Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод_указ_УПП_контр.раб.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
378.37 Кб
Скачать

Теоретичне завдання (для освітньо-кваліфікаційного рівня „магістр”).

Представити конспективне викладення авторської точки зору на можливий зміст теми курсу (номери запропонованих варіантів відповідають номерам тем в робочій навчальній програмі). Сформувати комплекс активізуючих і контрольних питань до відповідної теми.

Практичне завдання.

Розгляньте представлену ситуацію і запропонуйте варіанти вирішення поставлених проблемних питань.

Загальна характеристика підприємства.

Підприємство ТОВ «FGА» було засновано у 1996 році як підприємство з виробництва шпалер. З 2001 р. впроваджено лінію з виробництва покриття для підлог (лінолеум, ковролін).

В розпорядженні підприємства є майно, що включає основні фонди (виробничі приміщення, приміщення невиробничого характеру, обладнання, транспорт) і оборотні кошти.

Кількість працюючих в рік реєстрації становила 25 осіб. Згодом обсяги виробництва збільшувались і чисельність працюючих зросла понад 150 осіб.

Організаційна структура підприємства представлена на рис.1.

За період існування було налагоджено комерційні зв'язки з оптовими базами, великими («Вільнюс», «Будапешт») і дрібними будівельними магазинами в м. Донецьку.

Підприємство є прибутковим.

Керівництво веде активну соціальну політику: діє система матеріальних заохочень кращих співробітників; працюючі забезпечуються пільговими путівками в період відпусток; в 2005 р. всі робітники підприємства були застраховані в недержавному пенсійному фонді «Надія». Крім того, робітники різних служб для підвищення кваліфікації регулярно проходять спеціальні курси.

За роки існування на підприємстві сформувалась певна корпоративна культура.

Проблема

В останні роки спостерігається зростання конкуренції з боку зарубіжних і вітчизняних виробників, які зайняли цінові ніши, пропонуючи продукцію від економного до еліт-класу. Підприємство «FGА» поступово починає втрачати свою долю на регіональному ринку.

Рис 1. Організаційна структура ТОВ «FGА»

Поміркуйте, чому для достатньо успішного підприємства намітилися негативні тенденції. Які складові потенціалу підприємства необхідно проаналізувати в першу чергу?

З метою попередження подальшого розвитку кризи, директор створив робочу групу з числа начальників відділів. Завданням робочої групи був збір матеріалу для вивчення потенціальних можливостей підприємства і складання стратегії подальшого розвитку підприємства.

За роботу!

За роботу взялися без затримувань, оскільки всім була не байдужа доля підприємства. Кожен збирав матеріал за напрямом власної діяльності. Так, директор з виробництва забезпечив аналітиків інформацією для дослідження матеріально-технічного потенціалу, в тому числі і виробничої міцності; фінансовий директор – фінансового потенціалу і антикризового управління, тощо. Відразу необхідно відзначити попередню пропозицію директора за збуту про відкриття власної торгової мережі.

Отже матеріал було зібрано, але робочій групі необхідна кваліфікована допомога в аналітичній роботі. Тому було прийнято рішення передати матеріали для обробки і надання відповідних рекомендацій майбутнім спеціалістам-економістам – студентам 5 курсу ДонНАБА.