Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
отруєння важкими металами.docx
Скачиваний:
52
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
68.51 Кб
Скачать

3. Як захистити себе від впливу важких металів

Атмосфера промислових міст забруднена викидами в атмосферу важких металів. Їх поставляють кольорова металургія, профільний та гальванічне виробництво, вихлопи автотранспорту. ... В організмі людини накопичуються шкідливі для нього речовини. Вони порушують його роботу. Часто на організм роблять вплив не один, а кілька компонентів-свинець, марганець, хром, миш'як, кадмій. Вважається, що відстань в 1 кілометр - Це зона сильного впливу, а 5 км і більше - мінімального впливу. В організмі дитини, що живе недалеко від промислового підприємства з народження, вже до 5 років накопичується достатня доза шкідливих речовин. Раніше за все починають спостерігатися порушення з боку центральної нервової системи. Як правило, такі діти дуже непосидючі і розсіяні. Якщо людина переселяється з небезпечної зони, концентрація важких металів у крові поступово знижується. Від "осів" у волоссі можна позбутися состригания. А от від потрапив у кістки і ЦНС - не можна. У вагітних важкі метали можуть впливати на плід. Якщо дитина грає на забрудненій дитячому майданчику, то його руки, іграшки, одяг теж забруднюються. Бруд потрапляє в організм дитини, токсичні речовини - в кров. Тут потрібно приділяти особливу увагу питанням гігієни. Найпростіше - миття рук. Воно знижує концентрацію важких металів на поверхні долонь майже в 10 разів! Якщо ваше житло розташоване поблизу від підприємства, то вікна вашої квартири треба частіше мити і ретельніше ізолювати. У цьому випадку допоможуть герметичні склопакети. Крім того, потрібно всіма можливими засобами боротися з пилом: на пилові частинки осідають всі шкідливі речовини, які знаходяться в повітрі. Необхідно частіше проводити вологе прибирання з миючими засобами. Використовувати пилосос з дрібними фільтрами. Частково можуть допомогти уволожнувачі й озонатори. Для виведення з організму накопичився свинцю необхідно якомога частіше вживати в їжу молочні продукти, що містять кальцій. Тому і рекомендується всім, хто схильний до впливу повітря, забрудненого свинцем, пити молоко і вживати більше молочних продуктів. Дуже важливо, щоб в продуктах харчування містилася велика кількість клітковини. Потрібно більше їсти овочів, фруктів і зернових продуктів. Тоді важкі метали будуть осідати в шлунково-кишковому тракті, і виводитися з організму, не всмоктуючись. Їжа не повинна бути жирною. Корисні вітаміни і антиоксиданти. Лікар може призначити лікарські засоби і біологічно активні добавки, так звані ентеросорбенти.

Висновок Атмосфера промислових міст забруднена викидами в атмосферу важких металів. Їх поставляють кольорова металургія, профільний та гальванічне виробництво, вихлопи автотранспорту ... В організмі людини накопичуються шкідливі для нього речовини. Вони порушують його роботу. Часто на організм роблять вплив не один, а кілька компонентів-свинець, марганець, хром, миш'як, кадмій. Вважається, що відстань в 1 кілометр - Це зона сильного впливу, а 5 км і більше - мінімального впливу. В організмі дитини, що живе недалеко від промислового підприємства з народження, вже до 5 років накопичується достатня доза шкідливих речовин. Раніше за все починають спостерігатися порушення з боку центральної нервової системи. Як правило, такі діти дуже непосидючі і розсіяні. Якщо людина переселяється з небезпечної зони, концентрація важких металів у крові поступово знижується. Від "осів" у волоссі можна позбутися состригания. А от від потрапив у кістки і ЦНС - не можна. У вагітних важкі метали можуть впливати на плід. Якщо дитина грає на забрудненій дитячому майданчику, то його руки, іграшки, одяг теж забруднюються. Бруд потрапляє в організм дитини, токсичні речовини - в кров. Тут потрібно приділяти особливу увагу питанням гігієни. Найпростіше - миття рук. Воно знижує концентрацію важких металів на поверхні долонь майже в 10 разів! Якщо ваше житло розташоване поблизу від підприємства, то вікна вашої квартири треба частіше мити і ретельніше ізолювати. У цьому випадку допоможуть герметичні склопакети. Крім того, потрібно всіма можливими засобами боротися з пилом: на пилові частинки осідають всі шкідливі речовини, які знаходяться в повітрі. Необхідно частіше проводити вологе прибирання з миючими засобами. Використовувати пилосос з дрібними фільтрами. Частково можуть допомогти уволожнувачі й озонатори. Для виведення з організму накопичився свинцю необхідно якомога частіше вживати в їжу молочні продукти, що містять кальцій. Тому і рекомендується всім, хто схильний до впливу повітря, забрудненого свинцем, пити молоко і вживати більше молочних продуктів. Дуже важливо, щоб в продуктах харчування містилася велика кількість клітковини. Потрібно більше їсти овочів, фруктів і зернових продуктів. Тоді важкі метали будуть осідати в шлунково-кишковому тракті і виводитися з організму, не всмоктуючись. Їжа не повинна бути жирною. Корисні вітаміни і антиоксиданти. Лікар може призначити лікарські засоби і біологічно активні добавки, так звані ентеросорбенти.

Література 1. Посібник з професійним захворюванням, під ред. Н.Ф. Ізмерова, Москва, "Медицина", 1983. 2. Раціональне харчування / Смоляр В.І. - Київ: Наук. думка, 1991. 5 Л . І. Анфімова «Кулінарія», 1996р. 6 З.П. Матюхіна «Основи фізіології харчування, гігієни та санітарії» М. Зисона, 1981р. 7 Г.І. Бутатіж «Організація виробництва підприємств громадського харчування» М. Економіка, 1997. 8 А.В. Куденцов Товарознавство продовольчих товарів. М. Економіка, 1997р.