Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoriya_Ukrayini_2010.doc
Скачиваний:
190
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
647.68 Кб
Скачать

11. Українські землі в складі Речі Посполитої: політичний та соціально-економічний розвиток ( сер. XVI - сер. XVII ст.)

В другій половині XVI ст. для українських земель постає вибір: чи порівняно демократична , але ослаблена в результаті Лівонської війни Литва; чи набираюча сили, але жорстко централізована Московська держава; чи відносно стабільна, зберігаюча мир та внутрішню єдність, Польща.

З 10 січня до 12 серпня 1569 р. в Любліні проходив польсько-литовський сейм. Представники Литви запропонували створити унію на принципах федерації. Не зустрівши підтримки цих пропозицій, литовські, частина українських та білоруських магнатів покинули сейм. Коли ж 1 липня делегати повернулися, всі українські землі вже опинилися поза межами ВКЛ, оскільки король Польщі Сигізмунд II Август, спираючись на підтримку менш заможної шляхти „урізав" Литву. Угода про створення Речі Посполитої була досягнута на умовах інкорпорації.

Після унії 1569 року польські магнати Потоцькі, Жолкєвські, Калиновські, Замойські, Конецьпольські та ін. активно вели колонізацію Лівобережної України. На Волинь, Поділля переселилися й польські селяни. Щоб залучити українських феодалів на свій бік, польський король видавав їм жалувані грамоти на володіння землею, угіддями і селами. Виросли володіння магнатів Острозьких, Вишневецьких, Глинських, Олельковичів, Немиричів та багатьох інших .

На Україні в XVI ст.. розвивалось традиційне землеробство, скотарство, овочівництво. Зростали старі та з'являлись нові міста. Розвивалося й ремесло: якщо в середині XVI ст. в Києві були ремісники з 20 спеціальностей, то до 1650 р. - зі 100, а в цілому по Україні - з 300. Створювалися цехи, зароджувалось мануфактурне виробництво. Основна маса ремісничої продукції вироблялася в містах, більшість з яких мала 2-3 тис. жителів. Всебільше міст отримували Магдебурзьке право. Так, Ніжин отримав його в 1625р. До початку XVII ст. Київ, Львів і деякі інші міста славилися як великі торгові центри, до яких прибували купці з багатьох держав. В 1624 р. король Сигізмунд III Ваза оголосив суботу днем вільної торгівлі (без виплати мита купцями ), що значно інтенсифікувало ринкові процеси.

Розгорнувся наступ католицьких кіл на православну церкву. Ініціатива православного духовенства зрівнятися в правах з католиками завершилася скликанням унії. Берестейська унія 1596 р. проголосила перехід православної церкви під зверхність папи Римського. Польський король Сигізмунд III Ваза оголосив Берестейську унію обов'язковою для православного духовенства і всіх віруючих.

На захист православної церкви стало козацтво. В 1610 р. козаки не дозволили уніатському митрополиту Іпатію Потію підпорядкувати собі Київські церкви й схилити місцеве духовенство до унії. В 1615 р. гетьман Петро Сагайдачний разом з Військом Запорізьким вступив до Богоявленського братства, яке протистояло поширенню католицизму й уніатства.

Отже, українські землі після утворення в 1569р. Речі Посполитої стають складовою частиною Польщі, що призводить до поширення фільваркової системи, форсованого ополячення та окатоличення народу. Водночас, цей період сприяв інтегруванню України в політичний, економічний та культурний простір Європи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]