Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
План семінарських занять по правознавству_2006.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
437.76 Кб
Скачать

Задача 2

Громадянину Дмитренку на роботі в державній установі не виплатили заробітну плату протягом двох місяців. Враховуючи, що Конституцією України та законодавством передбачено виплату за виконання робіт у повному обсязі і вбачаючи в цьому порушення своїх власних прав та свобод, як і прав на нормальний розвиток людини, Дмитренко подав скаргу до суду. Суд, розглянувши, прийняв рішення, що Дмитренко І.І. є постраждалим, і зобов’язав державну установу за наявності грошей виплатити йому заробітну плату. Незадоволений таким рішенням Дмитренко подав скаргу до міжнародних організацій, зазначивши, що його права та права його дитини порушені.

На підставі яких документів Дмитренко міг подати скаргу і в які установи?

Чи правильно зробив постраждалий, подавши скаргу до міжнародних органів?

Нормативні акти та література

Конституція України. Закон України «Про міжнародне приватне право».

Закон України «Про зовнішньоекономічну діяльність». Закон України «Про правонаступництво України».

Закон України «Про дію міжнародних договорів на території України».

Закон України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства». Закон України «Про міжнародний комерційний арбітраж». Кримінальний кодекс України.

Кримінально-процесуальний кодекс України.

Науково-практичний коментар Кримінального кодексу України від 5 квітня 2001 р. /за ред. М.І.Мельника, М.І. Хавронюка. – К.: Каннон, А.С.К. – 2002.

Кримінальний кодекс України.

Кримінально-процесуальний кодекс України.

Науково-практичний коментар Кримінального кодексу України від 5 квітня 2001 р. /за ред. М.І.Мельника, М.І. Хавронюка. – К.: Каннон, А.С.К. – 2002.

Про практику розгляду судами клопотань про визнання і виконання рішень іноземних судів та арбітражів і про скасування рішень постановлених у порядку міжнародного комерційного арбітражу на території України: Постанова Пленуму Верховного Суду України від 24 грудня 1999 р. № 19 // Вісник Верховного Суду України. – 2000. – № 1.

Міжнародне право в документах / За заг. ред. М.В. Буроменського. – 2-е вид., виправл. і доповн. – Х.: Мачулін, 2006. – 408 с. Міжнародне право: Навч. посіб. / За ред. М.В. Буроменського. – К.: Юрінком Інтер, 2006. – 336 с. Міжнародне право. Основи теорії: Підруч. В.Г. Буткевич, В.В. Мицик, О.В. Задорожний. – К.: Либідь, 2002. – 608 с.  Международное право: Сб. док. В 2-х ч. / Сост. и авт. вступ. статьи К.А. Бекяшев, Д.К. Бекяшев. – М.: Проспект, 2006. Міжнародний і національний захист прав людини та права біженців: Навч. посіб. / За ред. Буроменського М.В. – Х.: Б. в., 2002. – 160 с. Основи права Європейського Союзу: Нормативні матеріали / За заг. ред. М.В. Буроменського. – Х.: Яшма, 2005. – 236 с. Буткевич О.В. У истоков международного права. – СПб.: Изд-во Р. Асланова «Юрид. центр Пресс», 2008. – 881 с. Гавриш Т.С. Теорія та практика міжнародної правової допомоги в кримінальних справах. Проблеми сучасного співробітництва України. – Х.: Право, 2006. – 192с.

Кулеба Д.І. Участь України в міжнародних організаціях. Правова теорія і практика. – К.: Вид. дім «Промені», 2007. – 304 с. Медведєва М.О. Міжнародне право та біотехнології. – К.: Вид. дім «Промені», 2006. – 256 с. Мицик В.В. Права національних меншин у міжнародному праві. – К.: ВПЦ «Київ. ун-т», 2004. – 287 с. Ноговіцина Ю.О. Міжнародно-правові аспекти правонаступництва України. – К.: Вид. дім «Промені», 2006. – 352 . Римаренко Ю.І. Міжнародне міграційне право. – К.: КНТ, 2007. – 640 с. Флоренц Бенуа-Ромер, Гайнріх Клебес. Право Ради Європи. – К.: К.І.С., 2007. – 232 с. Періодичні видання: Український часопис міжнародного права (Київ), Практика Європейського суду з прав людини. Рішення. Коментарі (Київ), Международное публичное и частное право (Москва) та ін.

Практичні заняття до теми 11 «Судові та правоохоронні органи України»

( 2 години)

Мета заняття: формування системи знань про правові основи та організацію діяльності, завдання; систему та структуру, повноваження, компетенцію судових та правоохоронних органів.

Студенти повинні:

знати: устрій, побудову та функції судових та правоохоронних органів.

вміти: орієнтуватись у системі судових і правоохоронних органів.

План

  1. Судова влада в України.

  2. Конституційний суд України.

  3. Система та організація:

  • органів прокуратури;

  • органів внутрішніх справ та досудового слідства;

  • органів безпеки України;

  • адвокатури;

  • нотаріату.

Терміни та поняття: правоохоронні органи; правоохоронна діяльність; система і структура судових та правоохоронних органів; напрямки, риси і принципи правоохоронної діяльності; законність, правопорядок.

Теми рефератів та доповідей

Порядок утворення та повноваження Конституційного Суду України.

Судова система України.

Поняття та значення судової влади, засади її організації та співвідношення з іншими гілками влади.

Роль МВС у боротьби зі злочинністю.

Органи досудового розслідування в Україні. Сучасний стан та перспективи розвитку.

Правові основи, принципи та організаційні форми діяльності адвокатури.

Повноваження державних і приватних нотаріусів, а також інших посадових осіб, уповноважених виконувати окремі нотаріальні дії.

Система нотаріальних органів в Україні, їх завдання і значення.

Поняття Служби безпеки України, її основні завдання і принципи діяльності.