Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Физика Модуль 1.1.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
72 Кб
Скачать

8.Дефекти в кристалах

Дефекти у кристалах (рос.дефекты в кристаллах,англ.crystal defects, lattice imperfection;нім.Defekte m pl in Kristall) - підрозділяються на мікродефекти (порушення періодичності в розташуванніатомів,йонівта молекул у кристалічній структурі) і макродефекти (тріщиниі т.і.).

Виникають при рості кристалів, зокрема внаслідок наявності домішок, а також під впливом механічних та теплових дій, електричних та магнітних полів та йонізуючих випромінювань. Підрозділяються наточкові, лінійні, площинні (двомірні) та об’ємні. Дефекти суттєво впливають на фізичні властивості кристалів, зокрема їхнюпластичність,в’язкість,пружністьтаміцність.

9.Дослід Девисона, Джермера

В опытах измерялась интенсивность рассеянного кристаллом электронного пучка в зависимости от угла рассеяния от азимутального угла, от скоростиэлектронов в пучке.

Опыты показали, что имеется ярко выраженнаяселективность(выборочность) рассеяния электронов. При различных значениях углов и скоростей, в отражённых лучах наблюдаются максимумы и минимумы интенсивности. Условие максимума:

Здесь — постоянная кристаллической решётки.

10.Дослід Томсона

11.Умова нормування

12.Квантові числа

Ква́нтове число́ — індекс, який приписується стануквантової ситемидля його ідентифікації.

Здебільшого квантові числа мають додаткове фізичне значення. Фізичний стан може характеризуватися не одним, а кількома квантовими числами.

13.Головне квантове число

Головне́ ква́нтове число́ - ціле число, що позначає номеренергетичного рівня. Характеризуєенергіюелектронів, що займають даний енергетичний рівень. Із зростаючим головним квантовим числом зростають радіус орбіти і енергія електрона. Головне квантове число позначається як n.

Найбільше число електронів на енергетичному рівні визначається за формулою N = 2n2.

14.Принцип Паулі

Принцип Паули можно сформулировать следующим образом: в пределах одной квантовой системы в данном квантовом состоянии может находиться только одна частица, состояние другой должно отличаться хотя бы одним квантовым числом.

В статистической физике принцип Паули иногда формулируется в терминах чисел заполнения: в системе одинаковых частиц, описываемых антисимметричной волновой функцией, числа заполнения могут принимать лишь два значения Np = 0,1

II рівень

1.Симетрії кристалів

Симетрія кристалів, свойство кристалів поєднуватися з собою в різних положеннях шляхом поворотів, віддзеркалень, паралельних перенесень або частини або комбінації цих операцій. Симетрія зовнішньої форми (ограновування) кристала визначається симетрією його атомної будови, яка обумовлює також і симетрію фізичних властивостей кристала.

2.Елементарний осередок

Елементарний осередок - пряма призма з паралелограмом в основі

3.Постійна решітки, її характеристики

4.Координаційне число

Координаці́йне число́ (рос.координационное число,англ.coordination number,нім.Koordinationszahl) — кількістьатомів(йонів,молекул), найближчих до даного атома (йона, молекули) вкристалі.

В алмазікоординаційне число дорівнює 4, в кам'яній солі — 6. Координаційне число визначається природою і формою структурних частинок, характером і спрямованістю їх взаємодій, умовою мінімуму енергії системи.

Іноді задають координаційне число для другої, третьої і т. д. координаційної сфери.

В аморфних тілах і рідинах координаційне число має тільки статистичний зміст.

5.Число атомів у різних решітках