Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Консп_АПЗ_ПК_10_укр.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.7 Mб
Скачать

Частина 2. Базова архітектура пэвм стандарту ibm pc/xt Лекція 6. Історія появи стандарту pc. Фірми ibm, Microsoft, Intel, amd

6.1. Внесок фірми ibm у створення та розвиток пк

Фірма IBM (Internаtionаl Business Mаchines Corp.) завжди була законодавцем мод в області обчислювальної техніки.

1911р.- механічні арифмометри з перфокартковим уведенням.

1944р.- електрична обчислювальна машина на релейних логічних елементах.

1946р.- ЕОМ ENIAC на електронних лампах. Обидві машини використовувалися для наукових розрахунків.

Перше покоління ЕОМ пов'язують із масовим виробництвом UNIAC 1 з 1951р. Як елементи пам'яті використовувалися ртутні лінії затримки, запам'ятовуючі електронно-променеві трубки, магнітні барабани та сердечники.

Друге покоління (60-і роки) характеризується використанням транзисторів, які були винайдені в 1948р.

Третє та четверте покоління (середина 60-х та 70-і роки) пов'язані з появою малих і великих інтегральних мікросхем, а також із впровадженням методів автоматизованого складання ЕОМ. У цей час фірма IBM створює серію потужних багатокористувальницьких машин, у тому числі моделі 360 та 370.

П'яте покоління комп'ютерів має на увазі широке використання мікропроцесорів і виходить від середини 70-х років по теперішній час. З початку 90-х років з'являються ЕОМ шостого покоління із широким використанням оптоволоконої та іншої світлотехніки для надшвидкої передачі інформації.

Слід також зазначити великий внесок IBM по створенню програмних продуктів: від мови Фортран (1955р.) до досліджень в області штучного інтелекту.

До появи ПЭВМ IBM PC в 1982 р. фірми MITS (Altair), Apple, Commodore, Radio Shack уже створили перші ПЭВМ, апаратні засоби яких були закриті для користувачів і конкуруючих фірм.

IBM пізніше інших долучилась до боротьби за ринок персональних ЕОМ, але швидко стала переможцем. Це зв'язано не тільки з потужністю фірми, а також із правильною політикою її керівництва в області техніки, технології та бізнесу.

По-перше, була прийнята відкрита архітектура - можна "ритися в мізках" комп'ютера та підключати до нього практично будь-яке електричне кероване устаткування. Крім того, був прийнятий безперешкодний продаж ліцензій іншим фірмам-виготовлювачам (Сінгапур, Тайвань, Південна Корея, Японія).

Другою причиною успіху є ставка на перспективні мікропроцесори фірми Intel і програмну підтримку фірми Microsoft. Трохи пізніше до них активно підключилися фірми AMD, SIS, VIA, ATI, NVIDIA і багато інших. Таким чином, IBM є основним розроблювачем стандарту PC, що став домінуючим у світі.

Основи стандарту IBM/PC - відкрита архітектура, принцип магістральності, модульності, сумісність «згори-донизу». Процесор на базі 45нм технології виробництва з 820 мільйонами транзисторів буде виконувати програму, написану для CPU Intel 8086 c 29 тисячами транзисторів, створеного за технологією 2500нм біля тридцяти років тому.

У наш час фірма IBM зосередила свою увагу на традиційних для себе суперЕОМ, а також на розробці передових технологій вирощування кристалів мікропроцесорів.