Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копія мет.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
621.06 Кб
Скачать

1. Сутність та функції фінансової звітності з виконання бюджетів

Складання звітності завершує повний цикл обробки інформації, яка накопичується в облікових реєстрах. Для ефективного управління бюджетними потоками необхідна компактна форма фінансової звітності з виконання бюджетів.

Загальна звітність про виконання бюджетів – це звітність органів ДКУ та розпорядників бюджетних коштів, яка використовується для ухвалення управлінських рішень щодо виконання бюджетів ДКУ, а також Міністерством фінансів України, КМУ, ВРУ, податковими органами, органами статистики та для відкритого опублікування.

Правила організації фінансової і статистичної звітності про виконання бюджетів в органах ДКУ розроблені відповідно до чинного бюджетного законодавства та Закон України "Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні", положення і стандарти т ін.

Фінансова звітність поділяється:

  • за призначенням: на зовнішню і внутрішню;

  • за обсягом показників: на первинну та зведену;

  • за терміном складання і подання: на періодичну та річну.

Своєчасні та достовірні статистичні дані про виконання бюджетів дають змогу:

  • спостерігати за ходом виконання бюджетів та спостерігати його розвиток;

  • здійснити заходи щодо забезпечення контролю за операціями та управління бюджетними коштами;

  • аналізувати стан і перспективи розвитку органів ДКУ.

Статистична інформація про виконання Державного та місцевих бюджетів характеризує економіку держави і використовується органами законодавчої і виконавчої влади, широким колом науковців, економістів, ділових людей, іноземними організаціями тощо.

Користувачами економічної інформації бухгалтерського обліку органів казначейства є:

  • внутрішні (Органи ДКУ – з метою планування, оцінки та контролю за щоденними операціями ДКУ, а також для управління бюджетними коштами);

  • зовнішні (Мінфін та його органи, інші органи законодавчої і виконавчої влади – з метою оцінки минулих та майбутніх результатів виконання Д і м бюджетів).

Форми фінансової та статистичної звітності органів ДКУ мають:

  • Відповідати загальноприйнятим вимогам міжнародних стандартів;

  • Базуватися на даних бухгалтерського обліку та звітності, а також первинного аналітичного обліку в органах ДКУ

  • Бути оптимальними за своєю кількістю та складом статистичних показників

  • Розкривати кількісні та якісні сторони явищ, що вивчаються

  • Бути зручними для заповнення, розробки та створення програм електронної обробки

  • Не дублювати чинні форми статистичної звітності

Загальні вимоги до фінансової звітності передбачають її складання на основі даних бух обліку з охопленням інформації, яка є суттєвою та своєчасною для користувачів, виходячи із принципів безперервності, обачливості, переважання суті над формою та інших принципів міжнародних стандартів бух обліку.

Форми фінансової звітності та інструкції щодо заповнення цих форм, періодичність, способи й порядок їх надання затверджуються ДКУ.

Зміни даних фінансова звітність внаслідок допущених помилок, що належать до поточного року, проводяться у тому звітному періоді, в якому були виявлені помилки.

Органи казначейства складають консолідовану (зведену0 фінансову звітності, включаючи звітність підвідомчих органів з виконання Державного та місцевих бюджетів.

ДКУ відповідно до вимог, подає фінансову та статистичну звітність зовнішнім користувачам у межах чинного законодавства, у електронному вигляді із набором значень економічних показників. Ця звітність складається у тисячах гривень з трьома знаками після коми і підписується керівником і головним бухгалтером органу ДК, розглядається і затверджується у порядку, встановленому документами, що регламентують бюджетний процес.

Головне призначення загальної фінансової та статистичної звітності органів ДКУ та розпорядників коштів – бути корисною найбільшій кількості користувачів для прийняття ними економічних рішень, наприклад для оцінки виконання ДБ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]