Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2408 Чернышов Водоотв.промпредприятий укр..doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
13.9 Mб
Скачать

9.2. Проціджування.

Проціджування здійснюється на ґратах і ситах. Ґрати, як правило, виконують роль захисних споруджень і лише в окремих випадках (наприклад, при очищенні стічних вод шкіряних заводів) вони служать для затримки великих механічних покидьків. Улучення таких покидьків у каналізаційну мережу може викликати засмічення труб і каналів, а також порушення нормальної чи роботи поломку частин устаткування, що рухаються. Ґрати, застосовувані для очищення виробничих стічних вод, по конструкції такі ж, як і ґрати для господарсько-фекальних стічних вод, тому в даному курсі не розглядаються. Для видалення грубодисперсних домішок шляхом проціджування і не затримуваних ґратами застосовуються сита різних конструкцій.

9.2.1. Сита.

По конструкції сита поділяються на барабанні і плоскі (стрічкові і дискові). Конструкція барабанного сита (барабанної сітки) приведена на мал.8.

Основна частина установки - барабан звареної конструкції, на поверхні якого змонтовані фільтруючі елементи. Барабан приводиться в обертання електродвигуном з редуктором. Віссю обертання є труба, що служить одночасно колектором для збору промивної води. Вода, що очищається, надходить усередину барабана по вхідній трубі і проходить через сітчасті елементи барабана. Сітчасті елементи складаються з двох сіток: підтримуючої і робочої. Робоча сітка може бути виготовлена з нержавіючої сталі, чи латуні капрону з розмірами осередків 0,30,3 - 0,50,5мм. Підтримуюча сітка виготовляється з нержавіючої чи сталі латуні з розмірами осередків не більш 88 чи не менш 22 мм. Очищена вода, що пройшла сітчасті елементи переливаючи через водозлив, приділяється на наступні спорудження. Домішки, що залишаються на сітчастих елементах відмиваються промивним пристроєм і по трубопроводу приділяються за межі установки. Витрата промивної води складає 1-2% витрати очищеної стічної рідини. Окружна швидкість обертання барабана 0,5 м/с. Барабанні сита розраховуються по навантаженню, що звичайно складає 40-50 м32година. Спочатку по розрахунковій витраті знаходять необхідну площу проціджування, а потім по ній визначають типорозмір і кількість установок (по довідковим даним).

Барабанні сита (сітки) застосовуються для витягу зі стічних вод зважених речовин, при цьому в стічних водах не повинні міститися грузлі речовини (смоли, олії, жири й ін.), що утрудняють відмивання сіток.

До плоских стрічкових сит відносяться механізовані сітчасті установки, застосовувані для очищення стічних вод деяких галузей промисловості (мал.9). Робочим елементом цього сита є рамка з чи сіткою перфорованим листом. Рамка шарнірно закріплена однією стороною до ланцюга, що приводиться в рух за допомогою зірочок електродвигуном з редуктором. При проціджуванні рамки, що знаходяться у воді, поступово забруднюються, при цьому зростають утрати напору в установці і рівень стічних вод у каналі, що підводить. Як тільки рівень досягне розрахункової величини включається електродвигун, і на місце забруднених рамок установлюються чисті, рівень стічних вод у каналі падає і двигун зупиняється. Забруднені рамки пересуваючи нагору, перевертаючи і вдаряючись об демпфер, струшуються й у такий спосіб регенеруються. Ефект очищення на цій установці залежить від гранулометричного складу зважених речовин і розміру отворів сітки. Так, наприклад, для шкіряних заводів така установка дозволяє затримувати 25-45% осідаючих речовин. Вологість покидьків, що витягаються, складає 80%. Гідравлічне навантаження складає 0,5 м32сек.

5

6

7

8

9

10

11

12

1

2

3

4

Рис.8. Барабанне сито (барабанна сітка).

1.Барабан; 2.Труби спорожнювання; 3.Канал вихідної води; 4.Вхідна труба; 5.Електродвигун; 6.Редуктор; 7.Бункер для збору промивної води; 8.Промивний пристрій; 9.Бактерицидні лампи; 10.Камера барабанного фільтра; 11.Водозлив; 12.Канал фільтрату.

1

7

6

5

4

3

2

Рис.9. Сітчаста установка.

1.Рамки сіток; 2.Шарнірні опори; 3.Осі обертання рамок; 4.Демпфер; 5.Натяжний пристрій; 6.Електродвигун; 7.Тягові ланцюги.

1

2

3

4

5

6

Рис.10. Волокноуловитель ШУ -3.

1. Канал, що підводить воду; 2.Розподільний барабан; 3.Вигнутий конічний диск; 4.Волокнознімний пристрій; 5.Транспортер; 6.Канал, що відводить.

До плоских дискових сит можна віднести волокноуловлювачі, застосовувані для очищення стічних вод текстильної промисловості (мал.10).

Волокноутримуюча стічна рідина по каналі надходить у розподільний барабан і рівномірно виливається через кільцеву щілину між барабаном і конічним дірчастої диском. Стічна рідина розтікається по диску в усі сторони і при досягненні перфорованого пояса стікає через отвори у канал, що відводить воду, а волокно затримується на поверхні диска. Диск під час роботи волокноуловлювача повільно обертається. Затримане на поверхні диска волокно збирається волокнознімним пристроєм і скидається на транспортер. Продуктивність волокноуловлювача складає 120-140 м3/годину, діаметр перфорованого диска 2,5м, діаметр отворів 3,5мм. Диск робить 2 про/хв. Ефективність уловлювання волокна 85%.

ЛЕКЦІЯ 6