Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ТЭА ПрактРаб 1-7

.pdf
Скачиваний:
42
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.15 Mб
Скачать

ІІ. Завдання практичного заняття

Використовуючи інструкцію щодо ремонту та технічного обслуговування автомобіля та регламент технічного обслуговування та відповідно до карти-схеми мащення та заправки автомобіля скласти хімотологічну карту автомобіля, де визначити:

-перелік систем та вузлів автомобіля, що мають робочі рідини та масла;

-визначити об’єм робочих рідин та масел, періодичність їх заміни або контролю. Марка та модель автомобіля визначається студентом самостійно.

Порядок виконання завдання та оформлення звіту про виконання практичного заняття

Студент для вирішення завдання вивчає інструкцію щодо ремонту та технічного обслуговування автомобіля і регламент технічного обслуговування. Відповідно до карти-схеми мащення та заправки автомобіля повинен скласти хімотологічну карту автомобіля, де визначити:

-перелік систем та вузлів автомобіля, що мають робочі рідини та масла;

-визначити об’єм робочих рідин та масел, періодичність їх заміни або контролю.

Узвіті повинно бути :

тема й мета роботи;

регламент технічного обслуговування обраного автомобіля;

карта-схема мащення та заправки автомобіля;

хімотологічна карта автомобіля.

11

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ № 2

Тема «Розробка схеми та опис технологічного процесу технічного обслуговування автомобіля при пробігу 45 тис. км. »

Час заняття - 2 години

Мета роботи: використовуючи відомості про об’єкт, фахову літературу, інструкцію з технічного обслуговування автомобіля та регламент технічного обслуговування розробити схему та описати технологічний процес технічного обслуговування автомобіля при пробігу45 тис. км.

У результаті виконання практичної роботи, підготовки й захистузвіту студенти повинні: знати:

- вимоги до технологічного процесу технічного обслуговування автомобіля при пробігу 45 тис. км.;

-перелік та зміст операцій щодо технічного обслуговування систем та вузлів автомобіля при пробігу45 тис. км.;

уміти:

-визначати об’єм робочих рідин та масел, періодичність їх заміни або контролю при технічному обслуговуванні ;

-визначати перелік устаткування, інструментів, що застосовується при проведенні даного технічного обслуговування автомобіля

Перелік питань для контролю знань студентів при підготовці до практичних занять.

1.Поняття технологічного процесу.

2.Зміст регламенту технічного обслуговування автомобіля?

3.Зміст робіт при проведенні ЩО, ТО-1, ТО-2

І. Короткі теоретичні відомості.

Під час експлуатації автомобіля відбуваються різні процеси, які відмінити не можливо, а

саме:

-знос і старіння матеріалів;

-забруднення зовнішніх і внутрішніх поверхонь і порожнин;

-випаровування, окислення, забруднення технічних рідин.

Протягом експлуатації автомобіль, його вузли та агрегати змінюють свої властивості. А це означає, що у міру зносу, забруднення і старіння всі вузли і агрегати починають працювати не так, як заклав виробник. Зрозуміло, що весь ідеально збалансований механізм під назвою «автомобіль» потрібно постійно підтримувати у справному стані. Мінімізувати процес старіння автомобіля, особливо застосовуючи сучасні технології, цілком реально. Саме для того, щоб звести до мінімуму процеси старіння і зносу і підтримувати автомобіль у справному стані, кожен виробник розробляє РЕГЛАМЕНТ ТЕХНІЧНОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ для своїх автомобілів. Регламент – це, по суті, зведення правил і нормативів, що визначають порядок обслуговування автомобіля. Регламент технічного обслуговування може бути жорстким та з допуском. Вид регламенту встановлюється експлуатаційною документацією.

Регламент включає:

-які роботи необхідно проводити;

-які запчастини та технічні рідині необхідно міняти;

-періодичність виконання робіт і заміни запчастин ;

-операції та технології проведення робіт;

-вимоги до інструментів і устаткування для проведення робіт;

-вимоги до запчастин і технічних рідин, вживаних в процесі ТО.

Як правило регламент технічного обслуговування оформлений у вигляді єдиної таблиці, яка називається карта ТО. Приклад карти ТО для одного з автомобілів наведено у таблиці 2.1.

12

Таблиця 2.1. Регламент технічного обслуговування

*У таблиці приведені обов'язкові для виконання регламентні роботи. Додаткові рекомендовані роботи, що виконуються за окрему оплату за бажанням власника

автомобіля, приведені в сервісній книжці, що прикладається до автомобіля. **Далі періодичність робіт та ж, що і до пробігу 150 тис. км.

***Рекомендується за важких умов експлуатації. Позначення в таблиці:

П - перевірка (при необхідності заміна/доливка/регуліровка/змащення); 3 - заміна.

Під операцією технічного обслуговування розуміють закінчену частину технічного обслуговування складової частини виробу, що виконується на одному робочому місці виконавцем

13

певної спеціальності. У технічне обслуговування можуть входити: миття виробу; контроль його технічного стану; очищення; змазування; кріплення болтових з'єднань; заміна деяких складових частин виробу (елементів, що наприклад фільтрують); регулювання і так далі.

Під операцією ремонту розуміють закінчену частину ремонту, що виконується на одному робочому місці виконавцем певної кваліфікації. У ремонт можуть входити: розбирання; дефектація; контроль технічного стану виробу; відновлення деталей; збірка і так далі. Зміст операцій ремонту може співпадати із змістом деяких операцій технічного обслуговування.

Вибір типів технологічних процесів

Технологічний процес залежить від типу підприємства (АТП або СТО), на якому проводиться ТО і ТР.

Схема технологічного процесу проходження ТО і ТР на АТП

На рис. 2.1 приведено схема технологічного процесу на підприємствах і ділянках.

При виконанні проектів по зонах ТО, ТР, діагностування також показують рух автомобіля по виробничих зонах і робочих постах з моменту його прибуття на АТП і до моменту випуску на лінію, враховуючи конкретні умови АТП, що діє, при реальному проектуванні, використовуючи схему основного технологічного процесу.

Рис. 2.1. Схема виробничого процесу

Технологічною основою планувального вирішення підприємства служить функціональна схема і графік виробничого процесу ТО і ТР автомобілів. Функціональна схема комплексного АТП показує можливі шляхи проходження автомобілів різних етапів виробничого процесу.

При поверненні на лінію автомобіль проходить через контрольно-технічний пункт (КТП), де черговий механік проводить візуальний огляд автомобіля і при необхідності робить заявку на ТР. Потім автомобіль піддається щоденному обслуговуванню (ЩО) і залежно від плану-графіка профілактичних робіт поступає на пости загальної або поелементної діагностики (Д-1 або Д-2) через зону очікування технічного обслуговування і поточного ремонту або в зону зберігання автомобілів.

Після Д-1 автомобіль поступає в зону ТО-1, а потім в зону зберігання. Туди ж прямують автомобілі після Д-2. Якщо при Д-1 не вдається виявити несправність, то автомобіль прямує на Д-2 через зону очікування. Після усунення виявленої несправності автомобіль поступає в зону ТО-1, а звідти в зонузберігання.

Автомобілі, що пройшли заздалегідь за 1-2 дні діагностування Д-2, прямують в зону ТО-2 для планового обслуговування і усунення несправностей, вказаних в діагностичній карті, і звідти в зонузберігання.

14

Після оформлення заявки на ТР автомобіль піддається ЩО і прямує на діагностування Д-2 для уточнення об'єму майбутнього ТР, після чого прямує в зону ТР і потім в зону зберігання. Поглибленому діагностуванню піддаються також всі автомобілі для виявлення потреби в КР.

Схема технологічного процесу проходження ТО і ТР на СТО

У разі проектування технологічного процесу ТЕ і ТР ходової частини на СТО необхідно обгрунтувати прийнятий метод організації виробництва і привести схему технологічного процесу.

При виконанні проектів по зонах ТЕ, ТР, діагностування слід показати рух автомобіля по виробничих зонах і робочих постах з моменту його прибуття на СТО і до моменту видачі клієнтові, використовуючи схему основного технологічного процесу. Як приклад приводиться схема технологічного процесу СТО. Під час вступу на СТО автомобіль, відповідно до типової технології, проходить через зону прийому, де механік проводить візуальний огляд автомобіля і оформляє необхідні документи і проводить опит клієнта. Потім автомобіль піддається миттю і залежно від виду робіт поступає на пости загальної або поелементної діагностики через зону очікування технічного обслуговування і поточного ремонту або в зону зберігання автомобілів.

Рис. 2.2. Схема технологічного процесу СТО

Миття агрегату

Розбирання

агрегату

Дефектація

деталей

Непридатні

 

 

 

 

Деталі, що

 

Придатні деталі

 

вимагають

деталі

 

 

 

 

 

 

ремонту

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Утиль

 

 

 

 

Ремонт

 

 

 

 

деталей

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Нові деталі

 

Збірка вузлів

 

 

 

 

 

 

Регулювання,

 

 

 

 

 

 

випробування

 

 

 

 

 

 

Склад

 

 

 

 

 

 

оборотних

 

 

 

 

 

 

деталей

 

 

 

Рис. 2.3 Схема технологічного процесу ремонту агрегатів в цеху (ділянці)

15

Для кожної з даних ділянок існує свій технологічний процес. Відповідно до регламенту технічного обслуговування автомобіля при пробігу 45 тис. км до технологічного процесу обслуговування входять операції:

-щодо перевірки:

-ременя приводу розподільчого валу;

-охолоджуючої рідини;

-фільтруючого елементу повітряного фільтру;

-герметичності паливопроводів;

-герметичності системи випуску;

-рівня мастила КПП, тощо

-щодо заміни:

-мастила у двигуні;

-повітряного фільтрусистеми вентиляції.

Проведення перевірки герметичності паливопроводів (на прикладі автомобіля ВАЗ-2108) надано нижче.

Перевірка герметичності паливопроводів

Герметичність і стан шлангів паливної системи перевіряють через кожних 15000 км. пробігу. Огляд кріплення шлангів до вузлів системи живлення. Якщо в цих місцях є текти, підтягніть хомути або при необхідності замініть їх. Огляд шланги по всій довжині, замінити порвані, потріскані або такі, що втратили еластичність. Перевірку рекомендується проводити на оглядовій канаві, підйомникуабо підвівши автомобіль домкратом і встановивши його на опори.

НЕОБХІДНО ПЕРЕВІРИТИ

1.Шланги фільтру тонкого очищення палива, в моторному відсіку.

2.Шланги на паливному насосі, в моторному відсіку.

3. Шланг від паливного насоса і шланг зворотного зливу палива в моторному відсіку.

16

5.Шланги клапана зворотного зливупалива, в моторному відсіку

6.Знизуавтомобіля оглянути паливопроводи по всій довжині. Замінити пошкоджені , оскільки з них може підтікати паливо

7.Шланги між паливопроводами

і паливним баком, знизу автомобіля.

ІІ. Завдання практичного заняття

Використовуючи інструкцію щодо ремонту та технічного обслуговування автомобіля та регламент технічного обслуговування та відповідно до карти-схеми мащення та заправки автомобіля описати технологічний процес технічного обслуговування автомобіля при пробігу 45 тис. км. де визначити:

-перелік систем та вузлів автомобіля, що потребують перевірки;

-перелік елементів систем та вузлів автомобіля, що потребують заміни;

-визначити перелік та об’єм робочих рідин та масел, що потребують заміни або контролю;

-надати перелік устаткування, інструментів, що був застосований при проведенні технічного обслуговування автомобіля при пробігу 45 тис. км.

Марка та модель автомобіля визначається студентом самостійно.

Порядок виконання завдання та оформлення звіту про виконання практичного заняття

Студент для вирішення завдання вивчає інструкцію щодо ремонту та технічного обслуговування автомобіля і регламент технічного обслуговування. Відповідно до регламенту технічного обслуговування автомобіля та карти-схеми мащення автомобіля повинен описати технологічний процес технічного обслуговування автомобіля при пробігу 45 тис. км.

17

У звіті повинно бути :

-тема й мета роботи;

-регламент технічного обслуговування обраного автомобіля;

-перелік систем та вузлів автомобіля, що потребують перевірки;

-перелік елементів систем та вузлів автомобіля, що потребують заміни;

-перелік та об’єм робочих рідин та масел, що потребують заміни або контролю;

-перелік устаткування, інструментів, що був застосований при проведенні технічного обслуговування автомобіля при пробігу45 тис. км.

18

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ № 3

Тема «Види та призначення технологічних карт. Складання технологічних карт на окремий вид ТО автомобіля, його агрегатів та систем.»

Час заняття - 4 години

Мета роботи: використовуючи відомості про об’єкт та фахову літературу, правильно складати технологічні карти щодо технічного обслуговування механізмів та систем двигуна, вузлів

іагрегатів автомобіля. .

Урезультаті виконання практичної роботи, підготовки й захистузвіту студенти повинні: знати:

- зміст та порядок проведення робіт щодо технічного обслуговування механізмів та систем

двигуна, вузлів і агрегатів автомобіля ; уміти:

- складати технологічні карти щодо технічного обслуговування механізмів та систем двигуна, вузлів і агрегатів автомобіля .

Перелік питань для контролю знань студентів при підготовці до практичних занять.

1.Призначення технологічної карти автомобіля щодо технічного обслуговування.

2.Види та зміст технологічної карти автомобіля щодо технічного обслуговування.

3.Як визначаються технічні умови до деталей, вузлів тощо?

І. Короткі теоретичні відомості.

Технологічні карти призначені для раціональної організації робіт по технічному обслуговуванню, ремонту і діагностуванню автомобілів, його агрегатів і систем.

На підставі цих технологічних карт визначається об'єм робіт і розподіл робіт (операцій) між виконавцями. Технологічна карта є керівною інструкцією для кожного виконавця і служить документом для технічного контролю виконання обслуговування або ремонту.

Технологічні карти підрозділяються на:

·- постову карту для спеціалізованого поста зони ТО; ·- карту діагностування Д1 і Д2 для постів лінії діагностування; ·- бригадні; ·- на певний вид робіт ТО і діагностування;

·- операційні карти ТО і діагностування; ·- робоче місце, операції, що виконуються одним робочим.

Технологічна карта складається роздільно на вид обслуговування (ЩО, ТО-1, ТО-2), а усередині виду обслуговування – по елементах.

Наприклад, по видах робіт:

·- контрольні, кріпильні, регулювальні операції; ·- електротехнічні роботи; ·- обслуговування системи живлення;

·- змащувальні, заправні, очисні операції і ін.

У технологічних картах указують перелік операцій, місце їх виконання (знизу, зверху або збоку автомобіля), вживане устаткування або інструмент, норму часу на операцію, короткі технічні умови на виконання робіт, розряд робіт і спеціальність виконавців.

Технологічні карти складають відповідно до переліку основних операцій. При розробці технологічних карт необхідно передбачити:

·- зручність установки, зняття і переміщення автомобіля або агрегатів в процесі виконання операцій;

·- необхідне оглядове, підйомно-транспортне устаткування; ·- застосування високопродуктивного технологічного устаткування, інструменту і

пристосувань;

19

·- створення зручних, безпечних і гігієнічних умов праці для робочих; ·- засоби і способи контролю за якістю робіт.

Формулювання операцій і переходів повинне вказуватися в строгій технологічній послідовності, стисло, в наказовому нахилі.

Технологічна карта на вигляд робіт, спеціалізований пост ТО, діагностування може бути виконана за формою (табл. 3.1). Якщо колонка 5 виключається, то вона перетвориться в операційну карту.

 

 

 

 

 

 

Технологічна карта ТО-2

 

 

Таблиця 3.1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Автомобіля (марка) для поста №1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зміст робіт: ТО систем живлення і

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

електроустаткування двигуна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Трудомісткість робіт

 

 

 

 

 

 

чол.-хв.

 

 

 

Виконавці

 

 

 

 

 

 

 

 

чол.

 

 

 

(вказати загальне число)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Спеціальність і розряд кожного

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Такт (поста, дільниці або лінії ТО)

 

 

 

 

 

 

хв

 

 

 

Найменування

 

Місце

 

Число

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

№ п/п

 

 

Спеці-

Устаткування,

Трудомісткість

 

Техн.

 

 

 

операцій,

 

виконання

 

місць

альні-

інструменти

(чол-хв.)

 

умови

 

 

 

переходів,

 

 

 

обслу-

сть,розряд

 

 

 

 

 

 

 

 

 

прийомів

 

 

 

говування

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

2

 

3

 

4

5

6

7

 

8

 

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

3.

Ескізи до технологічних карт, що пояснюють послідовність виконання операцій і переходів, обов'язкові при виконанні контрольних, регулювальних, розбірно-складальних і інших робіт, оскільки при цьому одного опису недостатньо для чіткого уявлення про виконувану операцію або перехід.

Ескіз може бути представлений: у ізометрії, у вигляді креслення, схеми, що ілюструє послідовність операцій, наприклад при проведенні розбірно-складальних робіт.

Пристосування і інструмент, вживані при проведенні робіт, показуються в робочому положенні, відповідному закінченню операції.

Постові карти Виконанню постових карт передують:

·- вибір методу організації процесуТО, діагностування; ·- розподіл об'ємів робіт і виконавців по постах потокової лінії або спеціалізованих

перехідних ланках, що забезпечує синхронність постів; ·- визначення переліку робіт (операцій), що виконуються на даному посту ТО або

діагностування, або переліку операцій, що виконуються даною ланкою робочих. Операційні карти

Складаються з декількох переходів, прийомів і є детальною розробкою технологічного процесу тієї або іншої операції ТО або діагностування.

Операційна карта складається на одну з контрольно-діагностичних, регулювальних, демонтажно-монтажних, розбірно-складальних і інших робіт, що виконуються на постах зон ТО, діагностування або ремонтув цехах. Приклад надано у табл. 3.3

Приклад технологічної карти ремонту гальмівної системи автомобіля ВАЗ-2109 надано у табл.3.4

Карта на робоче місце містить операції, що виконуються на робочому місці (місцях), і визначає круг обов'язків одного або декількох робочих.

20