Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shporochki1TRUDOVOE_1.doc
Скачиваний:
258
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
3.65 Mб
Скачать

84. Поняття, види та особливості джерел права соціального забезпечення

Під джерелами права соц. забезп. слід розуміти зовнішні форми виразу правових норм у вигляді н.-п. актів і н.-п. договорів, які регулюють суспільні відносин, що становлять предмет права соц. забез. ‑­

Джерелами права соц. забез. є численні н.-п. акти: закони, укази ПУ, постанови КМУ, н.-п. акти міністерств і відомств, а також органів місц. самовряд., та н.-п. договори: міжнар. договори, Генеральні, галузеві і регіональні угоди й колективні договори. Особливостями джерел права соц. забез. є поділ на загальні і спеціальні. 1 група – н.-п. акти, які регулюють відносини стосовно надання окремих видів соц. забез. Вони регулюють порядок надання різних видів соц. забез. для всіх громадян, які цього потребують, або їх окремих категорій. 2 група – н.-п. акти, які регулюють соц. захист окремих категорій населення.

За Конституцією України до цього виду прав належать право на життя (ст. 27), право на повагу до гідності людини (ст. 28), право на свободу та особисту недоторканність (ст. 29), право на невтручання в особисте та сімейне життя (ст. 32) тощо. У ст. 46 Конституції України закріплено основні положення щодо права громадян на соціальний захист. У ст. 48 Конституції України зазначено, що кожен має право на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім'ї, що передбачає достатнє харчування, одяг, житло.

В теорії права джерелом права вважають форму зовнішнього виразу та закріплення правових норм в нормативно-правових актах та нормативно-правових договорах.

Джерелами права соціального забезпечення є: 1). нормативно-правові акти : закони, укази Президента, постанови Кабінету Міністрів України, нормативно-правові акти міністерств і відомств та органів місцевого самоврядування; 2). нормативно-правові договори: міжнародні договори, Генеральні, галузеві і регіональні угоди та колективні договори

Особливості джерел права соціального забезпечення:

  • Відсутність єдиного кодифікованого акту, який врегулював би весь комплекс суспільних відносин, які становлять предмет права соціального забезпечення.

  • Особливе місце серед джерел права соціального забезпечення належить актам Міністерства праці і соціальної політики України, та органів соціального страхування.

  • Особливе значення законів про державний бюджет на поточний рік.

Джерела права соціального забезпечення можна класифікувати за різними критеріями:

  • за юридичною силою: закони (загальні і спеціальні) та підзаконні акти;

  • за сферою дії: загальні (закони, угоди, постанови Кабінету Міністрів, нормативно-правові акти міністерств та відомств) та локальні (нормативно-правові акти органів місцевого самоврядування, місцевих органів державної виконавчої влади, а також нормативно-правові акти, які приймаються на підприємствах, установах та організаціях);

  • за видами відносин, які вони регулюють: такі, що регулюють відносини загальнообов’язкового державного соціального страхування, щодо пенсійного забезпечення, щодо надання допомог, щодо надання пільг та соціального обслуговування.

Загальна декларація прав людини, яка була ухвалена резолюцією ООН 10 грудня 1948 р.

У Міжнародному пакті про економічні, соціальні і культурні права2 від 16 грудня 1966 р. також підтверджується право людини на соціальне забезпечення. 

Декларація соціального прогресу і розвитку, проголошена резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 11 грудня 1969 р., у тринадцяти статтях узагальнила принципи, що містилися в Загальній декларації прав людини, Міжнародних пактах про права людини, Декларації прав дитини та деяких резолюціях Організації Об'єднаних Націй. У цьому міжнародно-правовому акті було визначено цілі, яких прагили досягти міжнародне співтовариство, а також засоби і методи їх досягнення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]