Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2408 Чернышов Водоотв.промпредприятий укр..doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
13.9 Mб
Скачать

1 2 3 4 5 6 7Рис.42. Радіальний фільтротенк.

1.Аеротенк; 2.Вторинний відстійник; 3.Фільтруюча насадка; 4.Мулососы; 5.Ерліфт поворотного активного мулу; 6.Збірні лотки очищеної стічної рідини; 7.Трубопровід відводу очищеної стічної рідини.

Недоліком такого спорудження є необхідність регенерації фільтруючого полотнини.

Іншим способом, що дозволяє значно підняти дозу активного мулу в аеротенке є заміна гравітаційного муловідділення флотаційним (мал.43).

1 2 3 4 5 6 7 8 Воздух 9 10

Рис.43. Технологічна схема біологічного очищення стічних вод в аеротенках із флотаційним муловідділенням.

1.Подача стічних вод в аеротенк; 2.Аеротенк; 3.Резервуар обезвоздушивания поворотного мулу; 4.Флотаційний илоотделитель; 5.Відвід очищеної води; 6.Відцентровий насос; 7.Напірний резервуар; 8.Насос подачі води на розведення поворотного мулу; 9.Поворотний активний іл; 10.Надлишковий активний іл.

ЛЕКЦІЯ 25

Спорудження, у яких флотаційні иловіддільники сполучені з аеротенками,називаються флототенками. Застосування флототенков доцільно при БПК стічних вод більш 400-500мг/л, для стічних вод, що містять органічні речовини, що важко окіслюються і вимагають не менш 16-20годин аерації і для виробничих стічних вод з активним мулом, що спухає.

Дозу активного мулу можна збільшити, розмістивши в аеротенках інертний носій біомаси. Як носіїв біомаси можуть служити пористі чи волокнисті матеріали, що розвішуються на спеціальних шнурах. Ці матеріали повинні бути водостійкими й стійкими до біологічних ушкоджень і не виділяти токсичні з'єднання (паралон, синтетичні волокна з лавсану, капрону). Крім того, можна використовувати дерево пористу керами-ку, металеві сітки, синтетичні тканини і т.д. У таких спорудженнях крім включення в біологічні процеси додаткової кількості біомаси за рахунок закріплення її на носіях додатково реалізується принцип максимальної відповідності якості стічної рідини, що очищається, біоценозу активного мулу. Така відповідність стабілізує і інтенсифікує процес очищення. Застосування носіїв у деяких випадках дозволяє відмовитися від рециркуляції мулу, що знижує капітальні й експлуатаційні витрати.

Аеротенки з інертним носієм звуться біотенков. МИСИ разом з Ленводоканалом розробили конструкцію біотенка з блоковим завантаженням з касет. Касети, у яких натягнута перфорована винипластовая плівка, установлені перпендикулярно подовжнім стінкам аеротенка по напрямних. Касети легко виймаються для огляду і ремонту. Окисна потужність таких споруджень у порівнянні з аеротенками вище в 1,5рази. Крім касет з вініпластовою плівкою в аеротенках можуть використовуватися інші типи чи модулів блоків. Це трубчасті і сітчасті елементи, сітки з різних матеріалів, пучки синтетичних ниток (йоржи). Використовується також нетканий матеріал. Відомі конструкції аеротенків із засипними матеріалами з відрізків труб, кілець Рашига. При щільності матеріалу менше 1т/м3 такі елементи полягають у касети-контейнери, що навішуються в аеротенки. Аеротенки з закріпленою біомасою (біотенки) добре показали себе при очищення висококонцентрованих стічних вод, при різкому коливанні складу, при залпових скиданнях, а також при очищенні стічних вод з утворенням мулу, що спухає. Нитчаті й інші бактерії, що викликають спухання, закріплюються на інертному носії і не виносяться із системи аеротенк - вторинний відстійник.

ЛЕКЦІЯ 26