Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPORA.docx
Скачиваний:
266
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
134.97 Кб
Скачать

35. Плодовий сад та ягідник на ділянці дитячого садка та догляд за ними

Обов’язковим елементом ділянки дитячого садка е сад. Для нього відводять відкрите сонячне місце. Якщо розмір ділянки дитячого садка не дозволяє розмістити сад на окремій території, плодові дерева і кущі висаджують поодиноко на групових ділянках. Наявність на ділянці плодових дерев, кущів дає змогу знайомити дітей з їхнім зовнішнім виглядом, цвітінням, плодами, значенням їх для людини. Своєрідна краса плодових дерев, кущів у різні фази розвитку дає багатий матеріал для естетичного розвитку дітей. Діти залучаються до доступних робіт у саду (розпушування пристовбурних кругів, збирання ягід тощо).

Для плодового саду дитячого садка найкраще вибрати карликові дерева. їх перевага в тому, що вони не мають великих розмірів, швидше вступають у фазу плодоносіння. До того ж плоди їх крупніші, ніж у сильнорослих плодових дерев.

Під час добору плодових дерев слід враховувати їхню зимостійкість, пристосованість сорту для даної зони, стійкість до захворювань. Якщо площа саду обмежена і можна посадити лише по одному екземпляру яблунь і груш, слід обрати літні сорти, найбільш популярні яблуню Паперівку, грушу Лимонку.

Із кісточкових найчастіше висаджують вишню, сливу, абрикос, персик. Сприятливі природні умови України для садівництва даюгь змогу вибору різних сортів. Серед вишень найбільш популярні сорти Любська, Лотова. Шпанка рання, Підбільська, Чорнокорка; черешень — Скороспілка,

Присадибна, Красуня Києва, Ярославна; слив — Рання синя, Рен-Iклод Альтана, Опошнянка, Угорка звичайна; персиків — Київський [ранній, Вітчизняний; абрикос — Червонощокий, Колгоспний, Мелітопольський ранній.

Крім дерев у саду висаджують ягідні кущі і суниці: малину; смородину чорну — Алтайську десертну. Голубку, Ленінградський велетень; смородину червону — Голландську червону, смородину білу — Голландську, агрус — Корсунь-Шевченківський, Російський, Донецький, Фінік; суниці — Київську ранню, Мелітопольську ранню, Коралову, Ясну.

Посадка саду і догляд за ним

Під час планування і посадки саду враховують, що відстань між сильнорослими яблунями і грушами повинна становити 6—7 м, а ііж кісточковими — 4 м. Якщо висаджують карликові яблуні і груші.— відстань може бути скорочена до 4—5 м, а між кущами смородини, агрусу вона повинна становити 1—1,5 м, суницю висаджують на відстані 25—ЗО см.

Посадку саду можна проводити як восени, так і навесні. Перш ніж придбати саджанці, готують ями. Розмір їх залежить від розміру коріння саджанця. Ями для яблунь, груш мають бути 80 см — Щ м завширшки і 60—80 см завглибшки. Верхній і нижній шари ■грунту, який виймаютьзями, складають напротилежні сторони. Коли ямаготова, надно насипають конусомверхній, найбільш поживний шар грунту і розправляють на ньому коріння. Прицьому стежать затим, щоб кореневаший саджанцяне була нижча від грунту. Поживною землею засипають корінь, а нижнім шаром засипають яму зверху, залишаючи обов’язково лунку для поривання. Якщо грунт недостатньо родючий, потрібно внести органічні і мінеральні добрива.

Важливо правильно підготувати саджанець для посадки. Найкраще придбати саджанець у контейнері. В такому разі укорінення гарантується. Якщо саджанці придбано без контейнерів, слід обгорнути коріння вологою мішковиною, а зверху поліетиленовою плівкою, щоб під час транспортування не підсушити і не травмувати коріння. За добу перед посадкою саджанець уміщують у суміш води і глини. Для кущів готують яму 50 см у діаметрі і ЗО—40 см завглибшки, яку засипають поживним грунтом Після закінчення посадки дерева і кущі слід добре полити водою, щоб не утворювалося повітряних порожнин між корінням і грунтом. Хороший розвиток плодових дерев і кущів залежить від догляду.

Восени залежно від кількості опадів сад поливають. На 1 м2 виливають до 15 відер води. Опале листя з участю дітей згрібають і закладають у компостну яму, яку прикидають зверху шаром грунту. Дерева і кущі підживлюють органічними добривами. У кущів малини, смородини, агрусу вирізають старі або пошкоджені гілки. Штамби дерев очищають і білять вапняковим розчином з додаванням глини.

Узимку разом з дітьми підгортають сніг під дерева, куші. Розвішують годівниці для птахів і щоденно насипають у них корм. З участю батьків проводять обрізування дерев, знімають зимові гнізда білана жилкуватого, золотогуза.

Навесні разом з дітьми розпушують пристовбурні круги. Якщо запас осінньо-зимової вологи недостатній,— поливають дерева. Грядку з суницями очищають від старого листя, розпушують грунт. Для приваблювання в сад корисних комах (їздців, дзюрчалок, золотоочок) висаджують нектароносні рослини: кріп, цибулю тощо.

Влітку для посилення росту і формування зав’язі у рослин землю удобрюють. З початком визрівання суниць видаляють вуса, які не потрібні для вирощування садивного матеріалу. При недостатньому зволоженні рослини поливають. У дитячих садках для боротьби з шкідниками рослин використовують лише механічні (ловильні пояси для яблуневої плодожерки, струшування яблуневого квіткоїда) та біологічні (приваблювання птахів, комах-ентомофагів) засоби.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]