Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 програма, МР СР.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
540.16 Кб
Скачать

Передмова

У сучасних умовах економічного розвитку країни майбутні фінансисти повинні мати ґрунтовні знання та компетенції із статистичної методології та навчитися активно застосовувати їх на практиці для ефективного дослідження та розв’язання актуальних суспільних проблем.

Представлений навчально-методичний посібник спрямований на оволодіння студентами методикою сучасного статистичного дослідження соціальних явищ та набуття практичних навичок їх використання, бо метою вивчення дисципліни "Соціальна статистика" є формування здатності і готовності майбутніх фахівців у галузі фінансів до комплексного статистичного дослідження масових соціальних явищ і процесів для здійснення обліково-статистичної, аналітичної, контрольної та інформаційної функцій. Набуття їх можливе шляхом вивчення методів і прийомів збирання, оброблення та аналізу інформації стосовно масових соціальних явищ і процесів, тенденцій їх розвитку та взаємозв’язку.

Наведений для надання допомоги студентам денної форми навчання у вивченні дисципліни "Соціальна статистика" матеріал, представлено у методичних рекомендаціях до самостійної роботи, практичних і семінарських занять та виконання індивідуальних завдань. Наведено рекомендації щодо методики і послідовності опанування тем модуля 1, надані рекомендації, на що слід звертати особливу увагу для глибшого розуміння матеріалу під час підготовки до практичних і семінарських занять та самостійного опанування тем модуля. Для закріплення теоретичних знань до кожної теми наведено низку запитань, за допомогою яких студенти мають можливість перевірити глибину та якість власних знань, тестові завдання, які допоможуть студентам підготуватися до виконання завдань поточного модульного контролю.

Крім того у посібнику наведено критерії оцінки до кожного виду ПМК у відповідності до вимог кредитно-модульної системи організації навчального процесу при вивченні дисципліни "Соціальна статистика"та список рекомендованої літератури.

Наведений у навчально-методичному посібнику матеріал спрямовано на оволодіння студентами знаннями і отримання практичних навичок із проведення основних етапів статистичного дослідження, визначення статистичних показників та використання найбільш універсальних прийомів та методів статистичного аналізу соціальних явищ і процесів, обґрунтованого прийняття управлінських рішень з питань соціальної політики.

Навчально-методичний посібник із дисципліни "Соціальна статистика"є результатом досвіду викладання статистичних дисциплін на кафедрі обліку та економічного аналізу, відповідає галузевим стандартам вищої освіти, навчальному плану підготовки спеціалістів за спеціальністю «Фінанси» спеціалізації «Соціальне страхування», програмі навчальної дисципліни.

  1. Програма навчальної дисципліни "Соціальна статистика"

Мета: формування сучасної системи знань з методологічних основ соціальної статистики та статистики рівня життя населення.

Після вивчення дисципліни “Соціальна статистика” необхідно володіти компетенціями, які спрямовані на розвиток навичок у вирішенні завдань соціального страхування.

  • Інструментальні:

- здатність збирати, систематизувати і аналізувати інформацію щодо соціальних явищ;

- здатність вирішувати проблеми та приймати рішення.

  • Міжособистісні компетенції:

- здатність управляти емоціями, як одним із найважливіших інструментів професійної діяльності;

- здатність до здійснення ефективних міжособистісних комунікацій.

  • Системні компетенції:

- здатність застосовувати набуті знання і навички у професійній діяльності;

- здатність до навчання і постійного підвищення рівня кваліфікації;

- здатність до ініціативи та відповідальність за якість управлінських рішень.

  • Спеціальні компетенції:

- уміння чітко формувати мету і завдання статистичного дослідження щодо соціальних явищ і процесів;

- уміннязбирати статистичну інформацію про розвиток різноманітних явищ та процесів суспільного життя країни, окремих її регіонів; здійснювати її систематизацію з побудовою групувань і класифікацій як інструмента упорядкування інформації і інтеграції державної статистики з міжнародною статистикою;

- здатність будувати систему показників, визначати методи і прийоми, необхідні для оцінювання та аналізу реальної ситуації на всіх рівнях соціального життя;

- здатність визначати методи і прийоми прогнозування з урахуванням властивостей і особливостей соціального розвитку країни або окремого регіону;

- здатність узагальнювати результати статистичного аналізу та робити висновки для прийняття оптимальних управлінських рішень у галузі соціальної політики;

- володіння навичками роботи з програмними продуктами, які використовуються в статистичному аналізі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]