Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
873.98 Кб
Скачать

3.3 Визначення впливу факторів на зміну собівартості окремих видів продукції тваринництва

Збільшення ефективності, підвищення рентабельності виробництва залежить від собівартості продукції. На собівартості продукції позначаються результати всієї діяльності підприємства: продуктивність тварин продуктивність праці, економне витрачання матеріальних ресурсів, рівень спеціалізації та концентрації виробництва, використання досягнень НТП.

Собівартість одиниці продукції формується під дією системи виробничих факторів, які є рушійною силою або ж компонентами виробництва, що безпосередньо впливають на процес формування собівартості. Якщо фактори у поєднанні визначають рівень собівартості, то резерви його зниження характеризують ступінь використання окремих факторів, що по відношенню до собівартості можуть бути внутрішніми та зовнішніми. Формування виробничих витрат у сільському господарстві починається з факторів зовнішнього середовища. До них слід віднести система ціноутворення: рівень цін у галузях промисловості, що постачають сільськогосподарську техніку, будівельні матеріали, мінеральні добрива, гербіциди, паливо-мастильні матеріали та інші; системи та умови кредитування й оподаткування; матеріально-технічне оснащення, сервісне обслуговування; умови реалізації продукції. Усі ці фактори прямо або безпосередньо впливають на формування витрат, тобто собівартість. Також впливає інформаційне забезпечення виробничого процесу та організаційні фактори.

Здешевлення продукції свинарства може бути здобуто покращенням умов утримання худоби, поліпшення породних властивостей тварин, впровадження науково обґрунтованої годівлі, збагаченням зерно сумішей власного виробництва мікроелементами і вітамінами у формі преміксів, речовинами проти токсинів, а також білково-вітамінним концентратом.

Таблиця 3.7 - Продуктивність і собівартість виробництва свинини в ПП Агрофірма «Промінь» Біляївського району Одеської області

Показники

Умовні позначення

Роки

2005 р.

(базисний)

2007 р.

(звітний)

2007 рік до 2005 року, %

Вироблено продукції свиней, ц

Y

0,45

0,88

195,6

Собівартість 1 ц, грн.

Z

1395

991

71,0

Витрати на 1 гол., грн.

Y*Z

627,8

872,1

138,9

Дані таблиці показують, що загальна зміна собівартості 1 ц приросту дорівнює:

∆Z = ∆ZY + ∆ZB =-1394,37+990,37=-404 грн.

Отже, звітні витрати на 1 гол. вище за планові на 38,9% або на 244,3 грн.

Зміну собівартості внаслідок збільшення витрат на 1 гол. визначаємо

порівнянням звітних витрат на 1 ц з умовними, обчисленими при базисних витратах на 1ц (В0) і звітній собівартості (Z1).

Zум. = грн.

грн.

Внаслідок збільшення витрат на 1 гол., собівартість 1 ц продукції збільшилась на 990,37 грн.

Зміну собівартості продукції внаслідок підвищення продуктивності визначаємо порівнянням умовних витрат на 1 ц продукції з базисними:

грн.

Перевірка грн.

Отже, звітні витрати на 1 ц молока порівняно з базисними підвищилися на 244,3 грн., у тому числі за рахунок зниження продуктивності на 1394,37 ц, а також за рахунок підвищення собівартості молока на 990,37 грн.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]