрецію ФСГ, у великих блокує виділення гіпофізом фолікулостимулювального та лютеїнізуючого гормонів.

В яєчниках синтезується також і незначна кількість (1,5 мкг/добу) андростендіолу, попередника, тестостерону, в такій же концентрації він виробляється і в наднирникових залозах. Більше 15% тестостерону під впливом ензимів ароматизується в дигідротестостерон – найбільш активний андроген, кількість його в жіночому організмі становить 75 мкг/добу.

Попередниками тестостерону є також дегідроепіандростерон і дегідроепіандростерон сульфат. Ці гормони синтезуються в яєчниках в незначній кількості, основне місце їх секреції – кора наднирників.

Андрогени в організмі стимулюють ріст клітора та великих статевих губ. Пригнічують лактацію, великі дози андрогенних гормонів призводять до росту волосся за “чоловічим типом”, появі “acne vulgaris”.

Вони мають анаболічний ефект, прискорюють ріст кісток, стимулюють кровотворення тощо.

Обстеження гінекологічної хворої складається із збору анамнезу, об’єктивного (загального та спеціального) обстеження та додаткових методів. Обстеження розпочинається з опитування і проводиться за певним планом: паспортні дані, скарги, анамнез захворювання, анамнез життя, спеціальний гінекологічний анамнез.

Спеціальний гінекологічний анамнез (довідки про менструальну, статеву, дітородну, секреторну функції, застосування протизаплідних засобів).

Основні методи гінекологічного дослідження, які застосовують в обов'язковому порядку під час обстеження всіх жінок, як хворих, так і здорових (під час профілактичних оглядів).

Огляд зовнішніх статевих органів: лобка (форма, стан підшкірної жирової клітковини, характер оволосіння), промежини, великих і малих статевих губ (розмір, наявність набряку, виразок, пухлин, кондиломатозних розростань, ступінь змикання статевої щілини), огляд зовнішнього отвору сечовивідного каналу, клітора, внутрішньої поверхні великих і малих статевих губ (колір, стан слизової оболонки, пігментація, виразки), виявлення розміру бартолінових залоз (розміщення їх вивідних протоків, характер секрету, наявність припухлості і почервоніння навколо отвору), задньої спайки губ (розриви, рубці), виявлення опущення та випадіння стінок піхви та матки.

Паралельно визначають наявність ознак інфантилізму (вузька статева щілина, великі статеві губи не прикривають малі, висока промежина), визначення стану м'язів тазового дна.

Дослідження за допомогою дзеркал (стан стінок вагіни, характер складчастості та колір слизової оболонки, розростання, пухлини склепінь та шийки матки, розмір та форма шийки - циліндрична або конічна, розриви, ерозії, дисплазія епітелію, характер виділень).

Вагінальне внутрішнє дослідження (ширина отвору вагіни, великі залози присінку; стан промежини та м'язів тазового дна, сечовивідний канал за ходом передньої стінки піхви, довжина, ширина вагіни, складчастість слизової оболонки, наявність рубців, стенозу, перегородки, інфільтрату, пухлини, глибина, симетрія, згладженість, випинання, затвердіння, форма шийки матки, розмір, порушення цілісності, форма зовнішнього вічка, консистенція, положення шийки відносно осі таза, пухлини).

Дворучне комбіноване вагінально-абдомінальне дослідження (розмір матки, форма, положення (нахилення, перегин, зміщення за горизонтальною та вертикальною віссю), болючість та рухливість матки, стан маточних труб, тонкі та м'які, звичайно не пальпуються, їх ділянка не болісна, яєчники у худорлявих жінок добре пальпуються у вигляді тіла мигдалевидної форми, розміром 3х4 см, досить рухливі та чутливі, зв'язки, навколоматкова клітковина, серозна оболонка в нормі не пальпуються).

5. Ректальне дослідження (ректоабдомінальне).

Показано при неможливості піхвового дослідження (у дівчат, у разі стенозу та атрезії піхви), за необхідності детальнішого обстеження тазових органів (за наявності пухлин, щоб визначити ступінь їх поширення на тазову клітковину та стінки кишки), а також у разі запальних захворювань, щоб визначити стан крижово-маткових зв'язок і параректальної клітковини.

Комбіноване прямокишково-піхвово-черевно-стінкове (ректовагінально-абдомінальне) дослідження застосовують у разі підозри на наявність патологічних процесів у стінці піхви, прямої кишки або прямокишково-піхвової перегородки.