Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPORA.docx
Скачиваний:
265
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
134.97 Кб
Скачать

19. Акваріумні риби, їх різноманітність, вибір відповідно до умов утримання в дитячому садку.

Тварини завдяки своїй рухливості і цікавій поведінці викликають у дітей великий інтерес. Серед них у кутку природи утримуються як постійні, так і тимчасові мешканці. Постійними мешканцями кутка природи є акваріумні риби. В акваріумі можна утримувати як дрібних представників риб наших прісноводних водойм, так і екзотичних риб — мешканців тропічних водойм, які характеризуються більшою декоративністю забарвлення, форм. Усіх екзотичних акваріумних риб можна поділити на холодно-водних та теплолюбних. До холодноводних належать золоті рибки і її різновидності — вуалехвіст, комета, телескоп, шубункін, львиноголівка. До теплолюбних — скаляри, пеони, півники, молінезії та ін. За способом розмноження екзотичні риби поділяються на живородящих та ікрометних. До живородящих відносяться гупі, мечоносці, пецилії та молінезії. Решта рибок — ікрометні.

У дитячих садках заради безпеки дітей акваріуми не мають водопідігрівів, компресорів для насичення води киснем, і в зв'язку з цим добирають такі види риб, які невибагливі до умов утримання, красиві. З живородящих риб утримується гупі. Тепер виведені десятки порід цієї риби, які вражають нас кольором, розмірами і формою плавців. Знайомляться дошкільники з мечоносцями, полінезіями, пециліями). Серед ікрометних риб у дитячих садках обов'язково повинна утримуватися золота рибка та її різновидності.

З родини коропових у дитячому садку крім золотої рибки можна утримувати даніо реріо, кардинала, барбусів (суматранського, червоного). Ці риби добре співіснують між собою і з іншими рибами. Це гарні сріблясті рибки з поздовжніми синіми смугами.

Цікавими для дитячих садків є лабіринтові риби. Ці риби дихають не тільки розчиненим у воді киснем, але й атмосферним повітрям, яке вони періодично заковтують ротом, піднімаючись на поверхню води. Найбільш відомі з них макроподи, гурамі, півники.

Риби місцевих водойм можуть бути як постійними, так і тимчасовими мешканцями кутка природи. В основному добре приживаються в акваріумі представники родини коропових: золотий і срібний карась, краснопірка, верховодка, пічкур, голець, щипавка, в'юн, за якими можна вести цікаві спостереження. Соми-цікаві риби, часто з незвичайною зовнішністю. Тримаються переважно дна і можуть бути підселені в акваріум до будь-яких риб. Найбільш поширеними представниками є сом крапчастий і анциструс. Риби повинні вчасно одержувати достатню кількість якісного корму і бути ситими. Залишки сухого корму, не використаного рибами, не можна залишати в акваріумі, бо вода стане каламутною (корм швидко загниває і розкладається, споживаючи кисень).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]