Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_ek_stat.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
1.05 Mб
Скачать

27.Баланс активів і пасивів.

Баланс активів і пасивів має форму двосторонньої таблиці, у лівій частині якої фінансові та нефінансові активи, у правій - фінансові зобов'язання. Перевищення вартості активів (вимог) над величиною фінансових зобов'язань представляє собою чисту вартість власного капіталу. Схема балансу активів і пасивів на початок (кінець) періоду наведена в

табл. 3.1.

Баланси активів і пасивів складаються за секторами і галузями економіки і в цілому по економіці. Балансувальною статтею зведеного балансу активів і пасивів є національне багатство. Отже, обсяг національного багатства можна визначити за даними балансу активів і пасивів як різницю вартостей усіх економічних активів і фінансових зобов'язань.

Вартість активів (пасивів) протягом року змінюється внаслідок дії різних чинників. Балансове рівняння активів можна подати таким чином:

Вартість пасивів на кінець періоду визначають аналогічно:

Абсолютна зміна вартості активів і пасивів (приріст, зменшення) відбивається в СНР на рахунку операції з капіталом тана фінансовому рахунку. Таким чином, баланс активів і пасивів пов'язаний з рахунками нагромадження.

28.Статистична оцінка стану та руху

На основі даних балансів як за повною, так і за залишковою вартістю обчислюють показники руху та стану основних засобів. Для характеристики процесу оновлення основних засобів визначають коефіцієнти надходження, оновлення та вибуття. Це моментні величини, розрахунок їх здійснюється за повною балансовою вартістю:

  • коефіцієнт надходження характеризує частку всіх засобів, що надійшли в поточному періоді, у загальному їх обсязі на кінець цього періоду:

- коефіцієнт оновлення показує частку лише нових засобів (N), що надійшли за звітний період, в їх загальному обсязі:

  • коефіцієнт вибуття характеризує інтенсивність вибуття основних засобів з виробничої сфери:

Основний капітал включає різнорідні елементи, які з різною інтенсивністю беруть участь у виробничому процесі і, відповідно, по-різному зношуються. Тобто рівень зносу характеризує як технічний стан засобів виробництва, так і ту частину вартості, яка перенесена на готовий продукт. Абсолютну суму зносу визначають як різницю між повною первісною (V) і залишковою вартістю (2) основних засобів. На основі відповідних вартісних оцінок розраховують якісні характеристики стану основного капіталу:

коефіцієнт придатностніхарактеризує ту частину вартості засобів, яка ще не перенесена на створюваний продукт; визначається відношенням залишкової вартості до повної;

коефіцієнт зносу характеризує ту частину вартості засобів, яка перенесена на готовий продукт при їх використанні; визначається відношенням суми зносу до повної вартості засобів або як різниця між 100% і коефіцієнтом придатності.

Обидва коефіцієнти розраховують на початок і на кінець року.

29.Баланс основного капіталу як елемента національного багатства.

Наявність і рух основних засобів підприємств і організацій вивчаються за допомогою річних балансів, побудованих за первісною та залишковою вартістю основних засобів.

В основу балансу основних засобів за повною первісною вартістю покладено таку рівність:

ОЗп + ОЗн = ОЗв + ОЗк,

де ОЗп, ОЗк — основні засоби за первісною вартістю відповідно на початок і кінець року;

ОЗн — основні засоби за первісною вартістю, що надійшли протягом року;

ОЗв — основні засоби за первісною вартістю, що вибули протягом року.

Взаємозв’язок між наявністю і рухом основних засобів за залишковою вартістю може бути схарактеризований за допомогою балансового рівняння:

ОЗ′п + ОЗ′н – ОЗ′в – А = ОЗк,

де знак «′» означає залишкову вартість.

Тобто залишкова вартість основних засобів на кінець звітного періоду дорівнює залишковій вартості на початок періоду плюс залишкова вартість ведених основних засобів мінус залишкова вартість основних засобів, що вибули, і мінус сума нарахованої амортизації за звітний період.

Первісна й залишкова вартість основних засобів відображаються як у статистичній звітності ф. № 11-03, так і в балансі підприємства (ф.№ 1).

Для визначення залишкової вартості треба знати суму зносу основних засобів. Її визначають за даними бухгалтерського обліку підприємства.

Баланс за первісною вартістю характеризує зміну обсягу основних засобів як матеріального ресурсу, а за залишковою — зміну їх реальної (ринкової) вартості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]