Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 4.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
222.21 Кб
Скачать

4.3.4. Закон України «Про стандарти, технічні регламенти і процедури оцінки відповідності»

Закон України «Про стандарти, технічні регламенти і процедури оцінки відповідності» №3164-IV був прийнятий 1 грудня 2005 року і складається з 4-х розділів і 16 статей. Він визначає правові і організаційні основи розробки і використання національних стандартів, технічних регламентів і процедур оцінки відповідності, а також основоположні принципи державної політики у сфері стандартизації, технічного регулювання і оцінки відповідності.

РОЗДІЛ 1 (статті 1-7) «Загальні положення» приводить дані за визначенням термінів, сферу дії Закону, об'єкти стандартизації і технічного регулювання, а також загальні принципи розробки і використання стандартів, технічних регламентів і процедур оцінки відповідності.

До основних термінів слід віднести:

Технічний регламент – це Закон України або нормативно-правовий акт, прийнятий Кабінетом Міністрів України, в якому визначено характеристики продукції або пов'язані з нею процеси або способи виробництва, а також вимоги до послуг, включаючи відповідні положення, дотримання яких є обов'язковим. Він може також містити вимоги до термінології, позначень, упаковки, маркіровки або етикеткування, які застосовуються до певної продукції, процесу або способу виробництва.

Оцінка відповідності – доказ, що встановлені вимоги до продукції, процесу, системі, особі або органу виконані шляхом випробування, здійснення контролю або сертифікації.

У РОЗДІЛІ 2 (статті 8-12) розглядаються «Процедури розробки і ухвалення стандартів».

Національні стандарти розробляються технічними комітетами із стандартизації, а у разі їх відсутності – організаціями, що мають відповідний науково-технічний досвід в цій сфері.

РОЗДІЛ 3 (статті 13-27) «Технічні регламенти» визначає:

  • мету і державну політику у сфері технічного регулювання;

  • повноваження КМУ і центрального органу виконавчої влади;

  • ради стандартизації і технічного регулювання;

  • робочих груп по розробці технічних регламентів;

  • фінансування робіт по розробці технічних регламентів;

  • процедуру ухвалення технічного регламенту при необхідності їх перегляду і ухвалення рішень щодо еквівалентності зарубіжних і українських технічних регламентів і т.д.

РОЗДІЛ 4 (статті 28-33) «Процедури оцінки відповідності вимогам технічних регламентів» розглядає вимоги до оцінки відповідності технічних регламентів, приводить обов'язки призначених органів по оцінки відповідності, визначає результати оцінки відповідності, а також порядок оскарження процедур оцінки відповідності і вимоги до декларації про відповідність і сертифікат відповідності.

РОЗДІЛ 5 (статті 34-36) «Зобов'язання виробників і постачальників продукції, яка є об'єктом технічних регламентів, і контроль над дотриманням вимог технічних регламентів».

РОЗДІЛ 6 (статті 37-40) «Надання інформації про технічні регламенти, стандарти і процедури оцінки відповідності». З цією метою Кабінетом Міністрів України створюється Центр обробки звернень і надання повідомлень щодо стандартів, технічних регламентів і процедур оцінки відповідності.

Діяльність Центру фінансується за рахунок засобів Державного бюджету України і засобів, отриманих від користувачів його послугами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]