Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPORA.docx
Скачиваний:
265
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
134.97 Кб
Скачать

75. Загальна характеристика змісту знань дітей про природу, умінь, навичок вирощування рослин, догляду за тваринами.

У наш час створено кілька програм для дитячих садків («Дитина», «Малятко», «Українське дошкілля»), в яких визначається рівень занять, умінь, навичок, які повинні сформуватися у дітей в процесі ознайомлення їх з природою.

Програми передбачають ознайомлення дошкільників з явищами неживої природи, рослинним і тваринним світом.

Дошкільники повинні ознайомитися з метеорологічними елементами, а також з метеорологічними явищами, світовими явищами, вміти використовувати деякі місцеві ознаки передбачення погоди.

Зміст програми по ознайомленню дітей з рослинним світом включає формування у дітей протягом перебування їх у дитячому садку знань про будову рослин, їх різноманітність і окремі функції.

Програми передбачають формування у дітей знань про дикорослі і культурні рослини. За дошкільний період діти повинні ознайомитися з найбільш поширеними городніми, польовими, садовими рослинами, рослинами квітників, кімнатні декоративні рослини, знати їхні зовнішні ознаки, вимоги до умов життя, вирощування, використання людиною. Дошкільники мають навчитися вирощувати рослини на ділянці дитячого садка і в кутку природи, доглядати за ними, ознайомлення з основними фазами в їхньому розвитку.

Програмами визначають коло занять дошкільників про тваринний світ. Протягом перебування дітей у дитячому садку у них повинні бути сформовані знання про зовнішні ознаки, деякі пристосування до способу життя, значення для природи і людини таких систематичних груп тварин, як кільчасті черви, членистоногі, риби місцевих водойм і акваріумні, земноводні, плазуни, птахи, ссавці дикі і свійські, що є у навколишньому середовищі і характерні для природи України. У дітей потрібно сформувати уявлення про те, що тварини – живі істоти, що для життя їм повинні умови повітря, їжа, вода. Життя кожної тварини важливе для життя природи в цілому. До тварин треба ставитися дбайливо.

76. Планування та облік роботи по ознайомленню дітей з природою.

Плановість – це пропорційність, яка постійно і свідомо підтримується. Основні вимоги до планування полягають у науковості, правильності виявлення перспективи, черговості виконання завдань, передовий досвід, здатність чітко і і швидко реагувати на зміни.

Основна мета планування – послідовне виконання програми дитячого садка по ознайомленню з природою, в який закладено той обсяг знань, умінь, навичок, рівня вихованості,що забезпечуватиме всебічний розвиток дітей.

Під час планування повсякденної роботи (ППР) слід виходити з таких положень:

Зміст повсякденної роботи з дітьми повинен відображувати сезонні зміни, що відбуваються в природі.

ППР має здійснитися у найтіснішому зв’яку з заняттями.

Під час ППР по ознайомленню з природою слід передбачити, що ознайомлення з тим чи іншим об’єктом природи повинно включати кілька фаз в його розвитку.

Повсякденна робота по ознайомленню з природою планується в такі відрізки часу:

Вранці:

Дидактичні, настільно-друковані ігри, розглядання ілюстрацій, колекцій.

Трудова діяльність.

Спостереження в природі.

На денній погулянці:

Щодня як обов’язковий структурний елемент прогулянки планується спостереження з усією групою або з підгрупами.

1-2 рази на тиждень планується трудова діяльність.

Ігри з природними матерілами, дидактичні ігри плануються за потребою.

У другу половину дня:

Спостереження за тими явищами у природі, які не можна спостерігати у першу половину дня.. Індивідуальна робота з дітьми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]