Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
План семінарських занять по правознавству_2006.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
437.76 Кб
Скачать

Тестові завдання

1. Яка з нижченаведених класифікацій принципів в теорії цивільного процесу не існує: а) конституційні та неконституційні принципи; б) принципи, які визначають судоустрій та принципи, які визначають судочинство по цивільним справам; в) загальні, міжгалузеві та галузеві принципи цивільного процесу; г) галузеві принципи та принципи, що закріплені в Конституції.

2. Які етапи стадії судового розгляду в теорії цивільного процесу виділяють: а) підготовчий етап; б) судові дебати; в) визначення предмету доказування; г) оцінка судових доказів.

3. Яка роль відводиться прокурору у цивільному процесі: а) здійснювати нагляд за законністю розгляду цивільної справи; б) консультувати сторін по питанням цивільного процесу; в) здійснювати захист суб’єктивних матеріальних прав та інтересів сторін і третіх осіб у випадках, що вказані в законі; г) звертатися із заявами до суду про захист прав та інтересів осіб, у випадках, що вказані у законі.

4. Позивач – це особа: а) яка звертається з позовом до суду; б) яка вступає в процес для захисту своїх самостійних вимог; в) яка вимагає примусового виконання рішення суд

г) в захист прав та охоронюваних законом інтересів якого порушується цивільна справа.

5. Адміністративний процес у широкому розумінні являє собою:  а) урегульований правом порядок розгляду індивідуальних адміністративних справ у сфері державного управління, а також порядок видання правових актів органами державної виконавчої влади, а в передбачених законодавством випадках і інших уповноважених на те органами;  б) регламентовану законом діяльність вирішенню спорів, що виникають між сторонами адміністративних правовідносин, а також по застосуванню примусових заходів;  б) урегульовану законом діяльність органів державного управління по виданню нормативно-правових актів, а також по прийняттю індивідуальних правових актів.  6. Які умови необхідні для виникнення адміністративно-процесуальних правовідносин?  а) адміністративно-правова норма і юридичний факт;  б) матеріальна адміністративно-правова норма, процесуальна адміністративно-правова норма, адміністративна правосуб'єктність учасників правовідносини і юридичний факт;  в) адміністративно-правова норма, адміністративна правосуб'єктність учасників правовідносини.

7. Структуру адміністративного процесу у широкому розумінні складають:  1) адміністративно-процедурні та адміністративно-юрисдикційні провадження;  2) адміністративно-юрисдикційні провадження;  3) провадження у справах про адміністративні проступки, які здійснюються у судовому порядку.

8. Кримінально-процесуальне право це:

а) система правових поглядів щодо провадження у кримінальних справах;

б) порядок і послідовність порушення кримінальних справ, їх досудове розслідування та вирішення судом;

в) форма реалізації норм кримінального та кримінально-виконавчого права;

г) система правових норм, що регулюють діяльність органів дізнання, слідства, прокурора і суду, пов’язану з провадженням у кримінальних справах;

д) система врегульованих законом дій і рішень у кримінальній справі.

9. Хто визнається підозрюваним:

а) особа, якій пред’явлено обвинувачення;

б) особа, щодо якої складено обвинувальний висновок;

в) особа, затримана за підозрою у вчиненні злочину;

г) особа, затримана по обвинуваченню у вчиненні злочину;

д) особа, щодо якої в установленому законом порядку винесено обвинувальний акт.

10. В якій відповіді правильно вказано, хто здійснює нагляд за законністю виконання вироків та інших судових рішень у кримінальних справах:

а) слідчий, який проводив розслідування справи;

б) апеляційний суд;

в) касаційний суд;

г) прокурор;

д) орган дізнання.

Практичні завдання

Задача 1

Микола, будучи у стані легкого сп’яніння, вирішив відвідати зоопарк. Ставши на бетону огорожу, яка була збудована навколо вольєра, в якому утримувалися тигри, він вирішив зняти на відеокамеру тигра. Однак останній високо стрибнув і стягнув Миколу за ноги на землю. Забавляючись із відвідувачем зоопарку він наніс суттєву шкоду його здоров’ю. З метою врятування життя Миколи ветеринарний лікар зоопарку тричі вистрілив у звіра транквілізаторами. Тигр заснув, Микола кілька місяців лікувався, витративши на лікування понад 5000 грв. У свою чергу зоопарк витратив на лікування тигра понад 1000 грв. Микола звернувся з позовом до зоопарку про відшкодування шкоди, завданої його здоров’ю. Зоопарк звернувся із зустрічним позовом про відшкодування шкоди завданої здоров’ю тигра. Обидві сторони позовних вимог одна одної не визнали.

Вирішить спір.