Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
План семінарських занять по правознавству_2006.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
437.76 Кб
Скачать

Тестові завдання

1. Яке коло питань регулюється нормами банківського права:

а) порядок укладення господарських угод; б) діяльність пов’язана з формуванням державних доходів; в) порядок надання кредитними установами послуг клієнтам. 2. Яке з наведених нормативних актів належить до джерел банківського права: а) Бюджетний кодекс України; б) Указ Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» (1999р.); в) Конституція України. 3.У взаємовідносинах банку та клієнтів використовується метод: а) владних приписів; б) цивільно-правовий; в) кредитно-фінансовий. 4. Банківське право це: а) самостійна галузь права; б) підгалузь фінансового права; в) міжгалузевий комплексний правовий інститут. 5. Загальна частина системи банківського права містить: а) норми, що закріплюють правове становище НБУ та комерційних банків; б) норми, що регулюють інститут банківського кредитування; в) норми, що регулюють інститут охорони банківської таємниці. 6. До спеціальних принципів банківського права належить: а) принцип комерційного розрахунку та власного комерційного ризику; б) принцип самостійного здійснення зовнішньоекономічної діяльності; в) принцип добровільності взаємовідносин і взаємної заінтересованості банківських установ та їх клієнтів.

7. До функцій банківської системи слід віднести: а) функцію регулювання грошової маси; б) функцію засобу платежу; в) функцію нагромадження. 8. За функціональною спрямованістю норми банківського права можна поділити на: а) регулятивні та охоронні; б) зобов’язуючі та уповноважуючі; в) норми принципи та норми дефініції. 9. За призначенням норми банківського права поділяються на: а) матеріальні та процесуальні; б) загальні та пруденційні; в) зобов’язуючі та забороняючі.

10. Система всіх упорядкованих певним чином нормативно-правових актів,

що регулюють відносини у сфері банківської діяльності має назву:

а) банківське законодавство;

б) банківське право;

в) банківська справа;

г) банківська операція.

Практичні завдання

Задача 1

Приватне підприємство А звернулось до Національного банку України з проханням надати йому кредит у розмірі 100 тис. грн. для закупівлі імпортного устаткування. Національний банк відмовив у видачі кредиту приватному підприємству, мотивуючи своє рішення тим, що Національний банк має право надавати кредити лише банкам, а щодо видачі кредитів підприємствам, то ця функція належить до компетенції інших банків. У зв’язку з цим приватне підприємство А звернулось за роз’ясненнями до юридичної консультації.

Чи є правомірними дії Національного банку України? Підготуйте обґрунтовану відповідь юридичної консультації приватному підприємству А.

Задача 2

Господарюючий суб’єкт звернувся до обслуговуючого його банку з наміром внести вклад на суму 200 тис. грн. на депозитний рахунок у момент його відкриття. Уповноважений працівник банку, звертаючись до положень Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом», прийняв рішення про проведення процедури обов’язкового контролю операцій даного суб’єкта по внесенню до банку зазначеної суми.

Чи є правомірними дії банку?

Нормативні акти та література

Конституція України.

Цивільний кодекс України.

Закон України «Про банки і банківську діяльність».

Закон України «Про Національний банк України».

Закон України «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті».

Закон України «Про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб».

Закон України «Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні». Закон України «Про платіжні системи та переказ грошей в Україні».

Закон України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг».

Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом».

Закон України «Про режим іноземного інвестування».

Закон України «Про кредитні спілки».

Закон України «Про фінансовий лізинг».

Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Положення про Державний комітет України з фінансового моніторингу» від 31.01.2007 р. № 100 із змінами. – Урядовий кур’єр. – 2007.

Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку участі держави у капіталізації банків» у ред. від 17.04.2009 р. № 429 // Урядовий кур’єр. – 2009. – № 87.

Постанова Правління Національного банку України «Про затвердження Інструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні» від 28.08.2001 р. № 368 із змінами // Офіційний вісник України. – 2001. – № 40. – Ст. 1813.

Постанова Правління Національного банку України «Про затвердження Спеціального порядку здійснення заходів щодо фінансового оздоровлення банків» у редакції від 16.04.2009 р. № 225 // Офіційний вісник України. – 2009. – № 39. – Ст. 1325.

Постанова Правління Національного банку України «Про затвердження Положення про порядок видачі банкам банківських ліцензій, письмових дозволів та ліцензій на виконання окремих операцій» від 17.07.2001 р. № 275 із змінами // Офіційний вісник України. – 2001. – № 34. – Ст. 1601. 

Постанова Правління Національного банку України «Про затвердження Положення про порядок видачі ліцензії на здійснення окремих банківських операцій небанківським фінансовим установам» від 16.08.2001 р. № 344 // Офіційний вісник України. – 2001. – № 36. – Ст. 1668.

Постанова Правління Національного банку України «Про затвердження Положення про порядок визначення та формування обов’язкових резервів для банків України» від 21.04.2004 р. № 172 // Офіційний вісник України. – 2004. – № 20. – Ст. 1377.

Постановою Правління Національного банку України «Про затвердення Положення про порядок створення і державної реєстрації банків, відкриття їх філій, представництв, відділень» від 31.08.2001 р. № 375 // Офіційний вісник України. – 2001. – № 44. – Ст. 1991. 

Постанова Правління Національного банку України «Про затвердження Положення про застосування Національним банком України заходів впливу за порушення банківського законодавства» від 28.08.2001 р. № 369 із змінами // Офіційний вісник України – 2001. – № 41. – Ст. 1864.

Постанова Правління Національного банку України «Про затвердження Інструкції про безготівкові розрахунки в національній валюті України» від 21.01.2004 р. № 22 // Офіційний вісник України. – 2004. – № 13. – Ст. 908.

Постанова Правління Національного банку України «Про затвердження Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах» від 12.11.2003 р. № 492 із змінами і доповненнями // Офіційний вісник України. – 2003. – № 51. – Ст. 2707.

Алексеева Д.Г., Хоменко Е.Г. Банковское право: Вопросы и ответы. - М.: Юриспруденция, 2003. - 208 с. 

Банківське право України: Навч. посібник. Кол. авт.: Жуков А.М., Іоффе А.Ю., Кротюк В.Л., Пасічник В.В., Селіванов А.О. та ін. / За заг. ред. А.О. Селіванова – К.: Ін Юре, 2000. – 384 с. 

Банковское право: Учебник / Отв. ред. Д.Г. Алексеева, С.В. Пыхтин. – М.: Высшее образование, 2008. – 829 с.

Безклубий І.А. Банківські правочини: Монографія. – К.: Видавничий Дім «Ін Юре», 2007. – 456 с.

Берлач А. І., Тараненко Ю. О. Банківське право України: Навч. посіб. для дистанційного навчання / За заг. ред. А. І. Берлача. - К.: Університет "Україна", 2007. - 303 с.

Ващенко Ю.В. Банківське право: Навч. посібник. – К.: Центр навчальної літератури, 2006. – 344 с.

Воронова Л.К. Фінансове право України: Підручник. – К.: Прецедент; Моя книга, 2006. – 448 с.

Практичне заняття до теми 6 «Цивільне право»

(2 години)

Мета: допомогти студентам в стислій і компактній формі отримати знання основних положень цивільного права.

Студенти повинні :

Знати: загальні положення чинного цивільного права та законодавства;

Вміти: тлумачити і застосовувати норми права; орієнтуватись в системі цивільного права.

План

  1. Поняття цивільного права і цивільних правовідносин. Цивільне законодавство.

  2. Поняття суб’єктів та об’єктів цивільних правовідносин. Підстави виникнення та припинення цивільних прав та обов’язків.

  3. Представництво у цивільному праві.

  4. Захист цивільних прав. Позовна давність.

  5. Правове регулювання власності в Україні. Захист права власності.

Терміни та поняття: цивільне право; цивільна правоздатність і дієздатність;функції цивільного права; майнові відносини: особисті немайнові відносини, пов’язані с майном і не пов’язані с майном; суб’єкти і об’єкти цивільних правовідносин; право власності6 володіння, користування, розпорядження;об’єкти права власності6 споживані і не споживані; рухомі і нерухомі; родові і індивідуальні; суб’єкти: фізичні і юридичні особи, держава, територіальна громада; форми власності: приватна, державна, комунальна; договір; застава; представництво, представник; зобов’язання; угоди; спадкування.

Теми рефератів та доповідей

Держава – як суб’єкт цивільного права України.

Об’єкти цивільного права: поняття, класифікація, особливості правового режиму.

Правове регулювання відносин власності в законодавстві України.

Позовна давність: строки та порядок обчислення строків.

Захист права власності і інших речових прав.

Цивільно-правовий договір: поняття, значення класифікація.

Відшкодування шкоди, заподіяної життю і здоров’ю громадянину, майну громадян чи юридичним особам.

Питання для перевірки знань

Дайте визначення поняття цивільного права, майнових та особистих немайнових відносин.

Дайте загальну характеристику Цивільного кодексу України.

Яке місце займає цивільне право в системі галузей права?

Який відносини регулюються цивільним правом?

Які основні завдання, функції та принципи цивільного права?

Які системи цивільного права Вам відомі?

Визначте елементи системи цивільного права.

Що таке цивільна дієздатність та які її рівні вам відомі?

Охарактеризуйте суб’єктів цивільних правовідносин.

Що таке юридична особа? Які їх види вам відомі?

Охарактеризуйте об’єкти цивільних правовідносин?

У які способи здійснюється захист цивільних прав?

Що таке представництво?

Хто відноситься до суб’єктів права власності?

Що означає право володіння, користування, розпорядження?

Назвіть умови дійсності договорів.

Які підстави припинення права власності визначені ЦК України?

Що таке зобов’язання ? Які підстави їх виникнення і припинення?

Розкрийте поняття спадкування за законом та за заповітом.