Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по уголовному праву.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.5 Mб
Скачать

Задача №4

К. і його дружина з метою позбутися старого батька К. напоїли його психотропними засобами і привезли до психіатричного стаціонару. Вони повідомили черговому психіатру Р., що батько К. „збожеволів”, кидається на стіну, намагається вистрибнути у вікно, і попросили помістити його в лікарню. Поверхово оглянувши старого батька К., Р. дав розпорядження помістити його до психіатричного стаціонару. Через дві доби комісія лікарів-психіатрів прийшла до висновку, що підстав для госпіталізації немає.

Дайте юридичний аналіз учиненому.

Тема 25. Злочини проти статевої свободи та статевої недоторканності особи

(САФ, ЦГЮ, ФА, СПФ, МПВ та ЮЖ – 2 години)

  1. Загальна характеристика і система злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканності особи.

  2. Зґвалтування та його відмінність від насильницького задоволення статевої пристрасті неприродним способом.

  3. Примушування до вступу в статевий зв’язок.

  4. Статеві зносини з особою, яка не досягла статевої зрілості.

  5. Розбещення неповнолітніх.

Задача №1

Д., В. і Л. запросили на вечерку 16-літню А. і 13-літню С. Вони разом уживали спиртне. Коли С. сп'яніла, Д., знаючи скільки їй років, скористався станом дівчини і зґвалтував її (С. не чинила опору). В. і Л. у цей час силоміць тримали А., яка намагалась допомогти подрузі. Тоді В. і Л. спробували зґвалтувати А., але крики почули сусіди та викликали міліцію.

Кваліфікуйте дії Д., В. і Л. Чи має юридичне значення усвідомлення винним віку С.? Чи можна В. і Л. визнати співучасниками зґвалтування, вчиненого Д.?

Задача №2

К. зустрівши пізно ввечері у парку неповнолітню Ж., ударив ії палицею по голові, внаслідок чого вона знепритомніла. Спочатку К. задовольнив з потерпілою статеву пристрасть неприродним способом. Коли ж вона прийшла до тями, він приготувався вчинити статевий акт у природній формі, але припинив свої дії щодо потерпілої, яка благала пожаліти ії.

Як треба кваліфікувати дії К.

Задача № 3

Б. раніше був судимий за ч.3 ст.152 УК, розбудив на залізничному вокзалі раніше незнайому йому 11-річну Дашу і скориставшись безпорадним ії станом (у зв‘язку з малолітством) та застосувавши фізичну силу й погрози розправою, завів дівчинку у вантажний вагон, де задовольнив із нею свою статеву пристрасть неприроднім способом.

Як треба кваліфікувати дії Б.

Тема 26. Злочини проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина

(САФ– 2 години; ЦГЮ, ФА, СПФ, МПВ та ЮЖ – 4 години)

Заняття № 1

  1. Загальна характеристика та види злочинів проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина.

  2. Загальна характеристика злочинів проти виборчих прав громадян.

  3. Загальна характеристика злочинів проти трудових прав людини.

Задача №1

К., кандидат у депутати обласної Ради, найняв групу молодих людей під керівництвом А., в якості спостерігачів на виборчих дільницях. У день виборів, дізнавшись, що на одній з виборчих дільниць ситуація складається не на користь К., А. влаштував скандал, що перейшов у бійку. У ході бійки були повалені і поламані виборчі урни, а бюлетені, що проголосували, приведені в непридатність.

Кваліфікуйте дії А.