Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Моторин. Міжнародна економічна статистика.doc
Скачиваний:
684
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
3.48 Mб
Скачать

1.4 Міжнародні економіко-статистичні стандарти

Процеси, які відбуваються в економіці України, посилили необхідність тіснішого зближення діючей статистичної методології з міжнародними стандартами.

Розбіжності між системами обліку й статистики, що використовуються в окремих країнах світу, створюють труднощі для розвитку зовнішньоекономічних зв’язків країн і співробітництва їх з міжнародними організаціями, інтеграції в міжнародне співробітництво.

Дані про наявність та зміст діючих стандартів для статистики і бухгалтерського обліку є, очевидно першочерговою умовою забезпечення переходу на ці стандарти. Такі стандарти розроблено в різний час фахівцями ООН та міжнародних організацій, які входять до складу спеціалізованих органів системи ООН. Вони побудовані на певних принціпах.

Серед можливих принципів діяльності в галузі економічної статистикиважливими є точність, своєчасність та вагомость економічної статистики,ступінь комп’ютерізації, покриття при збиранні інформаціі про економічні процеси, якість таеффективність статистичної інформації.

Зараз все гострійше повстає питання про збільшення витрат на виробництво статистичних даних відносно до росту корисності даних. На це впливає низькіий ступень комп’юторизації економічної статистики, недостатнє покриття, несвоечаснісь надання статистичних даних. Цимипринципами колишній Радянський Союз має бути поданий незадовільною оцінкою, тому що використання економічної статистики було суворо обмежено політичними діячами. Дані подавалися як правило тільки щомісячно та щорічно.Спостереження практично не застасовували вибіркового методу. Тому помилкиоцінок економічних явищ та процесів відомі. Але навіть сьогодні країни дуже відрізняються в цьому відношенні. Так, деякі з них не мають адекватних даних, щоб розповсюджувати, деякі взагалі не розповсюджують інформацію, відому їм.

Історія показує, що проблеми уніфікації економічних показників і методів їх розрахунків для єдиного розуміння соціально-економічних явищ, які характеризуються ними, почали вирішуватися з середини минулого століття Міжнародним статистичним конгресом, а з 1885р.- разом з Міжнародним статистичним інститутом.

Підготовка міжнародних стандартів і рекомендацій щодо розрахунку статистичних показників на єдиній методологічній основі є однією з основних функцій Статистичної Комісії ООН. Експерти ООН вивчають і узагальнюють досвід багатьох держав, відбирають найбільш досконалі й цікаві для інших країн методи, пропонуючи їх у своїх рекомендаціях. Крім того, співробітники Статистичного Бюро готують різні технологічні документи та довідники, які сприяють використанню розроблених СК і ЕКОСОР рекомендацій для всіх національних статистичних органів. Погоджені міжнародні рекомендації, стандарти, класифікації та методологічні дослідження друкются в двох основних серіях документів ООН: матеріали з питань методології для рекомендацій ООН і статистичні доповіді для технічних документів. Ці серії матеріалів видаються англійською, французькою, іспанською, російською та іншими офіційними мовами ООН.

На основі таких міжнародних стандартів ООН надсилає всім країнам світу спеціальні анкети-запитальники для збирання відповідних статистичних даних, які потім СБ чи статистичні органи спеціалізованих установ системи ООН видають у своїх численних статистичних бюлетенях, довідниках, щорічниках, оглядах соціально-економічного стану в світі.

Із більше ніж 150 міжнародних стандартів для статистики близько 60 розроблено СБ, а решта - спеціалізованими установами системи ООН (в основному ФАО, МОП, ВОЗ, ЮНЕСКО). Крім цього у системі ООН зараз діють близько 40 міжнародних стандартів - для бухгалтерського обліку.

Серед статистичних стандартів ООН можна виділити такі: міжнародні стандартні класифікації в галузі статистики; міжнародні положення по обчисленню статистичних показників; міжнародні рекомендації щодо побудови системи національних рахунків; міжнародні довідники з статистики та різні технічні положення.

Статкомісія ООН у різні роки підготувала важливі класифікації товарів “по широких економічних категоріях” (1971,1986,1989) і “по галузях виробництва” (1966), які дають змогу економічно обгрунтованіше оцінювати операції в національному рахівництві. Ці класифікації, в свою чергу, доповнювалися в процесі підготовки нового варіанта СНР “Попередньою класифікацію основних продуктів”(1991р.).

В 1984р. СК видала документ під назвою “Міжнародні стандарти обліку і звітності”, в якому аналізуються і розглядаються відповідні стандарти, що діяли на той час в системі ООН. В 1968 році МОП уточнює Міжнародну стандартну класифікацію професій. В 1974 році ЮНЕСКО закінчила розробку міжнародної класифікації освіти по 3 рівнях. Слід також відзначити документи ООН для промислової статистики (1953,1955,1968рр.), статистики будівництва (1965, 1966, 1968рр.), державних фінансів (1947,1951, 1958рр. ).

Класифікації показників галузей статистики, розроблені у системі організації ООН, становлять важливий після СНР розділ міжнародних стандартів у галузі статистики. Ці документи значною мірою враховано при створенні аналогічних класифікацій, якими користуються статистики України, але впроваджені вони не певною мірою.

Наступним розділом міжнародних стандартів у галузі статистики слід вважати погоджені ООН положення по методології розрахунків багатьох статистичних показників та їх систем. У них також містяться окремі класифікації для статистики окремих галузей. Серед цих положень можна виділити “Тимчасові міжнародні керівні принципи по національних і галузевих балансах” (1979) та “Керівні принципи по статистиці національного багатства” (1979), в яких запропоновано методологію і класифікацію показників національного багатства.

Привертають увагу і програми для регулярних всесвітніх переписів населення та житла, промислового, сільського господарства, які періодично видаються, численні положення для обстеження сімейних бюджетів, домашніх господарств, регістрів населення і аналогічних систем обліку, проведення вибіркових обстежень, а також по статистиці енергетики, соціального забезпечення зайнятості, безробіття і робочої сили, випадків каліцтва на виробництві.

Найбільш важливим міжнародним статистичним стандартом є Система національних рахунків - СНР. Перший варіант його був розроблений у 1951 р., схвалений у 1953 р. ЕКОСОР. Другий варіант схвалений ЕКОСОР у 1968р. і третій варіант - у 1993 р. У даний час йдуть підготовчі роботи пропозицій по подальшому удосконаленню цього стандарту. СНР базується на принципах теорії факторів виробництва, таблиць міжгалузевих зв'язків і балансів поряд із принципом подвійного запису всіх операцій.

Використання в СНР принципів подвійного запису всіх операцій з бухгалтерського обліку вимагало від СК ООН провести роботи по ув'язуванню принципів бухгалтерських записів для відображення і балансування операцій у національному рахівництві. Для такого ув'язування систем первинного і загальнонаціонального обліку залучалися фахівці КМСФЗ і Міжнародної комісії з цінних паперів. У результаті з'явилися Міжнародні стандарти фінансової звітності (МСФЗ). У таких стандартах регламентуються лише найважливіші положення бухгалтерського обліку, чим забезпечується однаковий зміст операцій бухгалтерського обліку, їхня порівнянність, але форми звітності й облікової документації на підприємствах розробляються відповідно до наявних можливостей без обов'язкової єдності форм облікової документації.

МСФЗ має 30 таких стандартів бухгалтерсько-фінансової звітності (фінансові документи, дослідження і розробки, інвестиції й ін.). Поряд з ними, ця система стандартів містить розроблені нові стандарти чи їхні проекти (Нематеріальні активи, Звітність по сегментах, Прибуток у розрахунку на акцію, Проміжна звітність, Інформація для розкриття у фінансовій звітності, Відображення в звітності оборотних активів і пасивів і ін.). МСФЗ припускає включити для розробки принципи і форми фінансової звітності для сільськогосподарських підприємств. Однак, у цьому фонді відсутній поки стандарт, що регулює форму і зміст фінансової звітності, окремі елементи якої міст яться в декількох діючих стандартах.

МСФЗ може стати всесвітньо визнаною системою правил складання фінансових звітів. Це може сприяти підвищенню якості зведених показників.

Стандарти МСФЗ можна згрупувати по наступним напрямках :

Загальметодологічні.

Стандарти, що характеризують комерційні об'єднання.

Стандарти, що характеризують окремі види діяльності.

Стандарти, що враховують державні субсидії і соціальні заходи.

Окремим розділом можуть бути виділені Міжнародні довідники по статистиці, що видаються СК. Серед них - “Довідник міжнародних мір і ваги”(1955 і 1966рр.), “Номенклатура географічних регіонів для потреб статистики”(1950,1960рр.), ”Довідник коефіцієнтів перерахування даних про сільськогосподарську продукцію”(1968р), “Назви країн і національностей”(1966р.), ”Митні зони в світі”(1950р.) та інші.

В даний час Україна вводить у повсякденну практику програми удосконалення вітчизняної статистики, а також бухгалтерського і фінансового обліку, стосовно до міжнародних стандартів у цій галузі.

Крім цього, є також і стандарти інших організацій, що не входять у систему ООН, але й у їхніх стандартах вони грунтуються на принципах стандартів ООН, а також рекомендаціях фахівців, що працюють у системі ООН.

Основна задача всіх таких міжнародних стандартів складається з забезпечення однакової побудови національних систем статистичної інформації, порівнянності показників по їх змісту і методології розрахунку, щоб сприяти порівняльному аналізу розвитку країн у зіставленні з регіональними і світовими явищами. Особливо важливо дотримуватись таких стандартів при публікації даних у статистичних щорічниках, довідниках, бюлетенях, аналітичних доповідях ООН і ін.

В розробці міжнародних стандартів приймають участь також і міжнародні професійні організації, серед яких важливу роль грають Комітет по міжнародним стандартам і фінансовій звітності (КМСФЗ - з 1973 р.), Міжнародна федерація бухгалтерів (МФБ - з 1977 р.), Європейська федерація бухгалтерів-експертів (ЄФБ із 1983 р.). Їхня діяльність успішно впроваджена, зокрема у Франції за 1992-1994 р. у Загальнонаціональному плані рахунків, що послужив зразком введення цих міжнародних стандартів у країнах-членах ЄС.

З 1982 р. міжнародні стандарти узагальнюється і координується спеціальною Міжурядовою робочою групою експертів ООН, яка вносить пропозиції щодо удосконаленню діючих і впровадженню нових стандартів, починаючи від первинного обліку до зведених фінансових показників по країні. Ці стандарти обліку погоджуються крок за кроком з методологією національного рахівництва, особливо на основі принципів міжнародного стандарту СНР-93.

СК ООН також узагальнює досвід країн по удосконаленню й уніфікації статистичної інформації у світі, щоб вносити відповідні корективи в систему міжнародних стандартів обліку і статистики. Для цього утворяться робочі групи фахівців, що вивчають усі нововведення в різних галузях статистики і готують свої проекти пропозицій по удосконенню діючих чи виробленню нових міжнародних стандартів ООН.

Етапи розробки й удосконалення економіко-статистичні стандартів

Спочатку на першому етапі підготовлені проекти розглядаються фахівцями СВ ООН на підставі рішеннь СК ООН і регіональних конференцій статистиків. Потім на другому етапі проект рекомендацій передається в СВ ООН для розсилання в Центральні статистичні органи країн для зауважень і пропозицій. На третьому етапі розглядаються і формулювання зауваження в країнах і висилається назад у СВ ООН. На четвертому етапі СВ ООН узагальнює зібрані зауваження країн, готує проект рекомендацій ООН потім для СК ООН. Обговорений проект рекомендацій ООН на 5 етапі передається на обговорення СК ООН. Після розгляду і вибору остаточного варіанта документа ООН цей документ передається на сесію ЕКОСОР і після схвалення цією Радою документ ООН вважається затвердженим і направляється в національні статистичні органи й у міжнародні організації для практичного застосування (Етап 6).

Отримані від країн зауваження по кожному виду проекту міжнародного стандарту в галузі статистики й обліку узагальнюються відповідною групою фахівців для вироблення проекту чи удосконалення вироблення нового міжнародного стандарту і рішення СК ООН. На черговій сесії цього авторитетного міжнародного органа обговорюється кожен проект нових міжнародних рекомендацій (чи їхнього удосконалення) в галузі статистики. Після обговорення направляють його в ЕКОСОР чи в Генеральну Асамблею ООН на твердження (по найбільш важливих принципових проблемах, якщо на їхнє перетворення в життя вимагаються додаткові асигнування з бюджету ООН).

У документах ООН викладає суть змісту, обсяг і склад елементів, поряд з визначеннями статистичних показників, класифікаційні принципи і їхні угруповання в системах показників. Для їхнього розрахунку відбираються найбільш прийнятні для всіх країн методи. Крім цього, у документах ООН містяться різні рекомендації по технічному характеру розрахунків показників, довідники й інші посібники для країн, що сприяють застосуванню міжнародних стандартів. Статистичні документи ООН видаються, як правило, на всіх офіційних мовах, прийнятих в ООН. Застосування цих документів ООН обов'язково для всіх ланок статистичних органів системи ООН. Але для національних статистичних органів такі документи носять рекомендаційний характер, тому що вони самі вирішують, у якому ступені ( чи цілком частково) застосовувати ці рекомендації в національній практиці. Однак, при посилці своїх даних у статистичні органи системи ООН країни повинні перегрупувати їх відповідно до міжнародних стандартів.

Між СК ООН і статистичними відділами всіх організацій системи ООН є чіткий розподіл функцій по розробці проектів міжнародних статистичних стандартів, а також по збору й обробці вихідної інформації країн по конкретних галузях статистики. Тим самим виключається повтор запитів до країн на їх дані, а також виключається дублювання статистичних даних, що збираються. Розходження полягають у тім, що зібрана організаціями системи ООН інформація більш детальна й охоплює більш широке коло показників, а публікована СК ООН інформація менш детальна й утворює основу для розрахунків багатьох узагальнюючих показників, що знаходять застосування в аналітичних доповідях ООН.

СВ ООН є відповідальний за розробку загальноекономічних зведених показників (національного рахівництва, населення, зовнішньої і внутрішньої торгівлі, промисловості, будівництва, енергетики, транспорту, цін і їхніх індексів і ін.).

За підготовку проектів міжнародних стандартів і обробку відповідних статистичних даних, у своїх вузьких галузях, відповідають інші статистичні служби органів системи ООН.

Всі організації системи ООН, інших міжнародних організацій підготовляють проекти міжнародних стандартів і рекомендацій з однакового розрахуноку статистичних показників на єдиній методологічній основі. Тим самим, вони сприяють виконанню СК ООН однієї з важливих функцій по сприянню порівнянності показників статистики різних країн. Обговорені СК ООН проекти рекомендацій потім виносяться на затвердження ЕКОСОР і стають, таким чином, офіційними документами ООН.

Схвалені міжнародні стандарти, рекомендації, класифікації, технічні посібники, довідники й інші документи ООН в галузі статистики публікуються в двох основних серіях:

Методологічні записки (Серія Р) - стандарти і рекомендації

Статистичні доповіді (Серія М) - вказівки про порядок проведення статистичних обстежень, довідники й інші документи.

Ці міжнародні стандарти і рекомендації лежать в основі розроблених спеціальних анкет, що ООН розсилає в усі країни по кожному виду статистичних показників для збору інформації від країн. Повернуті а організації ООН дані анкет узагальнюються, зібрані в такий спосіб національні дані містяться в статистичні публікації ООН.

Більшість міжнародних стандартів статистики фінансових звітів періодично обновляються і доповнюються в міру накопичення досвіду країн і удосконалення в них систем статистичної інформації, а також підвищення вірогідності розроблювальних показників міжнародної статистики.