Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КЛ по ВТиП-часть1_укр.pdf
Скачиваний:
28
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
4.73 Mб
Скачать

тільки один лист книги може бути активним листом. Для того щоб активізувати інший лист, клацніть на відповідній закладці, що розташована в нижній частині вікна, або натисніть <Ctrl+PgDn> (щоб активізувати наступний лист) або <Ctrl+PgUp> (щоб активізувати попередній лист). Якщо ви хочете змінити ім'я листа, клацніть на відповідній закладці двічі і введіть нову назву. Клацнувши на закладці правою кнопкою миші, ви викличте контекстне меню, за допомогою якого можна здійснювати деякі додаткові операції з аркушами.

Ви можете сховати вікно книги, застосувавши команду Вікно(Сховати. Сховане вікно книги залишається відкритим, але невидимим. Та сама книга може відображатися в декількох вікнах. Для цього виберіть ВікноÖНове. У новому вікні буде відображений інший лист книги.

Робоче поле табличного процесора (Таблиці)

Перше, що вам зустрінеться в Excel, – це електронний еквівалент розграфленого листа папера.

Робоче поле табличного процесора розбито на стовпці і рядки.

Стовпці мають імена, що складаються з латинських букв: спочатку імена складаються з однієї латинської букви (A, B, C, …, X, Y, Z); коли латинський алфавіт вичерпаний, то імена стовпців іменуються двома буквами (AA, AB, …, AZ, BA, BB, …, IV)... Усього таких стовпців буде 256.

Рядки нумеруються цілими числами від 1 до 655361 .

Осередок (клітка), розташована на перетинанні стовпця і рядка, є основним елементом табличного процесора. Вона має ім'я (координату, адресу), що складається з імені відповідного стовпця і номера відповідного рядка. Кожен осередок може містити дані наступних типів:

числові;

текстові;

формули.

або вона – порожня. Формула може містити:

числові дані;

знаки арифметичних дій;

функції;

імена кліток.

1Давайте подумаем, какие же размеры имеет таблица. Умножим 256 на 65 536. Итак, таблица состоит из 16777216 ячеек. Напомню, что такое количество ячеек содержит лишь одна таблица, а рабочая книга может состоять из нескольких таблиц.

Если вы работаете в стандартном режиме представления видеоизображений VGA, в котором ширина столбцов и высота строк заданы по умолчанию, вы можете одновременно видеть 9 столбцов и 18 строк (или же 162 ячейки). Это составляет менее 0,001 процента полной таблицы. Иными словами, в одной таблице могло бы уместиться почти 104 000 экранов VGA.

Если бы вы вводили в каждую ячейку таблицы по одному символу, причем делали бы это достаточно быстро – заполняя одну ячейку в секунду – вам пришлось бы непрерывно работать около 194 дней для того, чтобы заполнить всю таблицу. Для того чтобы распечатать результаты вашего труда, вам потребовалось бы 36000 листов бумаги – стопка высотой более двух метров.

53

Якщо в якій-небудь клітці знаходиться формула, то табличний процесор автоматично робить перерахування цієї формули при зміні значень кліток, імена яких входять у цю формулу, і виводить отримане значення в цій клітці.

Активна клітка.

У робочому полі завжди мається активна клітка, що виділена жирною рамкою. З активною кліткою можна виконувати наступні дії:

переміщення:

с використанням клавіш переміщення курсору на клавіатурі;

щигликом лівої клавіші миші, коли курсор миші знаходиться на потрібній клітці;

уведення даних: натискання клавіш на клавіатурі приводить до уведення відповідних символів в активну клітку; при цьому, що вводиться інформація з'являється й в активній клітці, і в рядку формул (рядок формул розташований над рядком з назвами стовпців); уведення даних в активну клітку закінчується натисканням функціональної клавіші («Enter», клавіші переміщення курсору); поки введення не закінчене, введена інформація може редагуватися

вактивній клітці;

редагування: вміст активної клітки відображається в рядку формул; ця інформація може редагуватися за звичайними правилами редагування.

Інтервал кліток.

Інтервал кліток – це група кліток, над якою можна робити деякі загальні операції. Звичайно використовують інтервал сусідніх кліток – це клітки, розташовані або в одному рядку, або в одному стовпці, або в сусідніх рядках (стовпцях).

Інтервал сусідніх кліток визначається іменами (координатами) двох кліток, розташованих на діагоналі прямокутника, що визначає цей інтервал кліток; імена цих двох кліток розділяються двокрапкою. Наприклад, A1:C5, D10:B4, T5:20, C4:K4, і т.д.

Інтервал не сусідніх кліток інтервал кліток, що складає з декількох інтервалів сусідніх кліток. Інтервал не сусідніх кліток визначається переліком інтервалів сусідніх кліток, розділених крапкою з коми. Наприклад, A1:C5;D10:B4 визначає інтервал не сусідніх кліток, що складає з двох інтервалів сусідніх кліток: A1:C5 і D10:B4.

Виділення інтервалів кліток на робочому полі табличного процесора:

натиснути ліву клавішу миші, коли курсор знаходиться на клітці, що задає початок інтервалу кліток,

і рухати миша, не відпускаючи ліву клавішу, до кінця інтервалу;

відпустити клавішу миші наприкінці інтервалу кліток.

Для виділення інтервалу не сусідніх кліток необхідно виділяти ці клітки з натиснутою клавішею «Ctrl».

Зауваження: Виділений інтервал заповнюється темним кольором, при цьому активна клітка спочатку інтервалу все рівно залишається білої, але вона належить інтервалові.

54

Уведення даних у клітку. 1. Числові дані:

числові дані вводяться звичайним образом, тільки необхідно пам'ятати, що ціла частина від дробової відокремлюється комі;

Зауваження: якщо помилково була введена крапка, те дані, що вводяться, будуть далі сприйматися як дата; для виправлення необхідно змінити формат цієї клітки до числового формату (див. далі);

можна вводити раціональні дроби; тільки між цілою і дробовою частиною необхідно вставляти пробіл; наприклад: 7 1/7, 0 2/8, і т.д.

дата вводяться в довільній формі, але в наступному порядку: число, мі-

сяць, рік; наприклад: 01.10.2000, 1.10.00, 1/10/2000, 1 жовтня 2000, і

т.д.

час вводиться в наступному порядку: годинник, хвилини, секунди і розділяються двокрапкою; на приклад: 15:45:03

2.Текст уводиться з клавіатури і може містити будь-як друковані символи (не повинний починатися зі знака дорівнює, тому що цей знак є ознакою формули).

Зауваження: якщо текст, що вводиться, не міститься в клітку, те можливі наступні випадки відображення введеного тексту в клітці:

якщо клітки праворуч від даної – порожні, то текст продовжується на ці порожні клітки;

якщо клітки праворуч – не порожні, то текст у клітці на екрані є обрізаним, але в самій клітці він залишається в уведеній формі; щоб виводити довгий текст у клітці, необхідно або збільшити ширину клітки, або використовувати форматування (див. далі).

3.Формули. Наступні правила необхідно виконувати при уведенні формул:

формула починається зі знака дорівнює ( = );

у записі формули можна використовувати: o числа;

o імена кліток;

o знаки арифметичних дій; o функції;

o круглі дужки.

Зауваження: якщо після уведення формули не з'являється число (результат обчислення по формулі), те уведена формула містить помилки і введену інформацію розглядається як текстова; необхідно виправити помилки.

Характерні помилки при уведенні формул:

спочатку відсутній знак дорівнює;

в іменах кліток використані букви російського алфавіту;

допущено помилки при записі арифметичного вираження.

55