Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕІРО-методичка3.doc
Скачиваний:
320
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
548.35 Кб
Скачать

9.2 Підготовка до проведення заняття.

9.2.1. Методична підготовка до проведення заняття.

Заняття— найважливіша складова частина навчального процесу, у ході якого військовослужбовці одержують теоретичні знання і прак­тичні навички за фахом. Вони можуть бути класними і польовими.

Основними формами польових занять із розрахунком (відділенням) можуть бути: групові заняття і вправи; практичні заняття і трену­вання; тактичні, комплексні, тактико-стройові, контрольні заняття і навчання.

Групові заняття і вправи проводяться в навчальних групах із ме­тою детального вивчення теоретичних питань, військової техніки, а також удосконалювання практичних навичок за фахом.

Практичні заняття і тренування проводяться для вивчення і прак­тичного освоєння озброєння і бойової техніки, проведення робіт із їхнього обслуговування і відпрацьовування нормативів бойового підготування.

Тактичні, комплексні, тактико-стройові, контрольні заняття, бо­йові стрілянини й навчання — основна форма удосконалювання польо­вої виучки солдат і бойового злажування підрозділів.

Методика проведення заняття залежить від його цілей і утриман­ня. При цьому варто враховувати також кількість часу, відведеного на заняття, рівень підготування тих, яких навчають,, наявність і стан матеріального забезпечення і посібників. У ході заняття мо­жуть сполучитися різноманітні методи його проведення.

Самостійні заняття (самопідготовка) військових є складовою час­тиною навчального процесу.

У процесі навчання підлеглих сержанти проводять польові і клас­ні заняття, різноманітного роду вправи і тренування; керують са­мостійним підготуванням солдат.

Якість проведення заняття багато в чому залежить від особистої підготовленості керівника заняття.

При підготуванні до заняття відповідно до вказівок (інструкта­жем) командира взводу (батареї) сержанту необхідно: усвідомити тему, основні питання і навчальні цілі заняття; намітити порядок проведення заняття;

підібрати і вивчити необхідні статути, наставляння і навчальні посібники;

визначати і, якщо потрібно, підготувати місце і матеріальне забезпечення заняття;

скласти план-конспект (план) проведення заняття. Якщо по ходу заняття сержанту необхідний помічник, то він при­значається з найбільш підготовлених солдат. Напередодні заняття помічник старанно інструктується.

Для кращого з'ясування утримання заняття необхідно вивчити ви­моги програми по даній темі і чітко визначити ціль конкретного заняття з урахуванням ступеня підготування тих , яких навчають , по даному предметі.

При з'ясуванні теми і навчальних цілей заняття командир знаряд­дя повинний вивчити по програмі утримання даного заняття,, а по­тім чітко уявити собі, чого потрібно домогтися від тих , яких навчають , у результаті заняття. Необхідно пам'ятати, що заняття на ту саму тему або того самого утримання можуть мати різноманіт­ну ціль.

Наприклад, якщо відповідні прийоми будуть пояснюватися і пока­зуватися гарматним номерам уперше, те ціллю таких занять є навчи­ти номера виконувати ті або інші прийоми і домогтися засвоєння їх; якщо ті, яких навчають, засвоїли ці прийоми на попередніх за­няттях, то ціллю заняття будуть удосконалювання, тренування. От­же, щоб правильно намітити ціль заняття, недостатньо знати тему і її утримання, а потрібно обов'язково враховувати ступінь підготу­вання розрахунку й окремих номерів.

Визначивши ціль заняття, керівник приступає до добору і вивчен­ня наявної літератури по даній темі. Основні статутні положення, досліджувані на заняттях, доцільно знати напам'ять. Ознайомившись із теоретичним матеріалом, керівник заняття при необхідності пра­ктично відпрацьовує прийоми, котрим потрібно навчити підлеглих;

визначає методику проведення заняття; підрозділяє загальну тему заняття на навчальні питання і визначає послідовність їхній вивчення. Одночасно він визначає час, необхідний на виклад (від­працьовування) кожного попроси

При визначенні навчальних питань і послідовності Їхнього викла­ди необхідно випливати основній вимозі навчання — від простого до складного, від часткового до загального.

Велике значення для правильного навчання особового складу має вибір місця проведення заняття. Практика показує, що заняття по тактичному підготуванню і по бойовій роботі необхідно проводити в поле, в умовах найбільше близьких до бойового. У класі, як прави­ло, проводять заняття по вивченню теоретичних питань, а по вивченню устрою і технічного обслуговування озброєння і техніки -в парках та спеціально обладнаних класах.

При необхідності перед проведенням занять тим , якого навчають , дається завдання на самостійне вивчення і повторення пройденого навчального матеріалу.

До кожного заняття керівник складає план-конспект (план), що являє собою узагальнення всієї підготовчої роботи з викладом по­рядку і методики (прийомів) проведення заняття.

Матеріальне забезпечення занять. Використання на заняттях навчальних і наочних приладь сприяє більш глибокому вивченню вій­ськового свого фаху. До наочних навчальних посібників варто від­нести статути і наставляння, підручники і навчальні посібники, плакати, макети приладів, озброєння, бойового техніки і боєприпа,-сів, що діють макети окремих вузлів і механізмів. У якості наочних приладь можуть демонструватися діафільми і навчальні кінофі­льми.

Для забезпечення наочності навчання командир знаряддя повинний завчасно одержати і підготувати необхідне навчальне майно, а для польових зайняте-польове екіпірування.

На заняттях по бойовій роботі повинні бути штатне знаряддя, па­норама (приціл), коліматор К-1, шанцевий інструмент, бусоль, ві­хи, навчальні снаряди, заряди і бланки запису стрілянини. Для ні­чних занять, крім того, потрібні засоби освітлення.

На заняттях по матеріальній частині і боєприпасам у класі необ­хідно мати механізми в розібраному виді, навчальні постріли, ма­кети, плакати, ЗІП і т.п. На заняттях по вивченню несправностей затвора, наприклад, повинні бути: справна гільза, гільза з недо-вернутим капсюльним чопом, гільза з забоїною на фланці дна, при­стосування без бойової пружини, ручний викидувач і ключ для кап-сюльного чопа. Крім того, командир знаряддя визначає, які плака­ти, креслення, схеми або макети можуть знадобитися в ході занят­тя. Підготовлюючи все це, керівник заняття повинний подумати

про те, як найбільше доцільно використовувати навчальні і наоч­ні приладдя для передстоящог заняття.

Навчальні і наочні питанняя варто особливо широко використову­вати при вивченні устрої матеріальної частини озброєння і бойової техніки. Кількість і розмаїтість наочних приладь залежать від конкретних умов навчання.

Кращою формою підготовки спеціалістів артилерії є практичні за­няття і тренування на штатному озброєнні. Проте навчання на ре­альних зразках сполучено з визначеними складностями. Тому в навчанні повинні широко використовуватися учбово-тренувальні - за­соби, що дозволяють без витрати ресурсів озброєння і боєприпасів достатньо повно, швидко і дохідливе навчати і тренувати військо­вих. Так, наприклад, для гарматних номерів до них можуть ставити­ся учбово-тренувальні постріли, верстати для заряджання, тренаже­ри гарматного розрахунку самохідних знарядь, навчальні прилади, знаряддя, міномети і бойові машини, для механіків-водіїв - кіно-тренажери,

Після занять і тренувань на учбово-тренувальних засобах отрима­ні знання і навички закріплюються на штатному озброєнні.

План-конспект складається в довільній формі. Обсяг і повнота конспекту залежать від досвідченості керівника, що проводить за­няття.

Звичайно в ньому вказуються тема, тривалість заняття, місце проведення і матеріальне забезпечення, навчальні питання, стисле їхнє утримання і час, відведений на вивчення кожного питання, дії і вказівки керівника, дії тих, яких навчають,. До плану-конспекту тренувального заняття необхідно прикладати заздалегідь заповнений бланк команд, задач, прикладів і т.п. У плані-конспекті повинні бути відбиті і дії помічника керівника заняття (якщо він буде призначений). Складений план-конспект рекомендується командиру взводу для твердження й одержання остаточних указівок про прове­дення занять.

Зразкова форма й утримання планів-конспектів по технічному під<-готуванню і бойовий роботі приводяться нижче.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]