Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPORA.docx
Скачиваний:
266
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
134.97 Кб
Скачать

67.Ведення календарів погоди ,як засіб фіксації знань дітей про природу.

Потреба ведення календарів природи і погоди зумовлюється своєрідністю пізнання закономірностей сезонних змін дошкільниками. Пора року — досить значний проміжок часу.Ведення календаря природи розвиває спостережливість, привчає уважно приглядатися до навколишньої природи, встановлювати взаємозв'язки і послідовність явищ, їх причини. Ведення календаря погоди починається з другої молодшої групи.Поширеною формою календаря для дітей 4,5 років є календар картинка(Яка сьогодні погода).Це листок картону 30*50 см. Поділений на 4 частини на які наклеюють малюнки з певною погодою . Є інша форма ведення календаря погода для молодшої і середньої групи.Це набір картинок,на яких зображено різний стан погоди у певну пору року,і підставка на яку вони викладаються після повернення з прогулянки. Календарь погоди для старшої групи- це листок картону чи цупкого паперу,відповідно оформленого малюнками ,що відображають ту чи іншу пору року.Наприклад на весні календар оформлюють малюнками весняних ефемероїдів,перших весняних метеликів,дерев що цвітуть.

Більш складний вид календаря для старшої групи — календар погоди. На листку картону вміщують календар на всі місяці сезону. Внизу прикріплюють кишеньки для малюнків. Календар погоди оформлюють яскравими малюнками, що відображують певну пору року. Наприклад, дерева з плодами в осінньому вбранні, осінні квіткові рослини, зимуючі або відлітаючі птахи. Діти щоденно фіксують стан погоди після денної прогулянки. Позначення, якими користуються діти, можуть бути різними. Напочатку вони повинні мати реалістичний характер, наприклад, вітер — гілка, що похилилася вбік, сніг •— графічне зображення сніжинки, сонячний, ясний день — зображення сонечка, хмарний — зображення хмаринки.

Отже ,ведення календарів природи,погоди унаочнює процес поступових змін певних сезонів,сприяє формуванню інтересу,кращому засвоєнню знань про них.

68.Свята та розваги на природничому матеріалі.

Гуманізація педагогічного процесу в дитячих садках потребує використання таких засобів у роботі з дошкільниками, які б найбільшою мірою забезпечили єдність емоціонального і раціонального у формуванні знань про природу і ставлення до неї. Саме такими засобами є свята і розваги на природничому матеріалі, їх високо цінили видатні педагоги. К. Д. Ушинський вважав, що свята приносять дітям радість, розкривають красу народних традицій, прилучають до народної поезії.Свята та розваги на природничому матеріалі урізноманітнюють життя дітей,дають змогу органічно поєднати враження дітей від спілкування з природою з емоційно-художніми засобами мистецтва.Літо- пора розквіту природи-створює надзвичайно сприятливі умови для роботи з дітьми у природі.Можна організувати свято квітів ,свято метеликів .Осінні свята в природі найчастіше пов’язані зі збором урожаю серед персонажів дійових тут можуть бути :сонечко,дощик,зернини пшениці,кукурудзи ,різні городні,садові рослини,птахи-захисники рослин.Організувати свято зими(Зимонько-зима),в якому дійовими особами будуть Зима,Хурделиця ,Мороз,а також рослини і тварини. Складання сценарію свята –це творча робота,в якій обов’язково повинен відбиватися краєзнавчий підхід,адже природні умови України різні.Основними критеріями при побудові сценарію мають бути такі:1.Матеріал свят повинен бути підпорядкований змісту програми. У сценарії свята слід використати знання, що їх отримали діти в процесі навчально-виховної роботи.2.В матеріалі свята має проводитися ідея розумного, дбайливого ставлення до природи.3.Літературний матеріал свята повинен бути високохудожнім.

Отже,свята,розваги на природному матеріали,вносячи емоційний заряд в роботу з дітьми ,сприяють закріпленню знань,здійсненню екологічного виховання дошкільників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]