Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бизес- практикум.doc
Скачиваний:
88
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
1.71 Mб
Скачать

Методичні вказівки до тестування

Будь-яка підприємницька діяльність здійснюється в рамках певної організаційної форми. Вибір форми підприємства залежить від особистих пристрастей і видів, але в головному визначається об'єктивними умовами – сферою діяльності, наявністю грошових коштів, плюсами і мінусами самих форм підприємств.

Підприємство є юридичною особою, має відокремлене майно, самостійний баланс, рахунки в установах банків, печатку із своїм найменуванням та ідентифікаційним кодом.

Щоб зробити правильний вибір, треба знати з чого можна вибирати. Підприємництво може бути індивідуальним або колективним. З ними пов'язані різні форми володіння.

Залежно від форм власності, передбачених законом, в Україні можуть діяти підприємства наступних видів:

  • приватне підприємство, що діє на основі приватної власності громадян чи суб’єкта господарювання (юридичної особи);

  • підприємство, що діє на основі колективної власності (підприємство колективної власності);

  • комунальне підприємство, що діє на основі комунальної власності територіальної громади;

  • державне підприємство, що діє на основі державної власності;

  • підприємство, засноване на змішаній формі власності (на базі об’єднання майна різних форм власності).

Щоб зробити правильний вибір, треба знати, з чого можна вибирати. Вибір конкурентної організаційно-правової форми бізнесу відіграє істотну роль:

  • впливає на можливі види організації бізнесу;

  • кожній формі бізнесу може відповідати своя можлива форма оподаткування;

  • впливає на можливі масштаби виробництва продукції або надання послуг.

Залежно від способу утворення (заснування) та формування статутного капіталу в Україні діють підприємства унітарні та корпоративні. Унітарне підприємство створюється одним засновником, який виділяє необхідне для цього майно, формує відповідно до закону статутний капітал, не поділений на частки (паї), затверджує статут, розподіляє доходи, безпосередньо або через керівника, який ним призначається, керує підприємством і формує його трудовий колектив на засадах трудового найму, вирішує питання реорганізації та ліквідації підприємства. Унітарними є підприємства: державні; комунальні; підприємства, які засновані на власності об’єднання громадян, релігійної організації або на приватній власності засновника. Корпоративне підприємство утворюється, як правило, двома або більше засновниками за їх спільним рішенням (договором), діє на основі об’єднання майна та/або підприємницької чи трудової діяльності засновників (учасників), їх спільного управління справами, на основі корпоративних прав, у тому числі через органи, що ними створюються, участі засновників (учасників) у розподілі доходів та ризиків підприємства. Корпоративними є кооперативні підприємства, підприємства, що створюються у формі господарського товариства, а також інші підприємства, в тому числі засновані на приватній власності двох або більше осіб.

Господарськими товариствами визначаються підприємства або інші суб’єкти господарювання, створені юридичними особами та /або громадянами шляхом об’єднання їх майна і участі в підприємницької діяльності товариства з метою одержання прибутку. У випадках, передбачених законом, господарське товариство може діяти у складі одного учасника. Господарські товариства є юридичними особами.

До господарських товариств належать: акціонерні товариства, товариства з обмеженою відповідальністю; товариства з додатковою відповідальністю, повні товариства, командитні товариства.

Треба також відзначити, що виділяють підприємства колективної форми власності, підприємством колективної форми власності визнається корпоративне або унітарне підприємство, що діє на основі колективної власності засновника (засновників). Підприємствами колективної власності є:

  • виробничі кооперативи;

  • підприємства споживчої кооперації;

  • підприємства громадських та релігійних організацій;

  • інші підприємства, передбачені законом.

Об’єднання підприємств здійснюється, як правило, на добровільних засадах та передбачає об’єднання виробничої, комерційної або іншої діяльності. Об’єднання підприємств є господарська організація, яка утворена у складі двох або більше підприємств з метою координації їх виробничої, наукової та іншої діяльності для вирішення спільних економічних та соціальних завдань. Господарські об’єднання утворюються як асоціації, корпорації, консорціуми, інші об’єднання підприємств, передбачені законом.

Державна реєстрація підприємства здійснюється на основі Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців».

Значну роль у здійсненні підприємницької діяльності відіграє дозвільна система у сфері господарської діяльності, яка охоплює значний перелік відповідних дозвільних документів. Документ дозвільного характеру це – дозвіл, висновок, рішення, погодження, свідоцтво, інший документ, який дозвільний орган зобов’язаний видати суб’єкту господарювання у разі надання йому права на впровадження певних дій щодо здійснення господарської діяльності. З метою спрощення отримання відповідного дозвільного документу сьогодні створені дозвільні центри.

ТЕСТИ

Примітка: питання, позначені позначкою *, мають декілька правильних відповідей.

Визначте правильну відповідь:

1. Ким затверджується положення про державну реєстрацію підприємства?

а) Міністерством юстиції України;

б) Верховною Радою України;

в) органами місцевого самоврядування;

г) Кабінетом Міністрів України.

2. * В залежності від форми власності підприємства поділяються на: а) приватне підприємство;

б) підприємства колективної власності;

в) комунальне підприємство;

г) унітарне підприємство;

д) корпоративне підприємство;

є) малі, великі та середні підприємства.

3. * В залежності від способу утворення (заснування) та формування статутного фонду підприємства поділяються на:

а) приватне підприємство;

б) підприємства колективної власності;

в) комунальне підприємство;

г) унітарне підприємство;

д) корпоративне підприємство;

є) малі, великі та середні підприємства.

4. В залежності від кількості працюючих та обсягу валового доходу від реалізації продукції за рік підприємства поділяються на:

а) приватне підприємство;

б) підприємства колективної власності;

в) комунальне підприємство;

г) унітарне підприємство;

д) корпоративне підприємство;

е) малі, великі та середні підприємства.

5. Підприємство, що діє на основі приватної власності одного або кількох громадян, іноземців, осіб без громадянства та його (їх) праці чи з використанням найманої праці, є:

а) приватним підприємством;

б) фермерське господарство;

в) орендним підприємством.

6. Форма підприємництва громадян з метою виробництва, переробки та реалізації товарної сільськогосподарської продукції, є:

а) приватним підприємством;

б) фермерське господарство;

в) орендним підприємством.

7. Підприємство, що ґрунтується на власності його трудового колективу, а також кооперативу, іншого статутного товариства або громадської організації:

а) колективне;

б) комунальне;

в) казенне;

г) приватне.

8. Господарське товариство, що має статутний капітал, поділений на частки, розмір яких визначається установчими документами, і несе солідарну відповідальність за своїми зобов’язаннями тільки своїм майном:

а) акціонерне товариство;

б) повне товариство;

в) товариство з обмеженою відповідальністю;

г) командитне товариство.

9. Господарське товариство, статутний фонд якого поділений на частки визначених з установчими документами розмірів і яке несе відповідальність за своїми зобов’язаннями власним майном, а в разі його недостатності учасники цього товариства несуть додаткову солідарну відповідальність у визначеному установчими документами однаково кратному розмірі до вкладу кожного з учасників:

а) акціонерне товариство;

б) повне товариство;

в) товариство з обмеженою відповідальністю

г) командитне товариство.

10. Господарське товариство, в якому один або декілька учасників здійснюють від імені товариства підприємницьку діяльність і несуть за його зобов’язаннями додаткову солідарну відповідальність усім своїм майном, на яке за законом може бути звернено стягнення (повні учасники), а інші учасники присутні в діяльності товариства лише своїми вкладами (вкладники):

а) акціонерне товариство;

б) повне товариство;

в) товариство з обмеженою відповідальністю

г) командитне товариство.

11. Господарське товариство, всі учасники якого відповідно до укладеного між ними договору здійснюють підприємницьку діяльність від імені товариства і несуть додаткову солідарну відповідальність за зобов’язаннями товариства усім своїм майном:

а) акціонерне товариство;

б) повне товариство;

в) товариство з обмеженою відповідальністю

г) командитне товариство.

12. Господарське товариство, яке, поряд із членами з повною відповідальністю, включає одного чи більше учасників, відповідальність котрих обмежується особистим внеском у майно такого товариства:

а) акціонерне товариство;

б) повне товариство;

в) товариство з обмеженою відповідальністю

г) командитне товариство.

13. Господарське товариство, яке включає одного чи більше учасників, відповідальність котрих обмежується особистим внеском в уставний капітал такого товариства:

а) акціонерне товариство;

б) повне товариство;

в) товариство з обмеженою відповідальністю

г) командитне товариство.

14. * Підприємство набуває прав юридичної особи:

а) з моменту підписання установчих документів;

б) від дня його державної реєстрації;

в) з моменту відкриття розрахункових та інших банківських рахунків;

г) з дня отримання печатки.

15. Установчим документом повного товариства і командитного товариства є:

а) засновницький договір;

б) статут;

в) положення.

16. Установчим документом акціонерного товариства, товариства з обмеженою відповідальністю і товариства з додатковою відповідальністю є:

а) засновницький договір;

б) статут;

в) положення.

17. * Обов’язковими ознаками юридичної особи є:

а) організаційна оформленість;

б) майнова відокремленість;

в) матеріальна відповідальність;

г) виступ від свого імені у господарських відносинах;

д) обов’язкова наявність філій у складі юридичної особи.

18. Чи може підприємство в своєму складі мати інших юридичних осіб?

а) так; б) ні.

19. Договірні об’єднання, що створені з метою постійної координації діяльності, але які не мають права втручатися у виробничу діяльність будь-якого з учасників – це:

а) корпорація;

б) концерн;

в) асоціація;

г) консорціум.

20. * До господарських товариств належать:

а) акціонерні товариства;

б) товариства з іноземним капіталом;

в) товариства з додатковою відповідальністю;

г) командитні товариства;

д) повні товариства.

21. Спільне підприємство – це підприємство, яке:

а) засноване на особистій власності фізичної особи і виключно на його праці;

б) засноване на власності і праці громадян України – членів однієї сім’ї, що проживають разом;

в) засноване на власності окремого громадянина з правом наймання робочої сили,

г) засноване на власності трудового колективу підприємства, кооперативу, іншого статутного товариства;

д) засноване на власності адміністративно-територіальних одиниць;

е) засноване на загальнодержавній власності;

ж) засноване на базі об’єднання майна різних власників (змішана форма власності).