Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Моторин. Міжнародна економічна статистика.doc
Скачиваний:
684
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
3.48 Mб
Скачать

Заключний баланс

Запас нефінансових активів і фінансових активів і пасивів економіки, інституціонального чи сектора інституціональної одиниці на кінець звітного періоду. Запас активів, відбитий в остаточному балансі, дорівнює запасу в початковому балансі плюс зміни, зв'язані з потоками, відбитими на рахунку операцій з капіталом, фінансовому рахунку, рахунках переоцінки і рахунок інших змін в обсязі активів.

Балансуючою статтею є чиста вартість капіталу на кінець періоду.

Рахунок операцій з капіталом

Рахунок операцій з капіталом відбиває 1) вартість придбаних нефінансових активів мінус нефінансові активи, що вибули протягом звітного періоду, і 2) підлягаючі одержанню капітальні трансферти мінус підмети виплаті капітальні трансферти. Він показує структуру нагромадження капіталу, операції з незробленими нефінансовими активами, а також фінансування за рахунок заощадження і чистих капітальних трансфертів. Він також відбиває зміни в чистій вартості капіталу, обумовлені заощадженням і капітальними трансфертами.

Нижче приведене короткий опис основних компонентів рахунка операцій з капіталом.

Заощадження (Saving) є підсумковою балансуючою статтею рахунків поточних операцій. Воно являє собою частину розташовуваного доходу, що не була витрачена на кінцеве споживання товарів і послуг і тому може бути використана для придбання нефінансових і фінансових чи активів погашення зобов'язань. Заощадження може бути позитивним (у тому випадку, якщо розташовуваний доход перевищує витрати на кінцеве споживання) чи негативним (якщо витрати на кінцеве споживання перевищують розташовуваний доход). Заощадження представляється як на валовий, так і на чистій основі. Різниця між валовим заощадженням і чистим заощадженням складає споживання основного капіталу.

Сальдо по поточним зовнішніх операціях (Current external balance) являє собою суму сальдо операцій з іншим світом по експорті й імпорту товарів і послуг, чистих зовнішніх первинних доходів через границю і чистих поточних трансфертів через границю. Сальдо по поточним зовнішніх операціях є складовою частиною заощадження в економіці і дорівнює по величині (але зі зворотним знаком) обсягу чистого кредитування (чистого запозичення) національної економіки і, таким чином, дорівнює різниці між заощадженням в економіці плюс чисті капітальні трансферти і нагромадження капіталу. Воно також дорівнює по величині (але зі зворотним знаком) сальдо рахунка поточних операцій платіжного балансу.

Валове нагромадження основного капіталу (Gross fixed capital formation) включає придбання мінус вибуття нових і існуючих основних засобів. Основні засоби — це матеріальні і нематеріальні активи, що є продуктами виробничої діяльності і які самі багаторазово використовуються у виробництві більш одного року. Споживання основного капіталу протягом звітного періоду відбивається в окремій статті — споживання основного капіталу, а не як вибуття активу.

• Споживання основного капіталу (Consumption of fixed capital) відбиває зменшення вартості основного капіталу, задіяного у виробництві, у результаті фізичного зносу, нормального старіння і нормальних випадкових ушкоджень. У дану категорію не включається вартість основного капіталу, знищених у результаті воєнних чи дій подій надзвичайного характеру, таких як стихійні лиха. Валове нагромадження основного капіталу мінус споживання основного капіталу дорівнює чистому нагромадженню основного капіталу.

• Зміна запасів матеріальних оборотних коштів(Change in inventories) включає вартість придбаних підприємством запасів матеріальних оборотних коштів мінус вартість запасів матеріальних оборотних коштів, що вибули за звітний період.

• Придбання мінус вибуття цінностей (Acquisitions less disposals of valuables) включає чисті операції з товарами (творами мистецтва, предметами антикваріату, монетами з дорогоцінних металів, що представляють нумізматичну цінність, і ін.), що зберігаються протягом тривалого періоду часу як засіб збереження чи вартості з метою реалізації холдингового прибутку.

• Придбання мінус вибуття незроблених нефінансових активів (Acquisitions less disposals of nonproduced nonfinancial assets) включає придбання мінус вибуття землі, інших незроблених матеріальних активів (наприклад, ресурсів надр), а також нематеріальних незроблених активів (наприклад, об'єктів патентування, договорів про оренду, придбаного «гудвілу»).

Капітальні трансферти, що підлягають одержанню/виплаті(Capital transfers receivable/payable) це безоплатні операції, що можуть проводитися в натуральній чи в грошовій формі. Капітальні трансферти в натуральній формі являють собою передачу однією інституціональною одиницею іншій інституціональній одиниці права власності на який-небудь актив, за винятком запасів матеріальних оборотних коштів і готівки, чи анулювання зобов'язань кредитором (прощення боргу). Переклад готівки вважається капітальним трансфертом, якщо він зв'язаний з чи придбанням вибуттям активу (за винятком запасів матеріальних оборотних чи коштів готівки) однієї чи обома сторонами чи операції якщо таке чи придбання вибуття активу є його умовою. Як підмети одержанню, так і підлягаючі виплаті капітальні трансферти відбиваються на правій стороні рахунка, оскільки вони безпосередньо впливають на чисту вартість капіталу. Капітальний трансферт, що підлягає одержанню, збільшує чисту вартість капіталу, тоді як капітальний трансферт, що підлягає виплаті, зменшує чисту вартість капіталу.

Чисте кредитування/чисте запозичення(Net lending/ Net borrowing) є балансуючою статтею рахунка операцій з капіталом і розраховується як чисте заощадження плюс капітальні трансферти, що підлягають одержанню, мінус капітальні трансферти, що підлягають виплаті, мінус придбання мінус вибуття незроблених нефінансових активів. Чисті ресурси в розпорядженні чи економіки сектора, що утворилися в результаті заощадження і чистих капітальних трансфертів і не використані на меті нагромадження капіталу, складають ресурси, що можуть бути використані на чисте придбання фінансових активів, тобто на чисте кредитування. Чи економіка інституціональні сектори, у яких ресурси перевищують (унаслідок заощадження і чистих капітальних трансфертів) обсяг нагромадження капіталу, є чистими кредиторами. Чи економіка інституціональні сектори, у яких капітальні витрати перевищують обсяг цих ресурсів, є чистими позичальниками. Зміни в чистій вартості капіталу обумовлені заощадженням і капітальними трансфертами.