Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рецензії.doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
25.03.2015
Размер:
288.26 Кб
Скачать

Рецензія

На навчальну програму викладання рідної мови

Для гуманітарного 11 класу гімназії № nn м.Києва

(Автор - в.Ф. Марченко, обсяг - 12 с. Рукопису)

Подана до розгляду програма розрахована на поглиблене вивчення української мови учнями гуманітарного 11 класу гімназії з розрахунку 136 год (4 год на тиждень, 2 навчальних семестри). Програму укладено з урахуванням вимогПрограм для середньої загальносвітніх навчальних закладів: Рідна мова. 5-11 класи /Л.В.Скуратівський, Г.Т.Шелехова, В.І.Новосьолова. – К., 2001 р.(далі – чинна Програма).

У пояснювальній записці до поданої на розгляд програми сформульовано освітню мету та завдання поглибленого навчання української мови гімназистів. Умотивовано переструктурування вивчення певних тем, розширення вимог щодо змісту роботи з культури мовлення (зокрема враховано попередження стилістичних недоліків мовлення учнів і форми опрацювання стилістичних ресурсів мови). Зміст програми, як зазначено в пояснювальній записці, диференційовано на чотири взаємопов’язані змістові лінії: лінгвістичну, комунікативну, культурологічну й діяльнісну. Проте до лінгвістичної змістової лініїї внесено значні доповнення.

Так, тему Стилістичні засоби синтаксисув рецензованій програмі представлено окремими розділами: Просте речення (40 год),Пряма мова та інші засоби індивідуалізації мови (7 год.)Складне речення (17 год). Вивчення вказаних розділів передбачає розгляд темСтилістичні особливості питальних і спонукальних речень; Особливості вживання односкладних і двоскладних речень у різних стилях; Стилічстичні функції звертання; Використання вставних слів у різних стилях. Стилістична роль прямої й непрямої мови тощо.

До програми внесено теми, що не пропонуються для вивчення чинною програмою Так, у розділі Пряма мова та інші засоби індивідуалізації мови наявні темиНевласне пряма мова; Здогадна мова; Підрядно-підпорядкована пряма мова.

Рецензована програма не вміщує наявного в чинній програмі розділу Будова тексту. Стилі, типи і жанри мовлення. Натомість укладачем додано розділСтислістичні особливості складного синтаксичного цілого, в якому розглядаються темиСтилістичні функції абзацу; засоби зв’язку в складному синтаксичному цілому таНадфразові єдності як синтаксично-стилістичні одиниці літературного мовлення. Чинною програмою ознайомлення учнів з основами лінгвістики тексту передбачено в 9 класі, проте вилучення темиБудова тексту в 11 класі видається нам неправомірним. Зупинившись на структурній організації тексту, укладач програми знехтував такими важливими темами, якСемантика текстутаЗалежність структури тексту від типу й стилю висловлювання, з чим, як нам здається, не можна погодитись.

Як зазначено в пояснювальній записці, культурологічна та діяльнісна змістові лінії рецензованої програми повністю відповідають чинним Програмам див. (с.3). Проте до комунікативної змістової лінії укладачем внесено уточнення та доповнення. Так, замість Переказ з творчим завданням (див. чинну програму, с.70) читаємо:Творчий переказ з продовженням. Докладний творчий переказ із деталізацією викладеного (усний і письмовий). ЗамістьТвори на суспільну та морально-етичну тему (див. чинну програму, там же) у рецензованій програмі:Твори на морально-етичну тему за матеріалом двох і більше художніх творів (усний і письмовий). Твір у науковому чи публіцистичному стилі з широким узагальненням (усний і письмовий). З такими доповненнями, на нашу думку, цілком можна погодитись.

Не зрозуміло, чому серед пропонованих поданою на розгляд програмою ділових паперів є лише звіт про виконану роботу, офіційний лист, акт, але не згаданозаяву, автобіографію, доручення, розписку, протокол (складний) (див. чинну програму, с.70).

Програму добре структуровано, змiст роздiлiв загалом вiдповiдає вимогам чинної програми. У програмі вміщено чіткі вимоги до знань і вмінь учнів, що сприяє практичному спрямуванню викладання української мови, міцному засвоєнню теоретичного матеріалу та оволодінню мовою в усіх видах мовленнєвої діяльності. Поглиблене вивчення курсу мови побудоване у функціонально-стилістичному аспекті. Позитивом можна вважати значне розширення вимог до учнівського мовлення у рубриці Культура мовлення. Вивчення програмового матеріалу побудоване з урахуванням міжпредметних зв’язків.

Разом з тим, зауважимо:

укладачеві слід мати увазі, що програму поглибленого вивчення української мови для гімназистів має бути укладено з урахуванням вимог чинної Програми (що потрібно більш чітко зазначити у пояснювальній записці, див. с. 3), тому він не може вилучати передбачені чинною програмою теми. З огляду на вищесказане необхідно повернути теми Будова тексту. Стилі, типи і жанри мовлення;

комунікативною змістовою лінією поданої на розгляд програми необхідно передбачити навчання гімназистів складати такі ділові папери, як заява, доручення, автобіографія, протокол (складний), розписка;

у розділі Повторення у кінці року подано вимоги до знань і вмінь учнів (у рубрикахУчні повинні знати; Учні повинні вміти, що автоматично окреслює коло повторюваних питань. У такому разі, на нашу думку, варто сформулювати пропоновані для повторення теми.

Вважаємо, що після внесення певних змін та уточнень укладену В.Ф.Мироненко навчальну програму для гуманітарного 11 класу можна затвердити.

Рецензент:

Ю. В. Томенко, канд. пед. наук, доцент кафедри української мови N- ського педагогічного університету

ЗРАЗОК 14