Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Программа МВ ТА СП 2013 2 МИ.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
433.15 Кб
Скачать

Тема 6.5 Міжнародні відносини на Далекому Сході під час війни. Закінчення та наслідки другої світової віни (9 год.)

Становище на Далекому Сході після початку війни в Європі. Основні етапи війни на Тихому океані. Зовнішня політика Японії після капітуляції Франції. Угода між США та Великобританією про спільний захист Західної півкулі та тихоокеанських володінь. Агресія Японії в Індокитаї. Поширення японської агресії в Південно-Східній Азії. Розробка спільної англо-американської стратегії проти Японії. Японо-Китайська війна і політика США та СРСР відносно Китаю.

Міжнародне становище на Далекому Сході в 1944-1945 рр. Денонсація СРСР радянсько-японського договору про нейтралітет. Політична криза в Японії в зв`язку з поразкою Німеччини. Потсдамська декларація. Застосування США атомних бомб проти Японії. Вступ СРСР у війну проти Японії, розгром радянськими військами Квантунської армії в Маньчжурії. Радянсько-китайський договір про дружбу і союз.

Капітуляція Японії. Реалізація Каїрських та Кримських угод і створення нового балансу сил на Далекому Сході.

Головні воєнно-політичні підсумки другої світової війни.

Змістовий модуль 2

Тема 7 Формування Ялтинсько-Потсдамської системи міжнародних відносин (9 год.)

Передумови виникнення Ялтинсько-Потсдамської системи. Основні геополітичної наслідки Другої світової війни. Підходи США, СРСР та Великої Британії до формування повоєнного устрою. Основні етапи формування нової системи міжнародних відносин. Основні характеристики й особливості нової системи. Біполярність Ялтинсько-Потсдамської системи. Роль ядерного чинника у становленні повоєнної системи. Утворення ООН. Діяльність ООН в умовах розгортання холодної війни. Започаткування операцій з підтримання миру. ООН і перші кроки роззброєння. Декларація про надання незалежності колоніальним країнам і народам. Проблема захисту прав людини.

Тема 8 Проблеми мирного врегулювання в Європі та Азії (9 год.)

Мирне врегулювання з колишніми союзниками Німеччини в Європі. Позиції Великих держав та СРСР щодо розробки мирних договорів з Німеччиною та її союзниками. Дискусія по принципам повоєнного врегулювання з колишніми союзниками Німеччини в Європі. Розв’язання територіальних питань згідно з мирними договорами. Дунайська конференція 1948 року. Проблема Австрії в повоєнних міжнародних відносинах. Німецька проблема в міжнародних відносинах. Німецьке врегулювання після Потсдамської конференції. Створення двох німецьких держав. Німецька проблема в 1949-1955 роках. Вступ ФРН до НАТО.

Японія після закінчення Другої світової війни. Сан-Франциська мирна угода 1951 року.

Тема 9 Розгортання холодної війни та становлення біполярної структури міжнародних відносин (1947-1955) (9 год.)

Феномен холодної війни в міжнародних відносинах. Передумови виникнення холодної війни. Початок холодної війни. Концептуальні засади глобального протистояння наддержав. Закріплення впливу СРСР і США у світі та перші кризи холодної війни. Становлення блокового протистояння. Перегляд концептуальних засад радянської та американської політики. Загострення протистояння в холодній політиці.