Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА ДО КУРС ДЛЯ 3-ГО курса.doc
Скачиваний:
76
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
3.68 Mб
Скачать

2.5 Режим роботи і фонди часу дільниці що проектується

Режим роботи підприємства визначається кількістю робочих днів у році, кількістю робочих змін у добі, тривалістю робочої зміни в годинах.

Ремонтно–обслуговуючі підприємства відносяться до переривчастих виробництв, тому розрахункове число робочих днів у році дорівнює числу календарних днів з відрахуванням загального числа вихідних днів. При шестиденному робочому тижні вихідних – 52 доби, а при п'ятиденному – 103 доби, а святкових – 8 діб. Найчастіше організується робота в одну зміну. Однак з метою кращого використання виробничих площ, дефіцитного чи дорогого устаткування по необхідності передбачається робота в дві зміни на механічній, зварювальній, діагностичній і випробувальній дільницях.

Тривалість робочої зміни визначається умовами роботи і прийнятим графіком роботи. Для робітників та службовців при нормальних умовах роботи тривалість робочого дня 8,2 години при п'ятиденному робочому тижні, 7 годин – при шестиденній. Для збереження єдиної тривалості робочого тижня (41 година), при нормальних умовах роботи робочий день скорочується на 1 годину в передвихідні і передсвяткові дні при шестиденному робочому тижні, і тільки в передсвяткові дні при п'ятиденному тижні. Для шкідливих умов роботи (малярні, гальваничні) тривалість робочої зміни – 7,2 години при п'ятиденному тижні, та 6 годин – при шестиденному.

Номінальний річний фонд часу визначає кількість робочих годин підприємства або його підроздилів в році з урахуванням режиму роботи:

Φн = (Др tсм – tс Дс ) ne ,(2.11)

де Др – число робочих днів у році;

tсм – тривалість зміни, година;

Дс – число днів зі скороченою тривалістю;

tс – час скорочення зміни;

ne – кількість робочих днів.

Дійсний річний фонд часу робітника:

Φg = (Φн – Д0 tсм ) γ ,(2.12)

де Φн –номінальний річний фонд часу;

Д0 – число робочих днів відпустки (з обліком додаткових);

γ = 0,96 – 0,96– коефіцієнт втрат робочого часу.

Річний фонд часу устаткування (номінальний і дійсний) знаходиться по формулі:

Φале = Φн * ne (2.13)

Φ= Φале * η , ( 3.14)

де ne– число змін у добу;

η– коефіцієнт використання устаткування;

η – 0,97 – 0,98приne = 1 і η = 0,95 – 0,97при ne= 2.

Річний фонд часу робочого місця (верстата, стенда, пристосування):

Φрм = Φн * Р ,(2.15)

де Р– число працюючих на робочому місці.

2.6 Визначення чисельності працюючих.

Чисельність працюючих підбирається по групах: виробничі робочі, допоміжні, інженерно–технічні працівники (ІТП), службовці і лічильно–конторський персонал (СКП), молодший обслуговуючий персонал (МОП). Чисельність виробничих робітників установлюється виходячи з річної трудомісткості робіт та річних фондів часу робітників. Явочна чисельність робітників на дільниці:

Ряуі = Туі / Φні ,(2.16)

де Туі = 0,01Тр * Хв – трудомісткість робіт на дільниці;

Тр- загальна річна трудомісткість робот по майстерні;

Хв - відсоток данного виду робіт від річної трудомісткості робіт у майстерні

Трудомісткість робіт на дільниці визначається за данними наведеними у таблиці 2.5.

Облікова чисельність робітників на дільниці:

Рсуі = Туі / Φні . (2.17)

При розробці штату дільниці варто враховувати можливість сполучення професій робітниками в період максимальної інтенсивності польових робіт, а також можливість залучення трактористів або комбайнерів до виконання ремонтних робіт у період мінімальної інтенсивності польових робіт.

Чисельність допоміжних робітників приймають у розмірі 10–15 % від чисельності виробничих робітників, чисельність ІТР приймають 8–10% від сумарного числа виробничих і допоміжних робітників, СКП – 2–3% – 2....4%.