Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1037006_6560C_shpargalka_z_kriminalistiki.doc
Скачиваний:
100
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.85 Mб
Скачать

58. Застосування спеціальних знань при підготовці і проведенні слідчих дій.

У процесі розслідування спеціальні знання застосовуються слідчим, фахівцем, експертом, але в різних процесуальних формах. Слідчий і фахівець застосовують їх в процесі звичайних слідчих дій, наприклад огляду, обшуку, слідчого експери-менту. Експерт же застосовує їх при спеціальному слідчій дії - експертизі. Заключення експерта є відповідно до закону джерелом судових доказів, а його висновки - доказом. Відправляючись від цих безперечних положень, не можна, однак, переоцінювати висновки експерта, приймаючи їх на віру без належного критичного ставлення, і недооцінювати можливості слідчого у встановленні доказових актів.

Хоча висновки слідчого не є доказами, встановлені ним і занесені до протоколу фактичні дані набувають чинності доказів. Так, шляхом огляду документа з світлофільтром або в ультрафіолетових променях слідчий виявляє важливі для справи запису, стерті цифри, закреслені або знебарвлені слова і т.д.

Чи необхідно в таких випадках призначати експертизу або достатньо слідчого огляду? Якщо результати використання спеціальних знань слідчим зрозумілі й очевидні для всіх учасників процесу, необхідності в експертизі не виникає. Так, що складається з вдав-лених штрихів текст документа, чітко виявлений шляхом тіньової фотозйомки, є оче-видним фактом. Очевидним буває також явне відмінність порівнюваних об'єктів. Наприклад, при порівнянні сліду взуття на місці злочину з взуттям підозрюваного виявляється, що вони раз-особистих за розміром, формою і рельєфному малюнку підошви; при порівнянні відбитка печатки у со-помисливість документі із зразками виявляються відмінності в змісті текстів відбитків і т.п.

Слідчий може запросити для участі в слідчій дії відповідного фахівця, наприклад співробітника експертно-криміналістичного відділу органів внутрішніх справ або судово-медичного експерта. Участь фахівців у слідчій дії, не при-ляясь в процесуальному відношенні експертизою, разом з тим значно розширює можливо-сті застосування спеціальних знань.

Слідчий і фахівець при огляді і інших слідчих діях можуть викори-стовувати будь-які прийоми і засоби криміналістичної техніки, за винятком протизаконних і таких, які можуть утруднити подальше проведення експертизи.

Якщо процес і результати слідчого застосування спеціальних знань не є очевидними і вимагають для їх пояснення оцінки відповідних фахівців, призначення експертизи необхідно. Так, оцінка достатності співпадаючих ознак, встановлених при порівняльному дослідженні, вимагає призначення криміналістичної експертизи, так як ці збіги можуть бути наслідком не тільки тотожності, а й подібності різних об'єктів.

59. Система судово-експертних установ України.

Судово-експертну діяльність здійснюють державні спеціалізовані установи, а також у випадках і на умовах, визначених цим Законом, судові експерти, які не є працівниками зазначених установ.

До державних спеціалізованих установ належать:

науково-дослідні установи судових експертиз Міністерства юстиції України;

науково-дослідні установи судових експертиз, судово-медичні та судово-психіатричні установи Міністерства охорони здоров'я України;

експертні служби Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства оборони України, Служби безпеки України та Державної прикордонної служби України.

Виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов'язана з проведенням криміналістичних, судово-медичних і судово-психіатричних експертиз.

Атестовані відповідно до закону судові експерти включаються до державного Реєстру атестованих судових експертів, ведення якого покладається на Міністерство юстиції України. Особа або орган, які призначили судову експертизу, можуть доручити її проведення тим судовим експертам, яких внесено до Реєстру[11].

На даний час в Україні діють вісім науково-дослідних установ судових експертиз Мін'юсту[12]:

1) Днiпропетровський науково-дослiдний iнститут судових експертиз

2) Донецький науково-дослідний інститут судових експертиз

-Луганське відділення Донецького НДІСЕ

3) Київський науково-дослідний інститут судових експертиз

-Вінницьке відділення Київського НДІСЕ

-Житомирське відділення Київського НДІСЕ

-Тернопільське відділення Київського НДІСЕ

-Черкаське відділення Київського НДІСЕ

-Чернігівське відділення Київського НДІСЕ

4) Кримський науково-дослідний інститут судових експертиз

5) Львівський науково-дослідний інститут судових експертиз

-Волинське відділення Львівського НДІСЕ

6) Одеський науково-дослідний інститут судових експертиз

-Кіровоградське відділення Одеського НДІСЕ

-Миколаївське відділення Одеського НДІСЕ

-Херсонське відділення Одеського НДІСЕ

7) Харківський науково-дослідний інститут судових експертиз ім. M.С. Бокаріуса

-Полтавське відділення Харківського НДІСЕ

-Севастопольське відділення Харківського НДІСЕ

-Сумське відділення Харківського НДІСЕ

8) Науково-дослідний центр судової експертизи з питань інтелектуальної власності.

У системі Міністерства внутрішніх справ України створено мережу експертно-криміналістичних служб (Державний науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України (ДНДЕКЦ) та науково-дослідні експертно-криміналістичні центри (НДЕКЦ) при ГУМВС, УМВС, УМВСТ), де проводяться різні види криміналістичних експертиз, дослідження наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів, автотехнічні, пожежно-технічні (обставин і механізму пожеж) та деякі інші.

У системі Міністерства охорони здоров’я України зосереджені судово-медичні та судово-психіатричні установи. Мережа судово-медичних установ складається з різних за своїм рангом бюро судово-медичних експертиз. Такі експертизи також проводяться співробітниками кафедр судової медицини вищих навчальних закладів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]