Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Договір про ЄС-1.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
920.58 Кб
Скачать

Розділ V (колишній Розділ IV). Транспорт

Стаття 70 (колишня стаття 74)

Цілі даного Договору, викладені у цьому Розділі, повинні дотримуватися державами-членами в межах здійснення спільної транспортної політики.

Стаття 71 (колишня стаття 75)

1. З метою виконання положень статті 70 та врахування особливостей транспортного сполучення, Рада повинна, діючи згідно з процедурою, викладеною в статті 251, і після консультацій з Економічним та соціальним комітетом і Комітетом регіонів, сформулювати:

(а) спільні правила, що застосовуються для міжнародних перевезень на територію держави-члена і в зворотному напрямі або через територію однієї чи кількох держав-членів;

(б) умови, згідно з якими транспортні компанії-нерезиденти можуть надавати транспортні послуги на території держави-члена;

(в) заходи щодо підвищення безпеки перевезень;

(г) будь-які інші відповідні положення.

2. Шляхом відхилення від процедури, передбаченої в пункті 1, де застосування положень про принципи системи регулювання перевезень мало б серйозні наслідки для життєвого рівня, зайнятості в окремих районах та експлуатації транспортних засобів, вони повинні бути встановлені Радою шляхом прийняття одноголосного рішення, на пропозицію Комісії та після консультацій з Європейським Парламентом і Економічним та Соціальним Комітетом. При цьому Рада повинна враховувати необхідність адаптації до економічного розвитку, що буде результатом створення спільного ринку.

Стаття 72 (колишня стаття 76)

До встановлення положень, визначених статтею 71(1), жодна держава-член не може без одноголосного схвалення Ради приймати будь-які положення з даного питання, як воно врегульовано на 1 січня 1958 року або, для держав-вступників, – до дати їхнього вступу, що мали б негативний прямий або непрямий ефект на перевізників інших держав-членів порівняно з перевізниками, які є громадянами такої держави.

Стаття 73 (колишня стаття 77)

Допомога є сумісною з цим Договором, якщо відповідає вимогам координації транспорту або є відшкодуванням за виконання певних зобов’язань, що складають невід’ємну частину концепції сфери громадського обслуговування.

Стаття 74 (колишня стаття 78)

Будь-які заходи, здійснювані в рамках цього Договору стосовно встановлення транспортних тарифів та умов, повинні враховувати економічні умови перевізників.

Стаття 75 (колишня стаття 79)

1. У випадку здійснення перевезень в межах Співтовариства, всяка дискримінація перевізників, яка приймає форми встановлення неоднакових тарифів та різних умов для перевізників однакової продукції однаковими транспортними шляхами, в залежності від країни походження або призначення товарів, які перевозяться, повинна бути скасована.

2. Положення, викладені в пункті 1, не забороняють Раді приймати інші заходи відповідно до умов статті 71(1).

3. На пропозицію Комісії та після консультацій з Економічним і соціальним комітетом Рада встановлює, на основі рішення кваліфікованої більшості, правила застосування відповідних положень пункту 1.

Рада може також затвердити положення, необхідні для надання можливості інститутами Співтовариства узгоджувати свою діяльність з правилами, визначеними в пункті 1, і забезпечуючи при цьому максимальне використання користувачами переваг від їх введення.

4. Діючи за власною ініціативою або на пропозицію держави-члена, Комісія проводить ретельне розслідування будь-яких випадків дискримінації, які підпадають під дію пункту 1, і після консультацій з будь-якою державою-членом приймає необхідні рішення в межах правил, встановлених згідно з положеннями пункту 3.

Стаття 76 (колишня стаття 80)

1. Встановлення державою-членом відповідних тарифів та умов у сфері транспортних операцій, здійснюваних у межах Співтовариства з метою підтримки чи захисту інтересів одного або кількох підприємств чи галузей промисловості, повинно бути заборонене, якщо не санкціоноване Комісією.

2. Діючи за власною ініціативою або на пропозицію держави-члена, Комісія вивчає тарифи та умови, згадувані в пункті 1, враховуючи особливості відповідної регіональної економічної політики, потреби слаборозвинених областей та проблеми регіонів зі складною політичною обстановкою, з одного боку, а також вплив подібних тарифів та умов на конкуренцію між різними видами транспорту, з іншого боку.

Після консультацій з кожною із зацікавлених держав-членів Комісія приймає відповідні рішення.

3. Санкції, передбачені пунктом 1, не застосовуються до тарифів, введених з метою забезпечення конкуренції.

Стаття 77 (колишня стаття 81)

Збори та мита, що стягуються із перевізника при перетині кордонів додатково до ставок транспортних тарифів, не повинні перевищувати рівня розумних меж після врахування видатків, дійсно понесених ним.

Держави-члени намагатимуться поступово зменшувати такі видатки.

Комісія може вносити пропозиції на розгляд держав-членів щодо застосування даної статті.

Стаття 78 (колишня стаття 82)

Положення даного Розділу не перешкоджають здійсненню заходів, прийнятих Федеративною Республікою Німеччини, за умови спрямування таких заходів на компенсацію економічних збитків, спричинених поділом Німеччини, поліпшенню стану економіки певних областей Федеративної Республіки Німеччини, на які вплинув цей поділ.

Стаття 79 (колишня стаття 83)

При Комісії створюється Консультативний комітет у складі експертів, що представляють уряди держав-членів. Комісія у разі потреби може консультуватись з Комітетом щодо вирішення транспортних питань, якщо це не порушує повноважень Економічного і соціального комітету.

Стаття 80 (колишня стаття 84)

1. Положення даного Розділу стосуються автомобільних, залізничних та внутрішньоводних перевезень.

2. Діючи на основі рішень кваліфікованої більшості, Рада може визначати ступінь і процедури застосування відповідних положень стосовно морських чи повітряних перевезень.

У цьому випадку застосовуються процедурні положення статті 71.