Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дипломна.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
417.51 Кб
Скачать

3. Організація ремонту

За родом виконуваної роботи локомотивні депо поділяють на:

експлуатаційні депо, що мають великий приписної парк тепловозів і виконують роботи з їх поточного утримання (технічне обслуговування ТО-3 та поточний ремонт ТР-1), а для виконання поточних ремонтів ПР-2 і ПР-3 локомотиви направляють в спеціалізовані цехи інших депо;

ремонтно-експлуатаційні депо, які виконують поточні ремонти ПР-2 і ТР-3 для задоволення потреби дороги або декількох відділень і мають приписної парк локомотивів;

ремонтні депо, які не мають приписного парку магістральних тепловозів і локомотивних бригад для їх обслуговування. Ці депо - великі сучасні індустріальні підприємства, де основна увага зосереджена на підвищенні якості ремонту, скорочення терміну простою в ремонті, вдосконаленні технології та організації виробництва.

Тепловозоремонтний завод Головного управління з ремонту рухомого складу та виробництва запасних частин (ЦТВР) виконують капітальний ремонт тепловозів, їх модернізацію, ремонт окремих складальних одиниць і агрегатів (дизелів, електричних машин, тягових генераторів і тягових електродвигунів, візків, турбонагнітачів тощо) і виготовляють запасні частини.

Основне тепловозне депо - це самостійна виробнича одиниця локомотивного господарства з приписним парком локомотивів і технічними засобами для планових ремонтів і технічних обслуговуванні локомотивів. Тягова територія Депо включає споруди для поточного ремонту, технічного обслуговування та екіпіровки локомотивів, службово-побутові приміщення, склади та ін Розміщення тягової території депо повинне бути пов'язане зі схемою станції та топографією місцевості.

Тягова територія основного тепловозного депо повинна мати спеціалізовані деповські шляху для переміщення тепловозів від контрольного поста станції в депо і назад, для технічного обслуговування ТО-2, екіпіровки і стоянки локомотивів, очікують роботи, виконання реостатних випробувань тепловозів, поворотних пристроїв та ін Шляхове розвиток тягової території депо повинно мати незалежні вхід і вихід на станційну територію.

Локомотивні депо і цехи споруджують за типовими проектами, розробленими з урахуванням уніфікації основних будівель для тепловозів, дизель-поїздів і електровозів. Уніфіковані відстані між осями суміжних колій, висота будівель, навантаження від кранів.

За обсягом робіт з ремонту та технічного обслуговування тепловозів в основному депо передбачають наступні стійла: технічного обслуговування ТО-2, ТО-3, поточних ремонтів ПР-1, ТР-2, ТР-3, індивідуальної викатки колісно-моторних блоків, обточування бандажів колісних пар без викочування з-під тепловоза, обмивки тепловоза перед постановкою в ремонт, фарбування тепловозів після ремонту. Ремонт тепловозів у депо виконують комплексні та спеціалізовані бригади слюсарів.

При агрегатному методі ремонту на ділянках поточного ремонту бригади слюсарів демонтують агрегати і складальні одиниці з тепловоза і передають їх для ремонту на заготівельний ділянку, після чого виконують монтаж на тепловозі відремонтованих або нових агрегатів і складальних одиниць, Крім того, ця бригада ремонтує і контролює не знімається з тепловоза обладнання і змащує його, Ремонт і випробування демонтованих агрегатів і складальних одиниць здійснюються у відповідних відділеннях заготівельного ділянки.

При організації ремонту потоковим методом створюються так звані позиційні бригади, закріплені за ремонтними позиціями потокової лінії. При стаціонарному методі ремонту бригади можуть спеціалізуватися з ремонту певних агрегатів і складальних одиниць тепловоза: дизеля, електричного обладнання, екіпажної частини, допоміжного обладнання. Така спеціалізація слюсарів дозволяє підвищити їх професійні навички та відповідальність за якість виконаної роботи. У деяких депо є спеціалізовані бригади агрегатно-еаготовітельного ділянки, які, окрім ремонту і випробування вузлів та деталей, на своїй ділянці виконують складально-розбірні роботи на всіх ремонтованих тепловозах.

При крупноагрегатном методі ремонту на поточному ремонті ПР-3 дизелі, зняті з тепловоза, ремонтують у дизельному відділенні, а агрегати, складальні одиниці та деталі - в дизель-агрегатному відділенні депо. Ремонт дизелів виконується методом позиційного потоку, при якому дизелі встановлюють на робочих позиціях, а спеціалізовані групи слюсарів переміщуються по позиціях.

У дизель-агрегатному відділенні ремонтують шатунно-поршневі групи дизеля, втулки циліндрів, циліндрові кришки, вертикальну передачу, турбокомпресори і турбовоздухопродувкі, масляні і водяні насоси, редуктори, вентилятори та ін

У великих тепловозних депо для ремонту агрегатів і складальних одиниць дизеля застосовують механізовані потокові лінії. При електромашини ділянці є просочувально-сушильне відділення для ремонту ізоляції електричних машин і випробувальна станція для випробування електричних машин після ремонту. Візки ремонтують у візкового відділенні на механізованої потокової лінії.

Слюсарі паливного відділення знімають паливну апаратуру з тепловоза (паливні насоси, форсунки, регулятори, топливоподкачивающие насоси, трубопроводи, клапани та ін), ремонтують і випробовують її і встановлюють на тепловоз. Паливні, масляні і повітряні фільтри для всіх видів ремонту та технічного обслуговування тепловозів виконують слюсарі спеціалізованого відділення. Електричні апарати (реле, регулятори, контактори, Реверсори, контролери, електропневматичні вентилі) ремонтують у електроапаратний відділенні.

У депо є також відділення для ремонту контрольно-вимірювальних приладів і швидкостемірів, акумуляторних батарей, секцій холодильника, автогальмівного обладнання та ін Для задоволення потреб заготівельного ділянки в депо є наступні відділення: механічне, ковальське, термічне, зварювальне, гальванічне, полімерне та ін До допоміжних відділенням депо відносяться інструментальне, з ремонту механічного та енергетичного обладнання, компресорна станція та ін

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]