Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕІРО-методичка3.doc
Скачиваний:
320
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
548.35 Кб
Скачать

8.6 Порядок підготовки стрілкової зброї тазасобівближнього бою до бойового використання.

8.6.1 9 Мм пм.

1.1 Підготовка до стрільби 9 мм ПМ.

Підготовка пістолета до стрільби проводиться з метою забезпечення безвідмовної роботи пістолета під час стрільби і збереження його нормального бою. Для цього необхідно:

- оглянути пістолет у розібраному вигляді;

- оглянути пістолет у зібраному вигляді;

- оглянути патрони;

- спорядити магазин патронами;

- безпосередньо перед стріляниною прочистити і протерти насухо канал ствола.

1.2 Огляд пістолета в розібраному вигляді

У розібраному пістолеті докладно оглядається кожна частина і механізм окремо, для того щоб перевірити, чи немає скрошеності металу, зірваного різьблення/ подряпин і забоїн, погнутостей, висипки, іржі і забруднення, чи вс.і деталі мають однакові номери. При огляді рамки зі' стволом і спусковою скобою особливу увагу звернути на стан каналу ствола.

Канал ствола оглядати з дулової і з казенної частин. При цьому перевіряти чистоту каналу ствола, патронника і справність казенного зрізу ствола. Стволи можуть бути з хромованим і нехромованим каналом і патронником.

При огляді нехромованого каналу ствола можуть спостерігатися наступні недоліки:

- сип — первинна поразка металу іржею. Сип має вигляд крапок і цяточок, розташованих місцями або по всій поверхні каналу ствола.

іржа - темний наліт на металі. Іржу, непомітну оком, можна знайти, протираючи канал ствола чистим дрантям, на якій іржа залишає жовтуваті плями.

- сліди іржі - темні неглибокі плями/ що залишаються після видалення іржі.

- раковини - значні поглиблення в металі, що виникли внаслідок тривало'го впливу іржі. Видаляти їх у підрозділі забороняється.

- омеденіння - з'являється при стрільбі плакованими кулями, покритими томпаком. Омедніння спостерігається у вигляді легкого мідного нальоту на стінках каналу ствола. Віддаляється тільки в ремонтній майстерні.

- подряпини - риски, іноді з помітним підйомом металу по краях. Виведення подряпин у каналі ствола не допускається.

- більш або менш значні поглиблення, іноді з підйомом металу.

- роздуття ствола - помітне в каналі ствола у виді поперечного темного суцільного кільця (півкільця), що виявляється по опуклості металу на зовнішній поверхні ствола. Роздуття ствола не допускається.

При визначенні якісного стану і хромованих стволів керуватися Інструкцією з категорування артилерійського озброєння.

При огляді затвора з викидувачем, ударником і запобіжником особливу увагу звернути на стан внутрішніх пазів, гнізд і виступів, що не повинні бути забруднені і не повинні мати забоїн. Перевірити, чи вільно переміщається ударник у каналі затвора, чи енергійно підгортається викидувача до чашечки затвора і не чи скрошено зачіп викидувача і бойок ударника.

При огляді повертаючої пружини перевірити, чи немає на ній задирок, іржі, погнутостей, бруду і надламів, чи міцно вона утримується на стволі.

При огляді частин ударно-спускового механізму особливу увагу звернути на справність курка, шепотіла, спускової тяги з важелем взводу. При огляді спускової тяги перевірити, чи немає великого зносу роз'єднувального виступу важеля взводу, важіль взводу повинний без заїдань обертатися на цапфі спускової тяги. Перевірити, немає чи скрошеності і зносу бойового і запобіжного взводу курка, розтягнутості пружини шепотіла і зношення його носика. Пера бойової пружини не повинні бути поламані. При огляді рукоятки з гвинтом перевірити, чи немає тріщин і відколів, чи немає зірваного різьблення на гвинті, чи не забруднені пази виїмки і чи немає бруду в металевої гудці для гвинта.

При огляді затворної затримки переконатися в її справності. Затворна затримка не повинна бути погнута або надламана. Перевірити, чи немає скрошеності металу на відбивачі.

При огляді магазина особливу увагу звернути на справність зуба подавача і виступу для засувки магазина; перевірити, чи не погнуті верхні края корпуса магазина. 1.3 При огляді пістолета в зібраному виді перевірити:

1. Чи немає на частинах пістолета нальоту іржі, подряпин, забоїн і тріщин; чи відповідають номера на затворі, запобіжнику і на магазинах номеру на рамці. 2.Чи немає забоїн на мушці й у прорізі цілини, що заважають прицілюванню; чи міцно утримується цілина в пазу затвора і чи збігається риски на цілині з рискою на затворі.

З.Чи легко переключається запобіжник з одного положення в інше і чи надійно фіксується в крайніх положеннях.

4. Чи має курок «відбій»: при спущеному курку і

^рйіа відведеному до -в^-дмеви назад спусковому гачку голівка

курка при натиску на неї пальцем руки повинна подаватися вперед, а після припинення енергійно повертатися в первісне положення; при відпущеному спусковому ' гачку і по припиненні натиску на голівку курка курок повинний устати на запобіжний взвод і в цьому положенні під досить сильним натиском руки не повинний зриватися з запобіжного взводу і зміщатися вперед.

5.Чи надійно утримується спускова скоба в рамці і чи встановлюється для відділення затвора в перекошене положення.

6.Чи довернуто гвинт рукоятки.

7. Чи немає в каналі ствола бруду, нальоту іржі й інших дефектів. Для цього необхідно затвор поставити на затворну затримку і подивитися в канал ствола з дулової частини, вставивши у вікно затвора білий папір.

8. Чи не погнуті стінки і верхні краї корпуса магазина і

чи вільно пересувається подавач у мага-зині. 9.Чи вільно вставляється магазин (запасний магазин) у

підставу рукоятки і витягається з нього і чи надійно він утримується засувкою магазина.

10. Чи правильно працюють частини і механізми пістолета. Для перевірки потрібно проробити наступну роботу:

- Поставити прапорець запобіжника в положення «вогонь» (опустити вниз), відвести затвор рукою назад до відмови і відпустити його; затвор, просунувши трохи вперед, під дією затворної затримки повинний залишитися в заднім положенні. Натиснути на кнопку затворної затримки; затвор під дією повертаючої пружини повинний енергійно повернутися в переднє положення, а курок повинний стояти на бойовому взводі. Натиснути на хвіст спускового гачка; курок повинний зірватися з бойового взводу і вдарити по ударнику.

- Витягти магазин з підстави рукоятки пістолета і спорядити його навчальними патронами; уставити магазин у підставу рукоятки пістолета, відвести затвор назад і відпустити його при цьому затвор під дією повертаючої пружини повинний дійти до крайнього переднього положення і дослати патрон у патронник, при повторному відведенні затвора назад патрон повинний бути енергійно .відбитий назовні, через вікно в затворі.

- Повернути прапорець запобіжника нагору в положення «запобігання» при цьому курок повинний зірватися з бойового взводу, нанести, удар по виступі запобіжника і залишитися в положенні, трохи відведеному назад;

після цей затвор повинний бути замкнений, курок не повинний зводитися як при безпосередній дії на нього великим пальцем руки, так і при натиску на хвіст спускового гачка (самовзводом).

- Поставити прапорець запобіжника в положення «вогонь» і натиснути на хвіст спускового гачка; при цьому курок повинний зводитися, не стаючи на бойовий взвод, завдавати удару по ударнику. Поставити курок на бойовий взвод і натиснути на голівку курка позаду; при цьому він не повинний зриватися з бойового взводу. Потім натиснути на хвіст спускового тачка; при цьому курок повинний зірватися з бойового взводу і завдати енергійного удару по ударнику.

- При наявності пружинних ваг перевірити зусилля спуска курка з бойового взводу. Спуск курка з бойового взводу повинний походити від зусилля на спусковий гачок не менш 1,5 кг і не більш 3,5 кг. 11. Чи блокується курок виступом запобіжника при повороті запобіжника до початку підйому шепотіла. Перевірку робити в такий спосіб:

- Перевести прапорець запобіжника в положення «вогонь»'. Поставити курок на бойовий взвод. Утримуючи пістолет у правій руці відводом вниз і спостерігаючи через паз у затворі за шепотілом, великим пальцем правої руки повільно зрушувати прапорець запобіжника нагору до моменту початку підйому шепотіла. Визначивши в такий спосіб положення запобіжника до моменту початку підйому шепотіла (тобто до моменту торкання поличкою уступу запобіжника зуба шепотіла), дотримуючи курок великим пальцем правої руки, вказівним пальцем натиснути на спусковий гачок і, не відпускаючи його, повільно довести курок у переднє положення. При цьому курок повинний упиратися у виступ запобіжника, тобто блокуватися запобіжником у результаті чого пострілу не відбувається. 1.4 Огляд бойових патронів

Огляд бойових патронів проводиться з метою виявлення

несправностей, що можуть призвести до затримок при

стрільбі з пістолета. Патрони оглядаються перед стрільбою, при заступленні в

убрання і за особливим наказом. При огляді патронів

необхідно перевірити:

- чи немає на гільзах іржі і зеленого нальоту, особливо на капсулі, пом’ятостей подряпин, що перешкоджають входженню патрона в патронник;

- чи не витаскується куля з гільзи рукою і чи не виступає капсуль вище поверхні дна гільзи; патрони з зазначеними дефектами повинні бути відібрані і здані;

- чи немає серед бойових патронів навчальних. Якщо патрони запилилися або забруднилися, покрилися

невеликим зеленим нальотом або іржею, їх необхідно

обтерти сухим чистим дрантям.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]