Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рецензії.doc
Скачиваний:
61
Добавлен:
25.03.2015
Размер:
288.26 Кб
Скачать

Рецензія

На рукопис посібника для дітей 5 – 6 років (2 рік навчання)

“Навчальний розвивальний курс “Логіки світу”

(Автор – і.Стеценко)

Дослідження, а також практичні матеріали, пов’язані з пошуком оптимальних шляхів навчання дошкільників, підвищення ефективності підготовки дітей до систематичної навчальної діяльності, постійно відносяться до числа актуальних в дошкільній дидактиці. В останній час актуальність їх зросла і у зв’язку з тими вимогами, котрі постали перед дошкільною освітою.

Зміст рукопису посібника дає підстави розглядати задум І.Стеценко саме в руслі робіт, спрямованих на досконалення методів розумового виховання старших дошкільників. Автор намагається вирішувати проблему моделюючої діяльності у дітей шостого року життя в процесі засвоєння початкових уявлень про число, величину, геометричні фігури.

У представленому рукописі посібника автором подано матеріал для другого року роботи з дитиною. Наше ознайомлення та глибокий аналіз матеріалів і у першому, і у другому посібниках свідчить про дотримання автором дидактичних принципів поступовості і послідовності.

Заслуговує на увагу те, що введений автором в посібник казковий персонаж “Капітошка”, від імені якого дитина отримує ігрові завдання, продовжує “спілкуватись” з дитиною і у другому посібнику. Як вже зазначалось, присутність ігрового персонажа майже на кожному аркуші посібника сприяє підвищенню інтересу дітей до пропонованих дидактичних вправ.

Збереглась у другому посібнику ідея автора поєднання завдань математичного змісту із додатковими завданнями щодо вирізування, розфарбовування, а також виконання дій накладання, прикладання тощо.

Мобільність посібника підтверджується тим, що його матеріали можна використовувати як в дитячому садку, так і в колі сім’ї.

Добрий задум автора рукопису посібника заслуговує на підтримку.

З метою підвищення змістового і методичного рівня посібника пропонуємо деякі поради щодо доопрацювання рукопису:

  1. Точність науки математики вимагає точності застосування математичної термінології, а саме: “круг” чи “коло”, “многокутник” чи “багатокутник” тощо.

  2. Оскільки “величина” предметів – поняття відносне, радимо уточнити формування низки завдань у дидактичних вправах.

  3. Потребує уточнення ряд запитань і завдань у дидактичних вправах.

  4. При формуванні тематики у завданнях №№ 1, 8, 43 радимо враховувати досвід дітей 5 років.

  5. Викликають певні сумніви використання терміну “посібник” для дітей 5-ти річного віку, а також назва рукопису “Логіки світу”, оскільки дошкільникам притаманне наочно-образне, а не логічне мислення.

  6. Радимо подати перелік використаних автором джерел.

Доцент кафедри дошкільної і початкової освіти КМПУ імені Б.Д.Грінченка, канд, пед. наук

О.В.Коваленко

Жовтень, 2005р.

ЗРАЗОК 8

Рецензія на навчальний посібник (робочий зошит)“Обчислюємо залюбки”, автори Копосов п.Г., Копосова о.Г.

Поданий “посібник” пропонує систему вправ для свідомого засвоєння обчислювальних навичок в межах першого десятку. Автори пропонують учням для цього використовувати зорові, вербально-логічні опори та образи-асоціації.

“Посібник” націлює дітей у процесі обчислювальних навичок спиратися на графічний образ цифр а не на лічильний матеріал і числовий ряд як це роблять у традиційний спосіб. Матеріал “посібника” насичений ігровими ситуаціями, яскравими ілюстраціями, що відповідає віковим можливостям учнів.

Автори будують свій “посібник” враховуючи наступні психологічні фактори:

  • активізацію діяльності правої півкулі головного мозку;

  • переважання дієво-образного мислення над логічно-абстрактним;

  • використання образів-асоціацій для покращення процесів сприймання і запам’ятовування навчального матеріалу;

  • взаємодію образу і слова у процесі запам’ятовування;

  • активізацію після довільної уваги та запам’ятовування

Все це забезпечує гармонізацію функціонування лівої та правої півкуль головного мозку дитини та сприяє розвитку дитячої психіки.

Між тим пропонований “посібник” потребує певного доопрацювання. Авторам потрібно визначити призначення даного “навчального посібника” (чи це посібник для вчителя чи це робочий зошит для учня).

Викликає певний сумнів доцільність текстів (діти ще не вивчили буквар), поданих шрифтом який не відповідає віковим особливостям учнів (діти дошкільного віку).

Образи-символи запропоновані у “посібнику” потребують врахування досвіду сучасних дітей які проживають у містах (чи буде зручно дитині яка проживає в місті оперувати такими поняттями як : трактор, коса, віз, кінь, рогач).

Зазначені зауваження не заперечують цінність та оригінальність запропонованої роботи яка потребує підтримки та схвалення.

Робота може бути запропонована для друку та широкого впровадження в шкільну практику.

Методист лабораторії

дошкільної і початкової

освіти КМПУ ім. Б.Д.Грінченка

О.В. Полякова

Декан факультету підвищеннякваліфікації КМПУ ім. Б.Д.Грінченка,

канд. психологічних наук, доцент

О.В. Кочерга

ЗРАЗОК ?