Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по уголовному праву.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.5 Mб
Скачать

Тема 30. Злочини проти громадської безпеки

(САФ, ФА СПФ, МПВ та ЮЖ, ЦГЮ – 4 години)

Заняття №1

  1. Загальна характеристика та система злочинів проти громадської безпеки.

  2. Загальна характеристика злочинів, пов’язаних із створенням та діяльністю злочинних об’єднань.

  3. Характеристика злочинів, пов’язаних з терористичною діяльністю.

Задача № 1

Б., Л. і Д., озброївшись обрізами мисливських рушниць, а також обрізами до них, вирушили автомобілем під керуванням Б. у напрямку до м. Умань. Побачивши на 2-му кілометрі автошляху Умань - Краківець АЗС, Б. запропонував здійснити на неї напад. Узгодивши план і розподіливши між собою ролі, Б., Л. і Д. у масках на обличчях і з обрізами в руках підійшли до АЗС. Д. залишився на вулиці, а Б. і Л. увірвалися в приміщення, де знаходились працівники АЗС. Погрожуючи їм зброєю, нападники заволоділи грошима в сумі 2 тис. 727 грн.

Вирішити питання щодо відповідальності.

Задача № 2

Ф., Т. й Н. зробили вночі чотири збройні напади на магазин, залишившись при цьому ніким не заміченим. Чверть награбованого вони віддали М. за те, що той передав у їхнє розпорядження револьвер системи "Наган". Останній участі в нападах не приймав.

Виріште питання про відповідальність осіб, винних у вчиненні злочину.

Задача № 3

Загрожуючи вибухом, М. наказала екіпажу літака ТУ-134, який виконував рейс Київ-Москва, змінити курс і летіти до Стамбулу. Прикинувшись, що виконує цю вимогу, екіпаж посадив літак у Семфирополі. Під час затримання М. в неї було вилучено згорток з молотком і кухонним ножем, які вона видавала за бомбу.

Дайте кримінально-правову оцінку ситуації.

Заняття №2

1. Загальна характеристика злочинів, пов’язаних з незаконним поводженням зі зброєю, бойовими припасами, вибуховими речовинам чи радіоактивними матеріалами.

2. Загальна характеристика злочинів, пов’язаних з порушенням встановлених правил, які забезпечують громадську безпеку.

Задача № 1

На підприємстві «Кримтеплоенергомонтаж» (сховище ізотопів) зберігалися пристрої та устаткування у процесі перевірки яких, із залученням відповідних фахівців, було виявлено перевищення норми випромінювання.

Проте ніякого обліку небезпечного устаткування службовці підприємства не ведуть: будь-які документи про прилади та пристрої, що міститься у сховищі, його кількість і характеристики просто відсутні. Крім того, частину пристроїв було виявлено за межами сховища.

Дати кримінально-правову оцінку ситуації.

Задача № 2

Фірма “Санрайз” займається заготівлею, транспортуванням і реалізацією металобрухту чорних металів. Зі станції Рівне фірма відправила вагон металобрухту на станцію С. Донецької залізниці для подальшої переробки. Під час відправки вантажу технік-дозиметрист лінійної санепідстанції провів дозиметричний контроль контейнера. Дозиметр не зафіксував випромінювання, яке б перевищувало встановлену норму.

Власник вантажу та посадові особи Рівненської лінійної санепідемстанції на Львівській залізниці своєчасно не повідомили МНС та інші органи про небезпеку, яку становить вантаж. Відповідні органи не провели належних заходів із захоронення радіоактивного об’єкта.

Дайте кримінально-правову оцінку ситуації.

Задача № 3

При зміні власника підприємства (одного з ВАТ) виявилася недостача шести підготовлених до захоронення джерел іонізуючого випромінювання з радіоізотопами, які містять цезій-137 та іридій-192, а також два гамма-дефектоскопи, що містять збіднений уран-238.

Дайте кримінально-правову оцінку ситуації.