Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Программа МВ ТА СП 2013 2 МИ.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
433.15 Кб
Скачать

Тема 5.3. Розпад повоєнної системи світового регулювання. Криза Версальскої підсистеми (1933-1937) (7 год.)

Встановлення фашистського режиму в Німеччині. «Майн кампф» зовнішньополітична програма німецького фашизму. Вимоги фашистської Німеччини на конференції з питань роззброєння в Женеві. Меморандум Гугенберга на лондонській економічній конференції. Спроба виведення з кризи Версальської системи на ідеях “пакту чотирьох”, її провал. Вихід Німеччини з конференції по роззброєнню та з Ліги Націй. Німецько-польській договір про ненапад. Місце України в німецько-польських відносинах.

“Новий курс” американської адміністрації Ф.Д.Рузвельта і встановлення дипломатичних відносин між СРСР та США.

Зміст і мета політики колективної безпеки в Європі, позиції СРСР, Франції, Англії та інших держав. Конвенція про визначення агресії. Курс Франції на підключення СРСР до Версальської системи. Проект Східного пакту. Вступ СРСР до Ліги Націй. Друга смуга дипломатичного визнання СРСР країнами Заходу. Укладення договорів про взаємодопомогу між СРСР і Францією, СРСР та Чехословаччиною.

Непослідовність позицій Англії та Франції у підході до європейської безпеки і збереження Версальської системи. Римські угоди Лаваля-Муссоліні. Саарський плебісцит і позиція Франції. Відмова Німеччини від виконання військових статей Версальського договору. Місія Ідена до Москви. Конференція в Стрезі. Курс Великобританії на компроміс з Німеччиною. Англо-німецька морська угода.

Початок воєнної агресії Італії та Німеччини. Загарбницька програма італійського фашизму. Італо-ефіопська війна. Ставлення держав-членів Ліги Націй до війни. Питання про санкції щодо Італії у Лізі Націй. Закон про нейтралітет США. Окупація Італією Ефіопії. Успіхи лівих сил в Іспанії та Франції, підсилення консерватизму у зовнішній політиці Великобританії. Відмова Німеччини від Локарнського договору і ремілітаризація Рейнської області, реакція на це великих держав. Початок курсу на “вмиротворення” Німеччини. Підготовка Німеччини до аншлюсу Австрії. Конференція в Монтрьо. Конвенція про режим чорноморських проток.

Італо-німецька інтервенція в Іспанії. Реакція Великобританії, Франції та СРСР. Іспанія та закон про нейтралітет США. Політика невтручання в іспанські справи і криза Ліги Націй. Створення “осі Берлін-Рим”. Німецько-японський Антикомінтернівський пакт. Вихід Італії з Ліги Націй та її приєднання до Антикомінтернівського пакту. Становлення блоку агресорів.

Тема 5.4 Ліквідація Версальскої системи і встановлення Німецької гегомонії в Європі (1938-1939) (7 год.)

Аншлюс Австрії, його наслідки та позиції великих держав. Подальше загострення суперечностей між державами в Європі. Підготовка Німеччини до загарбання Чехословаччини. Травнева криза в Чехословаччині 1938 р. і місія Ренсімена. Переговори Чемберлена з Гітлером в Берхтесгадені та Бад-Годесберзі. Натиск англо-французької дипломатії на Чехословаччину. Мюнхенська угода як наслідок політики умиротворення Німеччини і спроби створення нового балансу сил. Англо-німецька та франко-німецька декларації про взаємний ненапад. Перший Віденський арбітраж. Радянський фактор в міжнародних відносинах кінця 30-х рр. Крах локарнської системи європейської безпеки та Версальської системи.

Розрив Гітлером мюнхенських угод і ліквідація Чехословаччини. Проголошення Республіки Карпато-України та її кінець. Участь Угорщини і Польщі у розчленуванні Чехословаччини. Підписання німецько-литовського договору про передачу Клайпедської області Німеччині. Нерівноправний економічний договір Німеччини з Румунією. Загарбання Італією Албанії. Розрив Німеччиною англо-німецької морської угоди і договору про ненапад з Польщею. Підписання німецько-італійського “сталевого пакту”. Поразка республіканських сил в Іспанії, визнання уряду Франко західними державами.

Реакція західних держав на подальше підсилення Німеччини. Початок англо-франко-радянських переговорів у Москві щодо пакту про взаємодопомогу, причини їх зриву. Англо-німецькі переговори щодо можливості компромісу влітку 1939 року.

Радянсько-німецьке зближення. Пакт Ріббентропа-Молотова, секретний протокол до нього про розмежування сфер впливу, його наслідки.