Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен.docx
Скачиваний:
345
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
817.6 Кб
Скачать

45. Дипломатичні й консульські митні та фіскальні привілеї та імунітети.

І. Дипломатичні:

  • Особисті фіскальні привілеї й імунітети Дипломатичний агент звільняється від усіх податків, зборів і мит, особистих і майнових, державних, районних і муніципальних, за винятком:

а) непрямих податків, які зазвичай включаються в ціну товарів чи послуг;

б)зборів і податків на приватне нерухоме майно, що знаходиться на території країни перебування, якщо він не володіє ним від імені акредитуючої держави для цілей представництва;

в) податків на спадщину та мит на спадкоємство, що стягу державою перебування і т. д.»

. Положення про дипломатичні представництва та консульські установи іноземних держав в Україні не згадує особисті фіскальні привілеї й імунітети.

  • Особисті митні привілеї -^держава перебування відповідно доприйнятих нею законів та правил дозволяє ввозити та звільняє від усіх мит, податків і зборів, за виключенням складських зборів, зборів за перевезення та подібних послуг: а) предмети, призначені для офіційного використарння представництвом; б) предмети, призначені для особистого використання дипломатичного агента та членів його родини, іцо живуть із ним, включаючи предмети, призначені для облаштування. Особистий багаж дипломатичного агента звільнюється від догляду.

II Консульські*

  • Особисті Фіскальні привілеї й імунітети консульські установи звільняються від обкладання чи стягнення податків або зборів будь-якого виду на: земельні ділянки, будинки чи частини будинків, що використовуються винятково для консульських цілей, якщо зазначене майно знаходиться у власності чи орендується від імені держави, яку представляють, чи якої-небудь фізичної чи юридичної особи, яка діє від імені цієї держави; угоди чи документи, що стосуються придбання зазначеного нерухомого майна, якщо держава, яку представляють, здобуває це майно винятково для консульських цілей. Фіскальні привілеї не поширюються на платежі за конкретні види обслуговування (ст. 18). Положення про дипломатичні представництва та консульські установи іноземних держав в Україні не згадує існування в консульських установ фіскальних привілеїв.

  • Особисті митні привілеїст. 22 Віденської конвенції про консульські зносини встановлює для консульських установтакі самі митні привілеї, щоі для дипломатичних.представництв. Зауважимо на те, про що можна було б і так здогадатися, але все ж таки Положення про дипломатичні представництва та консульські установи іноземних держав в Україні не згадує існування в консульських установ митних привілеїв,

45

47, Представництва держав при міжнародних організаціях: поняття, функції, привілеї та імунітети.

  1. Постійні представництвапри міжнародних організаціях можуть відкривати тільки держави — члени таких організацій. Держави, що не є членами таких організацій, але заінтересовані в їх діяльності, можуть мати при них

  1. Постійні місії спостерігачів, якщо це допускається установчими документами організацій.

Правове становище представництв визнач насамперед статутом самої організації + норми

Віденської конвенції про представництво держав у їхніх відносинах із міжнародними організаціями універсального характеру 1975 року,угодами про привілеї та імунітети організації й інших міжнародно-правових документів.

И. Функції постійних представництв держав при міжнародних організаціях:

  1. забезпечення представництва держави, що посилає, при організації;

  2. підтримка зв’язку між державою, що посилає, і організацією;

  3. ведення переговорів з організацією й у її межах;

  4. з’ясовування здійснюваної в організації діяльності і повідомлення про неї уряду держави, що посилає;

  5. забезпечення участі держави, що посилає, у діяльності організації;

  6. захист інтересів держави, що посилає, у відношенні організації;

  7. сприяння здійсненню цілей і принципів організації шляхом співробітництва з організацією й у її рамках.

ИЬ Функції постійної місії наглядачів:

  1. забезпеченні представництва держави, що посилає, і охороні її інтересів стосовно організації, а також підтримці зв’язків із нею;

  2. з’ясовуванні здійснюваної в організації діяльності і повідомленні про неї уряду держави, що посилає;

  3. сприянні співробітництву з організацією і веденні з нею переговорів.

Представництво держав у міжнародній організації зазвичай містить у собі таких осіб; главу представництва, членів дипломатичного, адміністративно- технічного й обслуговуючого персоналу.

?У, Привілеї та імунітетианалогічні дипломатичним привілеям та імунітетам. У 1946 році була укладена Конвенція про привілеї та імунітети ООН, у якій вони визначені у відношенні організації і представників членів ООН у головних і допоміжних органах і на конференціях, що скликаються організацією.

До особистих привілеїв та імунітетів належать: імунітет від особистого арешту або затримання і від накладення арешту на особистий багаж, а також судово-процесуальний імунітет; недоторканність усіх паперів і документів; право користуватися шифром і деякі інші.

РІ. Цілі діяльності СНД є Гст. 2 Статуту ^НД):- здійснення співробітництва в політичній, економічнім, екологічній,^ гуманітарній, культурній та інших галузях; * всебічний та збалансований економічний та соціальний розвиток держав-членів у рамках загагального економічного простору, міждержавна кооперація та інтеграція; - забезпечення прав та основних свобод людини відповідно до загальновизнаних принципів і норм міжнародного право та документів ОБСЄ; - співробітництво між державами-членами у забезпеченні міжнародного миру та безпеки, здійснення ефективних заходів зі скорочення озброєння та військових витрат, ліквідації ядерної та інших видів зброї масового знищення, досягнення всезагального та повного роззброєння; тощо.. „ .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]