Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Физика Модуль 1.1.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
72 Кб
Скачать

17.Тунельний ефект

Тунельний ефект полягає в тому, що електрони проходять через потенційний бар'єр р-n переходу, не змінюючи своєї енергії. Для одержання тунельного ефекту використовується напівпровідниковий матеріал (германій, арсенід галію) з дуже великою концентрацією домішок. Внаслідок високого вмісту домішок в обох областях напівпровідникового кристала ширина р-n переходу виявляється дуже малою (не більш 0,01 мкм), що приводить до значного підвищення напруженості електричного поля на переході (порядку 108 В/м). В цих умовах є кінцева ймовірність того, що електрон, що рухається вбік дуже вузького бар'єра, пройде крізь нього (як через "тунель") і займе вільний стан з такою же енергією по іншу сторону від бар'єрного шару. Щоб підкреслити специфічність проходження електронів через р-n перехід, описане явище було названо тунельним ефектом.

18.Квантові енергії

19.Воднеподібний атом квантової фізики

20.Орбітальне квантове число

l – орбітальне квантове число. Вказує на форму електронної хмарки та механічний момент електрона навколо ядра. Із теорії Бора – електрон рухаючись по орбіті, повинен мати дискретний момент імпульса

Орбітальне квантове число може приймати значення: l=0,1,2,3,…,n-1

21.Магнітне квантове число

Магнітне квантове число – ml, що описує орієнтацію електронної хмарки в навколо ядерного просторі. Проекція момента імпульса на зовнішню вісь z:

22.Заповнення електронних оболонок атома в періодичній системі Менделєєва

23.Змушені випромінювання, лазери, їхні характеристики

24.Фазовий простір

Фáзовий прóстір— багатовимірнийпростірзмінних динамічної системи.

Суть поняття фазового простору полягає в тому, що поточний стан як завгодно складної системи, зображається в ньому однією єдиноюфазовою точкою, а еволюція системи -- зміщеннями цієї точки, які називаютьфазовими траєкторіями. Крім того, найголовніше, рух цієї точки визначається простимирівняннями Гамільтона, що дозволяє робити висновки про поведінку найскладніших механічних систем.