Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ященко-диплом.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
1.9 Mб
Скачать

8. Охорона природи

8.1 Значення природоохоронних заходів у с/г виробництві

Охорона природи в світі стала найважливішою проблемою суспільства. В умовах науково-технічного прогресу, швидкого розвитку промисловості, сільського господарства, містобудівництва, усіх галузей економіки величезного значення набуває поліпшення охорони природи та раціональне використання природних ресурсів.

Головним з основних джерел є господарство і сільськогосподарська техніка, особливо з використанням отрутохімікатів, пасивне відношення до паливно-мастильних матеріалів призводить до знищення природи. Спалюючи велику кількість палива, техніка викидає в повітря величезну кількість шкідливих газів, що спричиняє забруднення атмосфери.

Охорона природи – це система заходів, направлених на підтримання раціональної взаємодії між діяльністю людини і навколишнім середовищем: зберігання і відновлення природних багатств та розумне їх використання. Усе це робиться в інтересах сьогоднішніх і майбутніх поколінь людей.

Усі ці заходи повинні науково обґрунтовуватися і здійснюватися на різних рівнях.

8.2 Охорона ґрунтів від ерозії

Ерозія – це руйнування ґрунту та гірських порід потоками води чи вітру, а також технічними засобами. Кожен вид ерозії має свої особливості й умови розвитку. Однак наслідками їх дії, однаково, є знищення родючості ґрунту та руйнування аж до повного знищення.

Багатовікове використання землі без протиерозійних процесів призвели до значного змиву і видування ґрунтів, утворення ярів, наносів пісків, замулення ставків, водойм і річок. Ерозія може бути спричинена неправильним використанням худоби, безконтрольним вирубуванням лісів, прокладанням траншей, каналів, трубопроводів, шляховим та іншими будівництвами, неправильними методами землеробства.

Практика сільського господарства переконливо засвідчує, що проблема

боротьби з ерозією ґрунтів – це планове проведення комплексу протиерозійних засобів. Найбільш радикальними засобами для цього комплексу є організаційно-господарські, агротехнічні, агролісомеліоративні та гідротехнічні заходи. Організаційно-господарські протиерозійні заходи є обов’язковими. Вони передбачають безпечне в ерозійному відношенні сільськогосподарське використання земель і найбільш ефективне використання різних способів і методів боротьби з ерозією.

8.3 Охорона ґрунтів від забруднення міндобривами і пестицидами

Науково-технічна революція значно розширила межі хімізації сільськогосподарського виробництва. У землеробстві поряд з мінеральними добривами, вапнуванням і гіпсуванням ґрунтів широко застосовують хімічні засоби захисту рослин, стимулятори росту, різні синтетичні матеріали тощо. З кожним роком збільшується виробництво отрутохімікатів. Проте тривале внесення у великих дозах добрив у ґрунт, особливо азотних і фосфорних, викликає забруднення навколишнього середовища нітратами. Тому з метою охорони ґрунтів від забруднення мінеральними добривами необхідно суворо дотримуватися норм внесення добрив, використовувати добрива у формі гранул, не залишати на полях невикористані добрива, зменшити використання швидкорозчинних добрив у зонах підвищеної вологості.

Не менш шкідливого впливу завдає нерозумне використання пестицидів, тому основною для включення в список того чи іншого пестициду є попередні державні випробування, їх токсикологічна і гігієнічна оцінка, визначення конкретних норм витрати, строків використання тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]