Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копія мет.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
621.06 Кб
Скачать

Тема 2: касове виконання дохідної частини державного бюджету україни

Мета: з’ясування і обґрунтування суті організації касового виконання дохідної частини державного бюджету України.

Базові поняття: бюджетна класифікація, бюджетна класифікація доходів, загальний фонд бюджету, спеціальний фонд бюджету, порядок виконання бюджету, операції з обробки платежів, операції із зарахування платежів, операції за надходженнями доходів, рахунки для обліку операцій, звіт про виконання бюджету за доходами, відомість розподілу платежів до бюджету, реєстр платників за спрощеною системою оподаткування, виписка з рахунку, акт звірки надходжень до бюджету, реєстр висновків за платежами.

План

  1. Бюджетна класифікація доходів.

  2. Поняття касового виконання Держбюджету за доходами.

  3. Операції за надходженнями доходів до Держбюджету.

  4. Взаємодія та обмін інформацією між органами ДКУ, органами ДПУ, ДМСУ та іншими фінансовими органами.

Література: 1,3,5,13,14,28,29,30,31,32,33,34,35,36,37.

1. Бюджетна класифікація доходів

Доходи бюджету – усі податкові, неподаткові та інші надходження на безповоротній основі, справляння яких передбачено законодавством України (включаючи трансфери, дарунки, гранти).

Доходи бюджету класифікуються за такими розділами:

  • податкові надходження – це обов’язкові, безповоротні платежі органами державного управління (загальнодержавні і місцеві податки, збори та інші обов’язкові платежі).

  • неподаткові надходження – це всі безповоротні надходження, крім доходів від продажу капіталу, всі надходження за штрафами та санкціями, крім штрафів за порушення податкового законодавства, і всі добровільні, невідплатні поточні надходження з недержавних джерел;

  • доходи від операцій з капіталом – охоплюють реалізацію основного капіталу, державних запасів товарів, землі та нематеріальних активів.

  • офіційні трансфери – це кошти, одержані від інших органів державної влади, органів влади АРК, органів місцевого самоврядування, інших держав або міжнародних організацій на безповоротній основі.

Згідно з наказом Мінфіну від 27.12.2001 р. №604 класифікація доходів, що об’єднує конкретні види доходів за джерелами та способами їх отримання. Код класифікації доходів має вісім знаків, з яких:

  • перша цифра – відповідає групі доходів;

  • друга – номер підгрупи бюджетної класифікації;

  • третя та четверта – відповідають розділу;

  • п’ята та шоста – означають параграф конкретного розділу, який визначає різновид надходження;

  • сьома та восьма – відведені для кодування виду бюджету (державний, міський, районний, селищний, сільський), для розщеплення платежу.

Отже, головним призначенням Державного казначейства України є сприяння оптимальному управлінню фінансовими ресурсами держави. Роль казначейства у виконанні бюджету може бути як пасивною (коли казначейство тільки виділяє ресурси бюджетним установам для виконання їх програм), так і активною (коли казначейство має право встановлювати обмеження на зобов’язання або оплату державних видатків).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]