Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
уголовно-исполнительное право.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
660.99 Кб
Скачать

Тема 3. Правове регулювання та умови виконання кримінального покарання у виді позбавлення волі.

Опорні поняття до теми 3: позбавлення волі на певний строк, класифікація засуджених до позбавлення волі, режим у колоніях, правовий статус засудженого.

Загальні положення виконання покарання у виді позбавлення волі. Соціальні аспекти, кримінально-правова характеристика позбавлення волі та протиріччя, що властиві його природі. Класифікація засуджених до позбавлення волі, її мета, значення та критерії. Порядок визначення виду кримінально-виконавчої установи та розподілу засуджених. Направлення засуджених до місць позбавлення волі та їх прийом в цих установах. Роздільне тримання засуджених у колоніях. Структурні дільниці колоній і розміщення в них засуджених. Облік засуджених в установах з виконання покарань, його види. Переведення засуджених до позбавлення волі, їх види та порядок застосування.

Режим у колоніях, його поняття та функції. Основні вимоги режиму в місцях позбавлення волі. Засоби його забезпечення. Оперативно-розшукова діяльність в колоніях та режим особливих умов у них. Застосування до засуджених заходів фізичного впливу, спеціальних засобів, гамівної сорочки та зброї.

Умови відбування покарання у виді позбавлення волі. Правовий статус засуджених до позбавлення волі, його особливості. Порядок придбання засудженими продуктів харчування, предметів першої необхідності, літератури та письмового приладдя. Організація побачень і телефонних переговорів засуджених з родичами та іншими особами. Короткочасні виїзди засуджених за межі колонії. Одержання засудженими посилок (передач) і бандеролей, листів і грошових переказів.

Матеріально-побутове забезпечення засуджених до позбавлення волі, їх медико-санітарне обслуговування. Порядок застосування примусового лікування засуджених до позбавлення волі.

Дотримання міжнародних стандартів під час виконання покарання у виді позбавлення волі на певний строк.

Тема 4. Залучення до праці та виховний вплив як засоби виправлення та ресоціалізації засуджених до позбавлення волі.

Опорні поняття до теми 4: соціально-виховна робота, виховний вплив на осіб, засуджених до позбавлення волі, злісний порушник встановленого порядку відбування покарання, виправні колонії мінімального рівня безпеки з полегшеними умовами тримання, виправні колонії мінімального рівня безпеки з загальними умовами тримання, виправні колонії середнього рівня безпеки, виправні колонії максимального рівня безпеки.

Праця осіб, засуджених до позбавлення волі, її мета та специфічні особливості. Умови праці засуджених до позбавлення волі, її оплата. Перелік професій та посад на яких заборонено використовувати працю засуджених до позбавлення волі на певний строк. Відрахування, що впроваджуються із заробітку та інших доходів засуджених. Пенсійне забезпечення засуджених до позбавлення волі. Порядок призначення та отримання пенсій засудженими.

Виховний вплив на осіб, засуджених до позбавлення волі на певний строк, його види. Соціально-виховна робота із засудженими, її правове регулювання, цілі, принципи, види та форми. Загальноосвітнє та професійно-технічне навчання осіб, засуджених до позбавлення волі на певний строк, його цілі, значення та організація. Самодіяльні організації засуджених у місцях позбавлення волі, цілі їх створення та принципи участі в них засуджених. Залучення громадських та релігійних організацій до процесу виправлення та ресоціалізації засуджених до позбавлення волі. Вільний час засуджених до позбавлення волі, його використання. Застосування до засуджених до позбавлення волі на певний строк заходів заохочення та стягнення. Відповідальність осіб, засуджених до позбавлення волі.

Особливості відбування позбавлення волі на певний строк у виправних колоніях мінімального, середнього та максимального рівня безпеки.

Особливості відбування покарання у виді довічного позбавлення волі. Соціально-виховна робота та освітня діяльність із засудженими до довічного позбавлення волі. Особливості залучення цієї категорії засуджених до роботи. Застосування до засуджених, які відбувають довічне позбавлення волі заходів заохочення та стягнення.

Особливості відбування покарання у виді позбавлення волі на певний строк у виховних колоніях. Соціально-виховна робота, освіта та професійно-технічне виховання засуджених неповнолітніх. Залучення засуджених неповнолітніх до праці. Застосування до засуджених неповнолітніх заходів заохочення та стягнення. Участь громадських організацій в виправленні та рессоціалізації засуджених неповнолітніх.

Особливості відбування покарання у виді позбавлення волі на певний строк жінками, вагітними жінками та жінками, які мають дітей. Застосування до засуджених жінок заходів заохочення та стягнення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]