Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoriya_Ukrayini_2010.doc
Скачиваний:
190
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
647.68 Кб
Скачать

22. Структурно-економічні, соціально-класові та етнічні зміни в українському суспільстві доби капіталістичної модернізації (др.Половина х1х – поч. Хх ст.).

Імперські реформи надали потужного прискорення процесові капіталістичної модернізації. Швидше, інтенсивніше він проходив в українських землях у складі Російської імперії. Це пояснювалось відкриттям і промисловою розробкою унікальних і стратегічно важливих для індустріальної економіки покладів вугілля,залізної руди та марганцю. А також– в цілому сприятливою структурно-економічною політикою царського уряду, націленою на прискорену індустріалізацію Росії.

Головним результатом пореформенних економічних змін можна вважати створення перехідної, аграрно-індустріальної, економіки,у якій на 1913 р. бл.48%ВНП(валового національного продукту)давали вже неаграрні галузі. Було покладено початок індустріалізації–створенням сучасної вугільної,залізорудної та марганцевої промисло-вості, чорної металургії (з її двома десятками сучасних заводів-гігантів, на яких застосо-вувалась сучасна мартенівська технологія), деяких галузей машинобудування, електро-технічних та хімічних виробництв. Великі прирости дали також цукроварство та гуральництво, які перейшли на паромашинні технології.

Вітчизняний індустріальний капіталізм в цілому лише набирав оберти і далеко не розкрив ще свій потенціал росту. Його характеризувала сировинно-напівфабрикатна та харчосмакова галузева спрямованість,набагато нижча, ніж в розвинених держав, енергоозброєність, технологічна вторинність (бл.2/3 технологічного устаткування імпортувалося), невисока продуктивність праці та загальної виробничої культури–як підприємців,так і робітників. Навіть в рамках російської економіки показники України відповідали середнім значенням, відображаючи її роль як паливно-металургійної бази Росії. На європейському ж ринку Україна продовжувала виступати в не дуже вигідній ролі експортера зерна.

Капіталістична модернізація тягла за собою важливі соціальні наслідки – прискорення урбанізації, формування нової соціально-класової структури суспільства, в якій на місце колишніх критеріїв соціального становища особи (її права-пільги або ж обов’язки по відношенню до престолу) приходили нові, так чи інакше пов’язані з власністю. З колишнього гільдійського купецтва, дворян-поміщиків та,меншою мірою, міщан і селян формувався клас капіталістичної буржуазії.

Так само суперечливо проходив класогенез промислового пролетаріату. Наймані робітники–переважною мірою вчорашні селяни–відзначались низьким соціокультурним рівнем(були більш,ніж наполовину неграмотними)й не мали навичок класової самоорганізації. До того ж, в Російській імперії закон не допускав ні права на страйки,ні навіть на профспілки,які на Заході являлися справжньою школою самоусвідомлення і самоорганізації. Тому,хоч початок робітничого руху датується серединою 80-х рр. Х1Х ст., він носив поки-що в цілому стихійний характер і обмежувався економічними вимогами. Лише політичні страйки на Півдні весною і влітку 1903 р.ознаменували справжній підйом інтересу робітництва України до політичних проблем взагалі, ідей демократії зокрема.

Таким чином, в процесі пореформенного розвитку формувалась перехідна, багато-укладна, соціально-економічна структура, в якій перепліталися, знаходились у складній взаємодії елементи старого й нового,традиції й модернізму.Така структура була динамічною, нестійкою й наповненою соціальними протиріччями, що перед ними виявились безсилими й уряди, і їх противники.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]