Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Программа МВ ТА СП 2013 2 МИ.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
433.15 Кб
Скачать

Програма навчальної дисципліни

Змістовий модуль 1 Системний підхід до вивчення міжнародних відносин. Становлення Версальско-Вашингтонської системи повоєнного устрою світу

Вступ: Особливості використання системного метода в вивченні міжнародних відносин.

Тема 1. Системний підхід до вивчення міжнародних відносин (5 год.)1

Сутність поняття міжнародної системи. Види та типи міжнародних систем. Структурні виміри міжнародних систем. Історичні види міжнародних систем. Історико-еволюційний і структурний підходи до вивчення міжнародних відносин, їх взаємозв`язок. Поняття екстенсивного та інтенсивного типів міжнародно-політичного розвитку, їх взаємодія. Поняття глобальної системи та регіональних підсистем у міжнародних відносинах.

Тема 2 Міжнародні відносини напередодні та під час Першої світової війни (10 год.)

Основні міжімперіалістичні протиріччя. Особливості політики провідних країн світу. Перші конфлікти імперіалістичної епохи. Іспано-американська війна 1898 р. Будівництво Панамського каналу. Англо-бурська війна (1899 – 1902 рр.). Японо-китайська війна 1894 р. Російсько-японська війна (1904-1905 рр.) – війна за сфери впливу на Далекому Сході. Марокканські кризи. Балканський союз та балканські війни.

Причини та початок Першої світової війни. Характер та цілі учасників. Боротьба за союзників. Взаємовідносини держав Антанти. Дипломатія Четверного союзу, плани Німеччини. Вступ у війну Сполучених Штатів Америки. Мирна програма В.Вільсона «14 пунктів». Становлення принципу самовизначення народів як основи європейського врегулювання. Ізоляціонізм і інтернаціоналізм у зовнішній політиці США. Вихід Росії з війни. Брест-Литовська конференція етапи переговорів і підписання мирних договорів Радянською Росією і Україною з Німеччиною та її союзниками. Реакція країн Антанти та США на укладення Брестського мирного договору.

Завершення першої світової війни. Поразка німецьких військ на західному фронті, наступ військ Антанти. Вихід з війни союзників Німеччини: Салонікське, Мудроське, Падуанське перемир`я. Капітуляція Німеччини, Комп`єнське перемир`я і скасування Брестського мирного договору.

СТАНОВЛЕННЯ ВЕРСАЛЬСКО-ВАШИНГТОНСЬКОЇ МОДЕЛІ ПОВОЄННОГО УСТРОЮ СВІТУ

Тема 3.1 Паризька мирна конференція. Створення та становлення Версальскої (Європейської) підсистеми повоєнного устрою світу (1919-1920).

Співвідношення сил на міжнародній арені після закінчення війни. Теоретичні засади становлення Версальської системи. Проблеми перебудови міжнародних відносин напередодні Паризької мирної конференції. Паризька мирна конференція, її основні питання. Система мирних договорів і концептуальні підходи держав-переможниць до їх розробки. Дипломатична боротьба на Паризькій конференції. Створення Ліги Націй - першої міжнародної організації з підтримки миру та безпеки. Суперечності між державами Антанти з приводу окремих статей Статуту. Територіальні та колоніальні питання на конференції. Принцип самовизначення націй та його інтерпретація під час створення нових держав. Питання про кордони Польщі. «Лінія Керзона». Мандатна система, її мета. «Російське питання» та Україна на Паризькій конференції.

Підписання Версальського, Сен-Жерменського, Нейїського, Трианонського та Севрського мирних договорів, їх зміст. Підсилення американського ізоляціонізму як реакція на Версальські домовленості, відмова США від ратифікації мирних договорів та вступу до Ліги Націй. Незавершеність та суперечності Версальської системи, наслідки Паризької мирної конференції.