Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoriya_Ukrayini_2010.doc
Скачиваний:
190
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
647.68 Кб
Скачать

14. Україна за часів гетьманування і. Мазепи. Посилення інкорпораційних процесів у складі Російської імперії (кінець XVII- 20-рр. XVIII ст.).

Після періоду "Руїни" та кризи козацької держави, самоуправління зберігалося лише на Лівобережжі, оскільки Правобережжя перетворилося в провінцію Речі Посполитої. Після усунення І.Самойловича (гетьманував 1672-1687рр.) булава на Лівобережжі дісталася І.Мазепі. Гетьманував І.Мазепа впродовж 21 років (1687-1709рр.) в умовах обмеження автономних прав України: розширювалася російська присутність; гетьман без дозволу царя не міг зміщувати з посад козацьку старшину; в Батурині розташовувався московський стрілецький полк; Війську Запорозькому заборонялися контакти з іншими державами;

Однак, своєю політикою І.Мазепа зміцнив владу гетьмана, сприяв економічному і культурному розвитку України. На його кошти збудовано 12 і реставровано 20 храмів, Києво-Могилянська колегія здобула статус академії і отримала ряд нових корпусів , збільшила до 2 тисяч склад студентів.

Головною метою І.Мазепи було об'єднання в межах однієї держави всіх українських земель - Лівобережжя, Правобережжя, Запорожжя та Слобожанщини. Ідеальною моделлю, західноєвропейським зразком для І.Мазепи було утворення станової держави типу Речі Посполитої. Заволодівши 20 тис. маєтків, І.Мазепа стає одним із найбагатших феодалів Європи, а роди козацької старшини, духовенства перетворювали державні землі на вотчини, поступово закріпачуючи селян і козацьку голоту.

У зовнішній політиці І.Мазепа відмовився від орієнтації на Польщу, Туреччину, Крим. До того ж гетьман був близьким другом Петра І, який посів російський престол в 1689р. і розпочав проводити значні реформи, що певною мірою сприяли розвиткові господарства та виробничих відносин „окраїнних областей".

Щирим прихильником Москви І.Мазепа залишався доти, поки Петро І не почав нехтувати основами української автономії. Лише за перші 12 років свого гетьманування І. Мазепа забезпечив 11 літніх та 12 зимових походів, які принесли Україні матеріальні збитки, людські втрати, різке збільшення податків,справедливе невдоволення та антигетьманські настрої. У 1705р. гетьман І.Мазепа розпочинає таємні переговори з польським королем С.Лєщинським, а навесні 1708р. уклав таємний союз зі шведським королем Карлом XII, сподіваючись на захист державності України.

Восени 1708р. шведи вступили на Лівобережжя. І.Мазепа з 15 тис. козаків, 8 тис. запорожців на чолі з К. Гордієнком перейшли на їх бік. Під тиском російського царя гетьманом був обраний І.Скоропадський (1708-1722рр), а І.Мазепа підданий анафемі. 27 червня 1709 р. під Полтавою відбулася вирішальна битва Північної війни, яка завершилася поразкою Карла XII та І. Мазепи. Гетьман залишив Україну разом з своїми прибічниками (3-5 тис.) і оселився на території Молдови в м. Бендери, де він у вересні 1709 р. помирає.

Вирішальну роль у поразці І.Мазепи та її політичних наслідках для України відіграла соціальна політика гетьмана, відірваність від життєвих потреб народу, тривалий конфлікт з С.Палієм - фастівським полковником, організатором визвольного руху на Правобережній Україні, а також утаємниченість та несподіваність переходу на бік шведів. Російський цар Петро І вжив швидкі і рішучі дії проти І. Мазепи, оголосивши його зрадником (за наказом царя гетьмана проклинали у всіх церквах) та залякавши населення України репресіями, розгромом Батурина ( вирізано 6 тис. жителів), зруйнуванням Запорозької Січі.

Отже, Україна за часів гетьманування І.Мазепи переживала досить складний і суперечливий період: боротьба за українську державність, недалекоглядна соціальна політика, наступ російського централізму, пошук нових зовнішньополітичних орієнтирів та інкорпорація до складу Росії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]