Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пiдручник.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
719.77 Кб
Скачать
  1. Уміння слухати - корисне уміння. Його користь - у досягненні бажа­ної дії, прийнятті правильного рішення або проведенні міжособистісних, зок­рема професійних, стосунків на новому, більш високому рівні. Почути - це означає завчасно запобігти нещасному випадку. Невміння слухати є основ­ною причиною неефективного спілкування, оскільки саме воно призводить до непорозумінь, помилок і проблем.

  2. Слухання - активний процес, тому воно потребує постійних зусиль і зосередженості на предметі розмови. Ми не слухаємо тому, що поглинуті са­мі собою, своїми переживаннями, проблемами. В окремих випадках кожен може відволікатися від розмови. Ми рідко реагуємо на критику на нашу адре­су, хоча це саме те, з чого можна отримати користь, слухаючи уважно. Ми не слухаємо також і тому, що просто не вміємо слухати. Однією з головних при­чин неефективного слухання є "наша схильність до судження: давати або не давати добро на заяви інших". Ми схильні судити все, що бачимо і чуємо.

  3. Слухати - значить робити свідомі зусилля слухати звук або звернути на нього увагу. Чути - це фізично отримати звук. Людина чує в результаті авто-

  4. 118

  5. Розділ II. Тема 1. Спілкування як інструмент професійної діяльності

  6. матичної реакції органів чуття і нервової системи. Слухати ж - вольовий акт, який включає також вищі розумові процеси. Щоб слухати, необхідне бажан­ня. Інакше ви почуєте замість того, що вам говорять, тільки те, що вам необ­хідне або хочеться почути, як це трапляється досить часто.

  7. Слухання - активний процес, але процес внутрішній. Слухання перед­бачає бажання почути, а також виявити увагу до співбесідника. Щоб почути, ми повинні заплатити увагою. Слухання - важка праця, ось чому ми не мо­жемо слухати довго. Але вміння слухати - це ще і дар, яким можна нагороди­ти іншого.

  8. Ми говоримо: "Я весь - увага", коли дуже бажаємо почути що-небудь цікаве. Ми повертаємося обличчям до співрозмовника і спрямовуємо увагу на співбесідника. Ми приймаємо цю позу несвідомо. Слухати і сприймати - це не відволікатись і підтримувати постійну увагу, стійкий візуальний контакт і вміння використовувати позу як засіб спілкування.

  9. 1.4. Гендерні аспекти спілкування

  10. У психології соціально-біологічна характеристика, за допомогою якої дається визначення понять "чоловік" та "жінка", називається тендерною. У ділових стосунках - це взаємини чоловіка і жінки.

  11. Для вивчення цього питання радимо скористатися посібником з етики "Мистецтво ґречності" Ольги Корніяки.

  12. Пропонуємо деякі правила з цієї праці, які, вважаємо, є необхідними і для знання, і для дотримання.

  13. Так, за сучасним етикетом, першим вітається молодший зі старшим, чоловік із жінкою. Чоловік із жінкою має вітатися першим навіть тоді, зазна­чає авторка, коли перебуває в товаристві інших жінок. Жінка вітається пер­шою зі старшою за себе жінкою та з жінкою, якщо вона сама має своїм супу­тником чоловіка. Жінку зобов'язаний вітати першим керівник установи, на­віть якщо це його секретарка.

  14. Прийшовши в гості, слід передусім вітати господиню, яка, привітав­шись, може і не підводитися з місця. Та коли вона бажає особливо вшанувати когось із гостей, то підніметься зі свого місця за столом.

  15. Вітаючись чи знайомлячись, старший першим подає руку молодшому, жінка - чоловікові. Вітаючись, жінка може не знімати рукавичок. Чоловік по­дає руку жінці без рукавички.

  16. Звичай цілувати жінці руку прийшов до нас із глибини віків. Проте ни­ні у багатьох країнах світу прийнято цілувати жінці руку лише у винятковій обстановці. (До речі, у Стародавньому Римі було три варіанти вітань: най­ближчому оточенню дозволялося цілувати правителя в губи, звичайні санов­ники цілували руки, а слуги - ноги).

  17. В Австрії жінкам цілують руку у винятково врочистих випадках. У Польщі цей ритуал вважають свідченням особливої уваги до жінки. Пристра-

  18. 119

  19. Українська мова фахового спрямування

  20. сні поборники етикету - французи добре знають, що під відкритим небом ру­ки жінкам не цілують. Не дозволяється цілувати жінці руку під час їжі. Якщо ж чоловіки у ході ділових взаємин поспішають цілувати своєму діловому партнерові-жінці руку, то слід пам'ятати при цьому певні правила. Руку жін­ки не варто піднімати до своїх губів, краще нахилитися самому, поцілувати і повільно опустити. При цьому слід пам'ятати, що цілувати слід тильну час­тину пальців.

  21. При знайомстві вважається нечемним не дивитися у вічі новому знайо­мому, але не дуже пильно. Чоловіки, знайомлячись, мають підвестися, бо вклонятися сидячи незручно. Жінка ж не встає з місця, окрім тих випадків, коли її знайомлять зі старшою за віком жінкою чи при бажанні виявити особ­ливу повагу до того, з ким її знайомлять. Знайомлячись із чоловіком, перша для потиску простягає руку жінка, якщо вважає це за потрібне, а може обме­житися тільки кивком голови.

  22. Незалежно від службового становища, чоловік у своєму кабінеті має підвестися з місця, коли до нього заходить жінка, почекати, поки вона пред­ставиться й подасть йому руку. Себе він може не називати, бо відвідувач на­певно знає, до кого з'явився (з'явилася) на прийом.

  23. На зустрічі, що має суто діловий характер, можна й не додержуватися наведених вище правил: жінка може підійти до чоловіка, подати руку для по­тиску й назвати себе.

  24. Переходячи у спілкуванні із "Ви" на "ти" жінка перша може запропо­нувати співбесідникові цей варіант спілкування, може й відмовити в такому переході, не називаючи причин.

  25. У телефонних розмовах закінчує спілкування той, хто починав, але чо­ловік має право поступитися місцем жінці в закінченні розмови.

  26. Вихована людина усвідомлює свою відповідальність за вчинки і сказа­ні нею слова, за інтонацію, якою почато ділову розмову. Тому ні поганий на­стрій, ні стан здоров'я, ні становище не дають права бути неввічливим з на­вколишніми чи ображати. Про це мусять завжди пам'ятати як чоловіки, так і жінки.

  27. У ділових стосунках і чоловіки, і жінки повинні мати коректний зовні­шній вигляд та одяг, щоб ніщо не викликало здивування чи заздрощів, щоб не відволікало співрозмовника від належного сприймання вашого повідомлення чи вашого прохання або пропозиції.

  28. Спілкуючись, треба триматися скромно й бути впевненим у собі. Не слід метушитися, розмовляти уривчасто. Мова має бути спокійною, чемною. Слід при цьому дбати про створення психологічно сприятливої атмосфери довіри, приязності, товариськості, рівноправного обміну думками - тобто про забезпечення світської чи ділової обстановки. І в цьому випадку багато зале­жить від жінки - учасниці переговорів.

  29. Не слід також забувати, що під час бесіди жінки воліють не розповідати про свої бажання відверто і легше йдуть на компроміси. Чоловіки у своїх мі­ркуваннях рішучіші й частіше займають чітко визначену позицію. Жінки зде-

  30. 120

  31. Розділ II. Тема 1. Спілкування як інструмент професійної діяльності

  32. більшого починають підтримувати бесіду, а чоловіки контролюють і спрямо­вують її, або виявляючи зацікавленість, або змінюють тему. Жінки втричі бі­льше ставлять запитань, вважає швейцарська дослідниця Едіт Слембек, удвоє частіше вживають умовну форму дієслів.

  33. Діловим людям - і чоловікам, і жінкам - слід пам'ятати: малі люди вживають великі слова, а великі люди - малі. Ввічлива людина має відповіда­ти на запитання тією мовою, якою до неї звернулися, звичайно, якщо вона володіє нею. Мова ділового українця мусить бути бездоганно чиста, багата, красива.

  34. Література

  1. Корніяка О. Мистецтво ґречності. — К.: Либідь, 1995.

  2. Ботвина Н. В. Міжнародні культурні традиції: мова та етика ділово­ го спілкування: Навч. посіб. — К., 2000.

  3. Етика та психологія ділового спілкування: Навч. посіб. / Уклад. В. І. Докаш, О. А. Попелишко, В. А. Чугуєвський. — Чернівці, 1999.

  1. 1.5. Спілкування як засіб реалізації соціальних

  2. відносин. Стратегії мовленнєвого спілкування

  3. Людське спілкування ґрунтується на взаємній необхідності. У процесах комунікації важливе місце посідають стратегії спілкування.

  4. Ф. С. Бацевич зазначає, що стратегії мовленнєвого спілкування - це оптимальна реалізація інтенцій (лат. іпіепп'о - прагнення) мовця щодо досяг­нення конкретної мети спілкування, тобто контроль і вибір дієвих ходів спіл­кування і гнучкої їх видозміни в конкретній ситуації [1, с. 118].

  5. За Ф. С. Бацевичем, складовими стратегії мовленнєвого спілкування є:

  1. комунікативна компетенція - здатність мобілізувати різноманітні знання мови (мовну компетенцію), паравербальних засобів, ситуації, правил і норм спілкування, соціуму, культури для ефективного виконання певних ко­ мунікативних завдань у відповідних контекстах чи ситуаціях [3, с. 233];

  2. комунікативна мета - це результат, на який скероване конкретне спілкування, комунікативний акт;

  3. комунікативна тактика - визначена лінія поведінки на певному етапі комунікативної взаємодії, спрямованої на одержання бажаного ефекту чи запобігання ефекту небажаного; мовленнєві прийоми, які дають змогу до­ сягти поставленої мети.

  1. Комунікативна тактика зумовлена комунікативними намірами (комуні­кативними завданнями), а її правильність залежить від комунікативного до­свіду особистості.

  2. Складовими стратегії можуть також бути аргументація, мотивація, оці­нка, висловлювання емоцій, міркування вголос, виправдання, підбурювання тощо.

  3. 121

  4. Українська мова фахового спрямування

  5. 1.6. Спілкування як комунікація, як міжособистісна та міжгрупова взаємодія

  6. Спілкування - необхідна умова життя і діяльності суспільства. В осно­ву спілкування покладено обмін думками, оцінками, почуттями, волевияв­леннями з метою інформування, емоційного впливу, спонукання до спільної діяльності тощо. У науковій літературі спілкування часто ототожнюють із комунікацією. Однак поняття "спілкування" і "комунікація" різняться між собою, не є синонімічними. Поняття "спілкування" є більш загальним, а "ко­мунікація" - конкретним.

  7. Спілкування - складний багатогранний процес встановлення і розвит­ку контактів між людьми під час їх спільної діяльності, процес мовної взає­модії між людьми. Це комплексне поняття, що містить усі можливі типи вза­ємозв'язку і взаємодії: обмін інформацією; зв'язки і впливи учасників; сприйняття органами чуттів.

  8. За кількістю учасників спілкування поділяють на:

  • внутрішнє (комунікант спілкується сам із собою);

  • міжособистісне (спілкуються двоє);

  • комунікація в межах малої мовної групи (3-5 комунікантів);

  • публічне (20 - ЗО і більше комунікантів).

  1. Міжособистісне спілкування - комунікація між двома особами, що грунтується на особистісно сформованих засадах комунікантів. Міжособистісне спілкування має такі ознаки:

  • неповторність взаємодії в межах комунікативного акту;

  • взаємозалежність учасників;

  • взаємне з'ясування особистих стосунків;

  • пошук спільної вигоди;

  • наявність спільних знань;

  • особистісні засади спілкування.

  1. Міжособистісне спілкування (залежно від мети, соціальних і психоло­гічних дистанцій) має такі рівні:

  2. 1) ритуальний (соціально-рольовий); мета спілкування - виконання очікуваної ролі;

  1. діловий (маніпулятивний); метою є організація спільної діяльності;

  1. інтимно-особистісний; мета - задоволення потреби в розумінні, спів­ чутті, співпереживанні [1, с. 43].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]