Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ященко-диплом.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
1.9 Mб
Скачать

1.2 Аналіз наявності технології і організації вирощування с/г культур в.Т.Ч. Посів цукрового буряка

Цукровий буряк – одна з найбільш поширених культур універсального використання. В Україні цукрові буряки – основна сировина для виробництва цукру. Цукровий буряк використовують як на цукор так і на корм тварин. Практично з однієї площі посіву вони дають два врожаї: перший коренеплоди – сировина для цукрової промисловості, другий – корм для худоби у вигляді гічки і жому. вирощування цукрових буряків є важливим фактором підвищення культури землеробства і продуктивності сівозміни. Оптимальна концентрація цукрових буряків сприяє більш повному і раціональному використанню трудових ресурсів.

Першочергове значення в інтенсифікації виробництва цукрових буряків має високоефективне використання машинно-тракторного парку. Ця умова забезпечується встановленням раціональних технологічних, технічних і організаційних систем та іншими заходами по реалізації споживацьких властивостей с/г машин, які гарантують високу якість виконання робіт у задані агротехнічні строки з найбільшою економічною ефективністю.

1.3. Склад мтп і аналіз її стану

Має добру МТП, яка дозволяє успішно виконувати поставлені перед господарством завдання по випаруванню с/г культур.

Господарство має адміністративний корпус, майстерні з цехами, токарним, зварювальним, ковальським, та по поточному ремонту тракторів, комбайнів та інших с/г машин. Господарство має машинний двір з гаражами для автомобілів, тракторів і комбайнів, а також площадки з твердим покриттям для зберігання с/г машин.

Заправка техніки паливо мастильними матеріалами забезпечується заправочною станцією.

Для підтримання більш високої технічної готовності треба замінити частину парку на новий, а також урізноманітнити його.

1.4.Аналіз економічних показників використання МТП в господарстві. Техніко-економічні показники господарства по посіву цукрового буряка за три попередні роки наведені у таблиці 1.4

Таблиця 1.4- Техніко-економічні показники господарства по посіву цукрового буряку.

Показники

Одиниці вимірювання

За 2010 рік

За 2011 рік

За 2012 рік

Загальна площа

га

1240

1340

1208

Урожайність

ц/га

42,0

35,7

29,2

Затрати праці

год./га

48

56

54

Прямі експлуатаційні витрати

грн./га

1190,4

1437,9

1985,7

Валовий збір

т

5208,0

4783,8

3527,36


З даних показників видно, що цукрового буряка в господарстві висівається на великійГруппа 713площі з доброю врожайністю, яка за останні роки збільшується за рахунок використання сучасних технологій та техніки, які використовує Голландська агрофірма в своїй виробничий діяльності. Крім того збільшується площа зайнята підцукрового буряка.

1.5 Обґрунтування теми дипломного проекту

С/г – одна з провідних галузей народного господарства. Продукція с/г виробництва – це насамперед продукти харчування людей, сировина для різних галузей промисловості. Стабільне і ефективне функціонування аграрного виробництва основа економічної стабільної держави і добробуту громадян.

Значні труднощі виникають при впровадженні машин в господарствах. Машин, що потребують особливого підходу високої культури землеробства, попадаючи в

старий технологічний процес , не приносять очікуваного ефекту, не досягають запланованої продуктивності, дають продукцію низької якості. При впровадженні нових технологічних процесів, окремих машин і комплексів знижується їх техніко-економічна ефективність, підвищується матеріальна-енергоємкість,

зменшується віддача засобів механізації.

Тому вимагається корінне підвищення ефективності застосування нової техніки і, насамперед, по тим культурам, де рівень механізації наближається до 100%.

Группа 713До таких культур належать цукровий буряк, який має велике значення , багатогранне значення. В Україні цукрові буряки – основна сировина для виробництва цукру.

Практично з однієї площі посіву вони дають два врожаї: перший – коренеплоди – сировина для цукрової промисловості; другий – корм для худоби у вигляді гички. Крім того можна отримати пектиновий клей, спирт, кормові дріжджі, синильну кислот.

При урожайності коренеплодів 250 ц/га, з вмістом цукру 14% вихід його після переробки 13,5% . З кожного гектара цукрових буряків можна отримати 54 ц і 84 ц кормів.

Вирощування цукрового буряка є важливим фактором підвищення культури

землеробства і продуктивності сівозмін. Способи обробітку ґрунту під цю культуру сприяють очищенню полів від бур’янів.

Оптимальна концентрація виробництва цукрових буряків сприяє більш повному і раціональному використанні трудових ресурсів. Підвищення питомої ваги посівів цукрових буряків дає можливість більш повно використовувати техніку, що позитивно впливає на ріст урожаю буряків та інших культур сівозміни, збільшення виходу молока, м’яса, зниження собівартості с/г продукції.

Одним з основних шляхів цього важливого завдання є забезпечення високих темпів виробництва цукрових буряків, послідовної її інтенсифікації, високоефективного використання землі, всебічного укріплення матеріально-технічної бази, при скореного впровадження досягнення наук і передового досвіду.

Результатом впровадження сучасної технології в окремих господарствах довели, що така технологія відкриває великі можливості різкого підвищення урожайності цукрових буряків при значному скороченні всіх видів витрат.

Першочергове значення в інтенсифікації виробництва цукрових буряків має

високоефективне використання машинно-тракторного парку. Ця умова забезпечується встановленням раціональних технологічних і організаційних систем та іншими заходами по реалізації споживацьких властивостей с/г машин, які гарантують високу якість виконання робіт у задані агротехнічні строки з найбільшою економічною ефективністю.

Тобто поставлене завдання – значно збільшити віддачу від створеного виробничого потенціалу та того що надходить у сільське господарство.

Ця проблема ще більше загострюється в умовах переходу до ринкових відносин в аграрному секторі проведення земельної реформи, поширення нових організаційних форм господарства.

Группа 713

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]