Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Консп_АПЗ_ПК_10_укр.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.7 Mб
Скачать

Порівняння FireWire і usb

Послідовні інтерфейси FireWire та USB, маючи загальні риси, є істотно різними технологіями. Обидві шини забезпечують просте підключення великого числа ПП (127 для USB та 63 для FireWire), допускаючи комутації та вмиканя/вимикання пристроїв при працюючій системі. Топологія обох шин досить близька. Хаби USB входять до складу ПП; для користувача їхня присутність непомітна. Обидві шини мають лінії живлення пристроїв, але припустима потужність для FireWire значно вища. Обидві шини підтримують систему РпР (автоматичне конфігурування при вмиканні/вимиканні) та знімають проблему дефіциту адрес, каналів DMA та переривань. Розрізняються пропускна здатність та керування шиною.

USB орієнтована на ПП, що підключаються до PC. Ізохронні передачі USB дозволяють передавати тільки цифрові аудіосигнали. Всі передачі управляються централізовано, і PC є необхідним керуючим вузлом, що перебуває в корені деревоподібної структури шини. З'єднання декількох PC цією шиною не передбачається.

FireWire орієнтована на інтенсивний обмін між будь-якими підключеними до неї пристроями. Ізохронний трафік дозволяє передавати "живе" відео. Шина не вимагає централізованого керування з боку PC. Можливе використання шини для об'єднання декількох PC та ПП в локальну мережу.

Нові пристрої цифрового відео та аудіо мають вбудовані адаптери 1394. Підключення до шини FireWire традиційних аналогових та цифрових пристроїв (плеєрів, камер, моніторів) можливе через адаптери-перетворювачі інтерфейсів та сигналів. Стандартні однотипні кабелі та роз’єми FireWire заміняють безліч різнорідних з'єднань пристроїв побутової електроніки з PC. Різнотипні цифрові сигнали мультиплексуються в одну шину. На відміну від мереж Ethernet, високошвидкісні передачі потоків даних по FireWire у реальному часі не вимагають додаткових протоколів. Крім того, є засоби арбітражу, що гарантують доступ до шини за заданий час. Застосування мостів у мережах FireWire дозволяє ізолювати трафік груп вузлів друг від друга.

15.3. Радиоинтерфейс BlueTooth

Призначений для бездротового з'єднання компонентів комп'ютерної системи та має наступні характеристики:

1) частота: 2.4 ГГц (ISM діапазон);

2) дальність роботи: до 100м;

3) максимальна швидкість передачі даних:

асиметричний режим: 721/57,6 кБіт/с;

симетричний режим: 432,6 кБіт/с в обох напрямках.

4) до трьох голосових каналів;

5) безпека: аутентифікація, шифрування із ключем 8...128 біт;

6) енергоспоживання: порядку 30мА (у режимі передачі).

Швидкість передачі знижується при збільшенні відстані вище 10м.

15.4. Радіоінтерфейс Wi-Fi

Wi-Fi – Wireless Fidelity (бездротовий зв'язок) – технологія мережевого зв'язку без проводів. Існує ряд галузевих стандартів для бездротової передачі даних, затверджених Інженерним інститутом електротехніки та радіоелектроніки (IEEE): 802.11b, 802.11g, 802.11a та ін.

Порівняння стандартів бездротової передачі даних надане в таблиці

Стандарт

802.11b

802.11g

802.11a

Кількість використовуваних радіоканалів

3 не перекриваються

3 не перекриваються

8 не перекриваються

Частотний діапазон

2.4 ГГц

2.4 ГГц

5 ГГц

Макс. швидкість передачі даних

11МБ/с

54МБ/с

54 МБ/с

Зразкова дальність дії

30м при 11МБ/с 100м при 1МБ/с

15м при 54Мб/з 50м при 11МБ/с

12м при 54Мб/з 100м при 6МБ/с

Реальна швидкість передачі на порядок менша.