Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 програма, МР СР.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
540.16 Кб
Скачать

Тема 6. Статистика споживання

Мета роботи: засвоєння, поглиблення та систематизація знань щодо визначення показників споживання матеріальних благ та послуг, його диференціації, структури та динаміки.

План вивчення теми

  1. Нормативи споживання і споживчі бюджети

  2. Показники споживання

  3. Диференціація споживання

  4. Статистичне вивчення динаміки споживання

Бібліографічний список: [4, 5, 7, 8, 9, 16, 18, 19]

Методичні рекомендації до самостійної роботи

Вивчаючи дану тему необхідно зрозуміти, що рівень матеріального добробуту характеризується крім доходів витрат домогосподарств, також розміром і рівномірністю їх розподілу між окремими верствами населення, рівня і структури споживання матеріальних благ і різноманітного роду послуг, як матеріального так і нематеріального характеру. Рівень і структура споживання благ і послуг залежить від прагнення людини, окремих соціальних груп і суспільства в цілому до задоволення своїх потреб. Фізичні, психологічні, інтелектуальні та соціальні розходження людей зумовлюють суттєву різницю в особистих потребах, для задоволення котрих необхідні блага і послуги, які є різними як за обсягом споживання, так і за якістю, що відповідно, потребує різного рівня витрат.

Споживання матеріальних благ – це використання населенням товарів і послуг для задоволення особистих та колективних потреб. Статистика визначає загальний фонд споживання товарів і послуг та середньодушовий рівень їх споживання (загальний фонд споживання, ділений на середньорічну чисельність наявного населення). Обидва показники подаються у вартісній та натуральній формі і визначаються в середньому за місяць. Дуже важливо виконувати порівняльний аналіз фактичного рівня споживання матеріальних благ і послуг населенням у різні періоди часу із фізичними (раціональними) нормами споживання. Необхідно звернути увагу на вивчення рівня споживання різних матеріальних благ і послуг окремими верствами населення.

Слід пригадати можливість використання факторного та індексного методів аналізу для вивчення динаміки фонду споживання в цілому та визначення впливу окремих чинників на цю динаміку.

Рівень споживання диференціюється за регіонами, соціальними групами населення, у середині останніх – за групами з різним рівнем середньодушового доходу в сім’ї. Використовуючи ці групування, можна визначити вплив на динаміку рівня споживання зміни його в окремих групах та розподілу населення за вибраною ознакою групування. Цей аналіз проводять за допомогою системи індексів змінного складу, фіксованого складу та структурних зрушень.

Зв’язок між зміною доходів населення (х) та рівнем споживання окремих товарів та послуг (у) оцінює коефіцієнт еластичності (γ), який показує, на скільки відсотків змінюється споживання товарів або послуг зі зміною доходу на 1%.

Питання для самоконтролю

  1. Що розуміють під рівнем споживання матеріальних благ і послуг?

  2. Що характеризує коефіцієнт еластичності споживання?

  3. Що розуміють під факторним аналізом рівня споживання матеріальних благ і послуг?

  4. Які критерії встановлення порогу бідності?

  5. Що входить у споживчий кошик ?

  6. Що характеризує модальний рівень витрат на споживання?

  7. Що характеризує медіанний рівень витрат на споживання?

  8. Яку систему індексів використовують для аналізу динаміки рівня споживання ?

  9. Що характеризує індекс змінного складу рівня середньодушового споживання в окремих групах населення?

  10. Що характеризує індекс фіксованого складу рівня середньодушового споживання в окремих групах населення?

  11. Що характеризує індекс структурних зрушень рівня середньодушового споживання в окремих групах населення?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]